ÅPNET OPP: Melania Trump ble introdusert som taler på republikanernes landsmøte av sin egen ektemann og partiets presidentkandidat, Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Melania Trump har vanligvis stått taus ved ektemannens side. I natt fortalte hun endelig sin historie

Donald Trump var usedvanlig kortfattet da han introduserte kona på årets republikanske landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Så langt i valgkampen har Donald Trumps kone, Melania Trump, stort sett holdt seg til å introdusere ektemannen på scenen.

Utenom det har den slovenskfødte modellen stått ved siden av ektemannen uten å gjøre noe stort nummer ut av seg. Slik Dagbladet skrev i mai har amerikanske medier spurt seg om hun i det hele tatt kan snakke. Før i natt har 46-åringen holdt seg utenfor rampelyset i to måneder.

I natt kastet Melania Trump seg imidlertid ut i det som ble hennes ordentlige ilddåp foran millioner av amerikanske velgere på Republikanernes landsmøte.

- Vi kommer til å vinne så stort. Damer og herrer, det er en stor ære å introdusere USAs neste førstedame, min kone, en fantastisk mor, Melania Trump, var alt Trump sa da han selv introduserte kona til voldsom jubel og Queens «We Are The Champions».

- Historisk begivenhet

- Tusen takk. Dere har alle vært veldig snille mot Donald og meg. Vi er veldig glade for å være her med dere på denne historiske begivenheten. Jeg er så glad for deres valg av presidentkandidat, min ektemann Donald Trump, sa den vanligvis så tause Melania Trump på sin tunge østeuropeiske aksent.

Deretter åpnet hun opp og fortalte om seg selv og livet med presidentkandidaten slik hun nesten aldri har gjort.

- 2016-primærvalget var brutalt. Jeg har sagt at alle kandidatene var veldig talentfulle og fortjener vår respekt. Men når det kommer til min ektemann er jeg ikke objektiv. Jeg har vært med Donald i 18 år, og jeg har vært klart over hans kjærlighet til landet og sin patriotisme. Som meg, elsker han dette landet veldig høyt, sier den mulige førstedamen.

Lærdom fra foreldrene

Så fortalte hun både om søsteren Ines, foreldre og oppveksten i Slovenia.

- Mine foreldre lærte meg at du må jobbe hardt for å få til det du vil, at du skal være ærlig og behandle folk med respekt. Det er en lærdom jeg bringer videre til min sønn. Det er en lærdom vi må sende videre til kommende generasjoner, sier Melania Trump.

Hun beskrev også hvordan hun etter oppveksten i kommunistiske Slovenia fikk ble oppdaget og fikk reise verden rundt som modell.

- Da jeg kom til New York fikk jeg se både livets mørke og lyse sider, forklarte førstedamekandidaten.

Hun ble etter hvert amerikansk statsborger.

- I juli 2006 var jeg veldig stolt over å bli en amerikansk statsborger. Det er det største privilegiet i verden.

Deretter fortalte hun om hvor høyt hun verdsatte USA og alle soldatene som var villige til å ofre seg.

- De kjemper for verdier vi tar for gitt. Jeg vil minnes den fantastiske krigsveteranen, senator Bob Dole, sier Melania.

Den tidligere presidentkandidaten fra 1996 er den eneste av tidligere republikanske presidentkandidater som er til stede på årets landsmøte.

Lover spenning og drama

Deretter avsluttet Melania Trump talen med å hylle ektemannen.

- Vi er alle velsignet over å være her. Min ektemann har vært bekymret for dette landet så lenge jeg har kjent ham. Donald vil gjøre en stor forskjell. Han gir ikke opp, sier hun og fortsetter:

- Vil du ha en til å kjempe for deg og landet ditt, er han den rette. Han vil aldri skuffe deg. Donald er og har alltid vært en utrolig leder. Nå vil han jobbe for deg.

Hun avslørte også at hun synes flere burde legge merke til hvor snill han er.

- Denne snillheten er ikke alltid lagt merke til, men den er alltid der. Det var derfor jeg falt for ham. Han er dessuten intenst lojal til familien sin. Det er mye kjærlighet i Trump-familien. Det er vårt bånd og vår styrke forklarer Melania Trump.

Hun forklarte også hva hun mener USA har i vente:

- La oss komme sammen i en felles valgkamp uten sidestykke. Det vil ikke bli en Trump-konkurranse uten spenning og drama.

Mediesky

Melania Trump har bare uttalt seg på en håndfull arrangementer tidligere, og historiker Carl Sferrazza Anthony sier til USA Today at nattas tale vil være den første muligheten for mange amerikanerne til å gjøre seg opp en mening om Melania.

Historiker ved Universitetet i Ohio, Katherine Jellison, sier til USA Today den vanlige rollen for en kandidats ektefelle er å være et karaktervitne. Hun skal overbevise amerikanerne om at Donald Trump (70) kan tekke seg selv.

IKKE MED: Kona Melania glimret med sitt fravær da Donald Trump lørdag viste fram sin visepresidentkandidat Mike Pence. Til sted var i stedet blant annet datteren Ivanka. Foto: NTB Scanpix
IKKE MED: Kona Melania glimret med sitt fravær da Donald Trump lørdag viste fram sin visepresidentkandidat Mike Pence. Til sted var i stedet blant annet datteren Ivanka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Milwaukee i april var en av få ganger kvinnen fra den slovenske småbyen Sevnica uttalte seg til riksdekkende medier under valgkampen. Hun sa følgende om ektemannen gjennom over ti år.

«Han er hardtarbeidende. Han er snill. Han har et stort hjerte. Han er tøff. Han er smart. (...) Han er en stor kommunikator. Han er en stor forhandler. Han har studert sannheten. Han er en stor leder.»

- Ikke sjenert

I et lengre intervju med magasinet Harpers Bazaar i januar fortalte Melania om hvorfor hun har holdt seg utenfor rampelyset.

- Jeg velger å holde meg utenfor valgkampen, da det er min ektemanns jobb. Jeg er selv politisk aktiv, og følger godt med fra sidelinja, sier Trump, som presiserer at det er hennes egen beslutning:

- Jeg står opp for meg selv. Jeg er ikke så sjenert som folk tror, sier hun.

Modellkarriere

Melania Trump vokste opp på 70-tallet i det som da het Jugoslavia. Hun ble oppdaget på gata i Slovenias hovedstad Ljubliana av en lokal fotograf på videregående.

FULLT KAOS: Det brøt ut kaos under det republikanske landsmøtet da det ble tvunget fram en avstemning for regelendringer som kan hindre Trump i å bli partiets presidentkandidat. Senator Mike Lee sier han aldri har sett noe liknende. Video: CNN Vis mer

Derfra skjøt modellkarrieren fart, og etter hvert var hun på forsida av Q, Vouge, Harper's Bazaar, Elle, FHM og Sports Illustrated. Ifølge New York Times var Melanias far medlem av kommunistpartiet, mora jobbet på den lokale tekstilfabrikken.

Om Donald Trump skulle bli USAs neste president, blir Melania den andre førstedamen etter John Quincy Adams' kone, som er født i et annet land.

Hun vil i tillegg være den første presidentfrua som noen gang har posert naken. I 2000 poserte hun uten en tråd på en bjørneskinnsfell i magasinet GQ.

Familiefest

Også alle Trumps fire voksne barn kommer til å tale på den fire dager lange kroningsfesten for Donald Trump som partiets presidentkandidat i Cleveland.

KAOS: Det ble fullt kaos under det republikanske landsmøtet da det ble tvunget fram en avstemning for å tvinge fram regelendringer som kan hindre Trump i å bli partiets presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

Samtidig har mange av de republikanske toppene, inkludert tidligere presidenter og presidentkandidater, droppet årets landsmøte i protest mot Trump. En republikansk strateg sier han heller ville se sin beste venn bli offentlig hengt enn å delta.

Feiringen kunne også blitt ødelagt allerede første dag da Trump-motstandere nesten klarte å tvinge fram regelendringer da det bare hadde gått noen timer av arrangementet.

De mislykkes i forsøket, men viste samtidig at det fortsatt er stor motstand mot Trump innad i partiet.