HØRER DU LIKHETEN? I natt brøt Melania Trump tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer

Melania Trump ble anklaget for for å ha plagiert Michelle Obama, nå innrømmer taleskriveren feilen

Forklarer hvordan sitatene endte opp i Trumps tale. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taleskriveren til Melania Trump innrømmer nå å ha gjort en feil. Det er på det rene at sitater fra Michelle Obamas tale i 2008 faktisk havnet i talen til Trumps kone under republikanernes landsmøte.

Trump har tidligere gått ut og sagt at hun skrev talen selv, med så lite hjelp som mulig. Taleskriveren tar imidlertid på seg all skyld i et brev offentliggjort av NPR:

- Da vi jobbet med Melania Trump på hennes nylige førstedame-tale, diskuterte vi mange folk som hadde inspirert henne og budskap hun ønsket å dele med det amerikanske folk. En person hun alltid har likt er Michelle Obama, skriver taleskriver Meredith McIver i brevet.

- Over telefonen leste hun (Melania Trump journ. anm.) noen sitater fra Michelle Obamas tale som eksempler. Jeg skrev dem ned og inkluderte senere noen av formuleringene i utkastet som til slutt ble talen, skriver McIver.

* Se de to talene i videovinduet.

Det har vært stille fra Trumps kone under valgkampen, og forventningene var derfor høye da Melania Trump skulle tale på landsmøtet. Anklagene om plagiat kom umiddelbart, og deretter kom nyhetsstormen. McIver sier at hun leverte oppsigelse, men at Trump-paret ikke ville ta imot den.

- Jeg sjekket ikke Michelle Obamas tale, skriver taleskriveren, og understreker at hun føler seg forferdelig for å ha skapt kaos rundt Trump-paret.

Slik var talene:

Plagiatet har ført til en enorm kritikkstorm mot Trumps kone. En kanadisk fysiker regnet ut sannsynligheten for at Melania Trump ikke plagierte talen, og kom fram til at sannsynligheten var 1 til 87 milliarder.

Melania Trump har til NBC News sagt at talen var hennes egen.

- Jeg har lest over en gang, og det er alt. Fordi jeg skrev den... med så lite hjelp som mulig, sa hun til TODAY Show-verten Matt Lauer da hun ble spurt om hun hadde øvd mye på talen.