Melania Trump med sjelden uttalelse: - Jeg hater å se det

Melania Trump sier hun «hater» å se barn og foreldre bli skilt. Tidligere førstedame Laura Bush kaller grensepolitikken «ond».

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En innstramming i USAs innvandringspolitikk har ført til at stadig flere barn blir tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico.

Ifølge tall fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet DHS er så mange som 2000 barn blitt skilt fra foreldrene sine bare de siste ukene. Mange av dem er innkvartert i leire i nærheten av grensa. Der oppholder deg seg i det som av nyhetsbyrået Associated Press omtaler som bur med metallgjerder.

BER OM REFORM: Melania Trump sier hun hater å se barn bli skilt fra familien sin og ber Demokratene og Republikanerne om å finne sammen og utforme en innvandringsreform. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON / NTB Scanpix
BER OM REFORM: Melania Trump sier hun hater å se barn bli skilt fra familien sin og ber Demokratene og Republikanerne om å finne sammen og utforme en innvandringsreform. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON / NTB Scanpix Vis mer

I praksis betyr den nye politikken at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten. Når foreldrene fengsles blir barna separert fra sine foreldre. Praksisen har ført til sterke protester i USA, spesielt for demokrater, som har arrangert spontandemonstrasjoner utenfor leirene.

- Hater å se barn skilt

Men nå har også USAs førstedame Melania Trump (48) kommet med en uvanlig og overraskende uttalelse der hun kritiserer praksisen til ektemannens administrasjon.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, sier Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People.

LEIRE: På dette bildet, sluppet av USAs grensevakt, er en rekke barn plassert i det som kalles bur. Rommet er inngjerdet med metallgjerde og barna har fått utdelt rompledd for å holde varmen. Foto: Grensevakta / Ap
LEIRE: På dette bildet, sluppet av USAs grensevakt, er en rekke barn plassert i det som kalles bur. Rommet er inngjerdet med metallgjerde og barna har fått utdelt rompledd for å holde varmen. Foto: Grensevakta / Ap Vis mer

Førstedamen ber også Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk.

- Hun håper begge sider omsider kan komme sammen og få til en suksessfull innvandringsreform. Melania mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som regjerer med hjerte, heter det i den uvanlige uttalelsen.

- Knuser hjertet mitt

Selv om uttalelsen vanskelig lar seg lese som direkte kritikk av Trumps administrasjon, er det likevel uvanlig at førstedamen uttaler seg så konkret om ektemannens egne politikk.

En som imidlertid ikke legger noe imellom i sin kritikk av politikken, er tidligere førstedame Laura Bush. Kona til George W. Bush gjør også noe svært uvanlig når hun offentlig går ut og kritiserer ektemannens etterfølger.

- Nulltoleransepolitikken er ond. Den er umoralsk og den knuser hjertet mitt, skriver hun i Washington Post.

- OND: Tidligere førstedame Laura Bush kaller praksisen for «ond». Her med ektemannen George W. Bush (71). Foto: AP Photo/Brandon Wade/NTB Scanpix
- OND: Tidligere førstedame Laura Bush kaller praksisen for «ond». Her med ektemannen George W. Bush (71). Foto: AP Photo/Brandon Wade/NTB Scanpix Vis mer

- Våre myndigheter bør ikke lagre barn i konverterte butikker eller planlegge å plassere dem i teltleirer i ørkenen. Disse bildene minner om interneringsleirene der japansk-amerikanere ble plassert under andre verdenskrig, nå regnet for å være blant det mest skammelige i amerikansk historie, skriver Bush.

Minister forsvarer politikken

Onsdag besøkte journalister innsida til et tidligere Walmart-kjøpesenter i Brownsville i Texas. Kjøpesenteret, som kalles Casa Padre, er USAs største hjem for innvandrerbarn. Her bor 1400 gutter i alderen 10–17 år, skriver Huffington Post.

Donald Trumps nye grensepolitikk

  • Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.
  • Tusenvis av migranter er siden internert, og nærmere 2.000 barn er tatt fra foreldrene og satt i egne interneringsleire.
  • Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.
  • Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller atskillelsen av barn og foreldre «barbarisk».
  • USAs tidligere førstedame Laura Bush stempler i et innlegg i Washington Post Trumps politikk som «grusom og umoralsk».
  • FN kritiserer også praksisen og anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.
    (NTB)

Barna tilbringer 22 timer i døgnet innendørs og sover i overfylte soverom rapporterer The Washington Post fra besøket.

Casa Padre har fordoblet antall barn fra april til mai. Ifølge avisa huser stedet rundt 5 prosent av barna som er blitt tatt fra foreldrene sine ved grensa.

Trump-administrasjonen har selv sagt at det er «grusomt» at barn av ulovlige innvandrere av og til blir skilt fra sine foreldre som får straffesak mot seg.

Statsråd i innenriksdepartementet Homeland Security, Kirstjen Nielsen, gikk søndag kveld ut og forsvarte praksisen.

- Den gale informasjonen fra politikere, pressen og aktivistgrupper må stoppe. Der en uansvarlig og ikke produktivt. Som jeg har sagt mange ganger tidligere: Om du søker asyl for familien din, er det ikke noen grunn til å bryte loven og ulovlig krysse mellom sjekkpunkter på grensa. Du bryter ikke loven om du søker asyl ved et sjekkpunkt, skriver hun. Vi har ikke en praksis der vi skiller familier ved grensa, skriver hun på Twitter.

SOLDATER: Donald Trump vil ikke vente med grensekontrollen til muren er bygd. Nå skal det settes soldater på grensa til Mexico. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer