Mektigst

Etter budsjettforliket i høst ble Bondevik så fornøyd at han gikk rett ut og kjøpte seg en ny dress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har en stayerevne, vet du, sier Kjell Magne Bondevik og retter på den svarte dressen han kjøpte da han skjønte at han hadde overlevd budsjetthøsten.

Statsministeren er i godlune for tida, og Dagbladets kåring av ham som landets mektigste gjør smilet bredere.

God høst

- Jeg tar det som et positivt signal for regjeringen. Vi har hatt en god høst og humøret er stigende. Det bør være de politiske myndighetene som har størst makt i Norge fordi de springer ut av det folkevalgte parlamentet. Derfor synes jeg det er sunt at statsministeren kåres til den mektigste, uavhengig av hvem det er, sier Bondevik til Dagbladet.

Han tror årsaken til at han i år er nummer én er budsjettforliket.

- Det ble en ryddig behandling som tjente hele det politiske systemet. Jeg håper og tror regjeringen oppfattes som styringsdyktig, sier Bondevik.

Han letter nå på sløret for hvordan han sikret forliket med Ap som gjorde at Carl I. Hagen satte seg selv på sidelinja.

- Etter at John Alvheim filosoferte høyt om fordelene med å felle regjeringen, skjønte jeg at vi neppe kunne stole på Frp. Og hvis de berget oss, ville de gjøre det med størst mulig dramatikk og helt i siste liten. Derfor gjorde jeg det klart for regjeringen at det denne høsten var størst mulighet for en ryddig behandling hvis vi gikk til Ap. Jeg hadde tidlig samtaler med Jens Stoltenberg hvor vi følte hverandre på tennene og fikk klarlagt hvor grensene gikk. Derfor var vi trygge på hverandre da vi møttes i sluttfasen, sier Bondevik.

Han presiserer at sonderingene med Ap-lederen skjedde etter bruddet med Frp.

Ballkunst

«Med årets budsjettforlik viste han igjen at han er en politisk ballkunstner av Guds nåde», skriver Dagbladets maktpanel i begrunnelsen for hvorfor Bondevik er på topp. Presten fra Molde flirer godt når han får lest det opp.

- Når jeg har vært heltidspolitiker i over tretti år, så har jeg selvfølgelig lært en del om strategi og om hvordan man skal håndtere situasjoner. Men jeg vil ikke ta all æren. Samarbeidspartnerne mine i regjeringen fortjener honnør for at de våget å gå til Ap.

- På søndag passerer du Kåre Willoch i antall dager som statsminister?

- Ja, jeg syntes han satt lenge i sin tid og da jeg plutselig oppdaget at jeg har sittet like lenge, var det overraskende. Willoch var i sin tid min sjef og jeg hadde stor respekt for ham. Derfor er det hyggelig å passere ham. Men jeg er ikke like sikker på at han er glad for det... Jeg har tenkt å erte ham med det neste gang vi treffes, sier Bondevik.

«I» er nr. 1

Han trekker fram maktgenet som ser ut til å være sterkere representert i personer fra Molde.

- Jeg spøker ofte med at makta er samlet i Molde. I tillegg til meg er det Kjell Inge Røkke, Åge Hareide (selv om han opprinnelig er sunnmøring), lederen av Kirkerådet Thor Bjarne Bore. Molde styrer både i politikk, næringsliv, kirke og fotball.

<B>PÅ MAKTENS TINDE:</B> Kjell Magne Bondevik sier selv at han blitt tøffere.