Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melania Trump besøker barneleir - vil se hvordan innvandrerne har det

Kritiserte først presidentens håndtering. Nå drar hun selv for å se hvordan situasjonen for innvandrerbarna er.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump-administrasjonen har de siste dagene fått massiv kritikk etter at praksisen med å skille barn fra foreldre på den meksikansk-amerikanske grensen, når familien mistenkes for forsøk på ulovlig innvandring til USA, ble kjent. Store deler av opinionen er også sjokkert over at de mistenkte illegale innvandrerne blir stuet sammen i fengselsliknende oppsamlingslokaler.

Førstedame Melania Trump har offentlig uttrykt misnøye med praksisen, som følger av den nylig innførte «nulltoleransepolitikken» overfor illegal innvandring. Til slutt skal det også ha vært hun som fikk presidenten til å snu, og signere på en ordning som tillater barn å oppholde seg sammen med de anholdte foreldrene gjennom saksbehandlingsprosessen ved innvandring.

Torsdag kveld norsk tid melder blant annet CBC News at førstedamen skal ha ønsket å få et bedre innblikk i situasjonen for barna. Hun har derfor dratt til Texas for å besøke en av barneleirene.

Krevde handling

Det hvite hus skriver i en melding at Melania Trump har ankommet Texas for å få en omvisning ved en av leirene hvor flyktningebarna som er fratatt foreldrene blir holdt. Ifølge uttalelsen er målet med besøket også å takke de som jobber ved barneleiren for den gode jobben de gjør.

- PAPPA!: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. En menneskerettighetsadvokat bestemte seg for å offentliggjøre dette lydopptaket, etter å ha hørt hvordan barna blir behandla. Video: NTB Scanpix Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/lydopptak-barna-grater-og-skriker-etter-fore... Vis mer

Førstedamen var søndag ute og kritiserte separeringen av barn og foreldre som prøver å ta seg ulovlig inn i USA, og gikk dermed hardt ut mot sin manns uttalelser. Melania Trump sa blant annet at hun hater å se barn som blir tatt bort fra foreldrene sine. Tre dager senere kom altså den avgjørende signaturen fra presidenten, som satte en stopper for separeringen under saksbehandlingsperioden.

Den nåværende ordningen er imidlertid ikke permanent, og gir ingen garanti for at barna får forbli med sine foreldre. Ifølge NBC fungerer loven slik at barna og foreldrene fortsatt kan skilles etter 20 dager.

- Ond

Også George W. Bushs kone Laura Bush har gått hardt ut mot praksisen med nulltoleranse. Tidligere denne uka gikk hun ut i et intervju og beskrev praksisen på denne måten:

- Nulltoleransepolitikken er ond. Den er umoralsk og hjerteskjærende, har den forhenværende førstedamen skrevet til Washington Post.

Seinest mandag forsvarte president Trump politikken. I en tweet hevdet han at barn brukes av «noen av jordas verste kriminelle for å komme inn i landet vårt».

- Moralsk underskudd

Dagbladet intervjuet tidligere denne uka professor emeritus i barnepsykologi, Willy-Tore Mørch, angående situasjonen på USAs grense. Han beskriver situasjonen som barnemishandling satt i system av den amerikanske stat.

- Beslutningstakerne må ha moralsk underskudd. At de finner på sånt når man vet det man vet hvilke skader det fører til. Det er helt utilgivelig, sa Mørch.

Ifølge professoren vil opplevelsene gi barna alvorlige skader som vil vare resten av livet. Han mener det er stor sannsynlighet for at barna vil få problemer med relasjoner, skolegang og seinere yrkesliv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!