STØDIG: Melania Trump står stødig i ektemannens mange stormer. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
STØDIG: Melania Trump står stødig i ektemannens mange stormer. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Melania i Trump-stormene: - Hun er knallhard

Melania Trump støtter ektemannen etter skandalekronikken i New York Times. Samtidig har det kommet nye opplysninger rundt hvordan hun håndterte ektemannens famøse «Grab them by the pussy»-kommentar.

Stormene rundt Donald Trump har vært kraftigere det siste året enn de var i hans første år som president. I samme periode har det også blitt tydelig at Melania Trump ikke er redd for å tale ektemannen midt i mot.

Fredag valgte hun å gå ut å støtte ektemannen sin, mens hun ved et par anledninger har valgt å gå mot Trump tidligere i år.

I Bob Woodwards nye bok «Fear: Trump in the White House», omtaler Trumps tidligere valgkamprådgiver, Steve Bannon, Melania på denne måten:

- På bakrommet er hun knallhard.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

- Du saboterer

Den siste uka har det nok en gang stormet rundt president Donald Trump. Først ble det frigitt utdrag fra Woodwards bok, hvor det hevdes at forsvarsminister James Mattis skal ha sagt at Trump har forståelse av utenrikspolitikk som en femte- eller sjetteklassing.

Så ble det publisert en kronikk i New York Times, hvor forfatterens identitet ikke ble oppgitt. I kronikken hevdet forfatteren at det finnes en motstandsbevegelse på innsida av Trump-administrasjonen.

Nettopp denne kronikken fikk Melania til å reagere kraftig fredag.

- Til forfatteren: Du beskytter ikke dette landet, du saboterer det med dine feige handlinger, uttalte hun i en pressemelding.

«Garderobepraten»

Men det er ikke hver gang hun har valgt å støtte ektemannen når presset har vært som størst. Under valgkampen i 2016 ble det lekket et lydklipp hvor Trump kom med sin famøse «Grab them by the pussy»-kommentar.

- Ordene han brukte var støtende og uakseptable. Dette er ikke slik min mann er. Jeg håper at det amerikanske folket godtar hans unnskyldning, sa hun i et intervju med CNN og omtalte det hele som «gutteprat».

I Woodwards bok hevdes det at det er mer til historien enn som så.

Ifølge Daily Mail, som har fått tilgang til boka, skriver Woodward at Trump-kampanjen forsøkte å få til et tv-intervju hvor Trump skulle sitte i midten, og Ivanka og Melania skulle sitte på hver sin side av ham for å markere sin støtte.

«'Det kommer jeg ikke til å gjøre', sa Melania med hennes slovenske aksent, mens hun viftet med hendene avvisende. 'Kommer ikke på tale. nei, nei nei'.»

Russland-etterforskningen

Når det gjelder Russland-etterforskningen har Melania unngått å komme med offentlige uttalelser. Likevel er det mange som har reagert på en av hennes offentlige opptredener.

I august holdt Melania en tale i Washington i regi av Federal Partners in Bullying Preventions (FPBP) arrangement hvor nettmobbing var på agendaen.

Der advarte hun om de «destruktive og ødeleggende» konsekvensene av å misbruke sosiale medier.

Samtidig - i en annen del av Washington - publiserte Donald Trump Twitter-meldinger hvor han omtalte Demokratene som «sinte demokratkjeltringer», tidligere CIA-direktør John Brennan som «tidenes verste CIA-direktør» og spesialetterforsker Robert Mueller som «forfallen».

Da Dagbladet snakket med skribent og politisk kommentator, Erik Bergersen, i august, mente han at Melania kom tidlig med et signal om at hun ikke var redd for å utfordre ektemannen sin.

- Det mest oppsiktsvekkende var hennes første tale etter at hun ble førstedame. Da snakket hun om sin viktigste prioritering som var kampen mot netthets. Det er jo kjent at Donald Trump er et nettroll, sa han.

Migrantsaken

Da kritikken haglet fra alle kanter i forbindelse med migrantfamiliesaken, hvor over 2000 barn ble tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico, valgte Melania å gå ut og kritisere politikken offentlig.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, uttalte Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People.

Førstedamen ba også Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk i den uvanlige uttalelsen.

Som kjent ble det satt en stopper for tiltaket i juni, da Donald Trump underskrev et direktiv som skulle sørge for at familiene ble gjenforent. Da ble det spekulert på om Melania Trump spilte en avgjørende rolle i kulissene for å få ektemannen til å snu i saken.

SUPERATLET: LeBron James er kjent som en av verdens største atleter, og han har også engasjert seg politisk, i kampen mot president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

LeBron James-saken

Så seint som i august valgte Melania nok en gang å distansere seg fra ektemannens uttalelser. Det var etter at basketstjerna LeBron James kritiserte presidenten i et CNN-intervju at Trump tok til tastaturet.

«LeBron James ble intervjuet av den dummeste mannen på TV, Don Lemon. Han fikk LeBron til å framstå smart, noe som ikke er lett. Jeg liker Mike», skrev USAs president på Twitter.

Kort tid etter roste imidlertid Melania Trump basketstjerna for hans arbeid med vanskeligstilte barn. Hun åpnet også opp for å besøke LeBron James' skole, I Promise School i Akron i Ohio.

- Dette har vært en trend siden Donald Trump ble innsatt som president. Melania Trump og administrasjonen har kommet med andre uttalelser enn Donald Trump, sa USA- kommentator, statsviter og skribent Steinar Ottesen til Dagbladet i august.

Ottesen mente det lå en bevisst strategi bak uttalelsene.

- Mens Donald Trump snakker til kjernevelgerne sine, snakker Melania Trump og administrasjonen til alle de uavhengige velgerne, sa han.