Mektigst uten makt

I går kåret Dagbladets ekspertpanel Carl I. Hagen til Norges mektigste mann. Nå er det Hagen som rir høyest på høyrebølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA ER DET som driver Carl I. Hagen? På bakgrunn av meningsmålinger og maktkåringer er det lett å glemme alle hans nedturer og fiaskoer i starten av karrieren for tretti år siden. Han brøt med Anders Lange og dannet Reformpartiet som alle har glemt. Dagens suksess kom først etter dannelsen av den første Bondevik-regjeringen etter valget i 1997. Men da hadde Hagen vært heltidspolitiker i 25 år, for det aller meste som en paria i det politiske liv. Carl I. Hagen ble ikke gjenvalgt i 1977 etter å ha arvet Anders Langes faste plass på Stortinget. Han led av sterk politikkabstinens og lengtet desperat tilbake til Oslo-benken. All hans energi gikk med til å jobbe for et comeback ved valget som brakte Kåre Willoch til makten i 1981 på den høyrebølgen som fremdeles ikke har lagt seg, og som nå løfter Hagen til historiske høyder i meningsmålingene.

Mange ville gitt opp, men Carl I. Hagen hadde forstått at han bare ville være politiker. Det er det som holder ham gående. Han suger energi og livsmening av å være i rampelyset. For alle som var der, er det umulig å glemme minen og holdningen hans da han i 1986 felte Willoch-regjeringen, på signal fra produsenten i Dagsrevyen, i direkte sending.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer