HØRER DU LIKHETEN? I natt brøt Melania Trump tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer

Melania Trump sa hun skrev talen selv. Nå henges hun ut for å ha plagiert Michelle Obama 

Helt åpenbare likheter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke mye Donald Trumps kone, Melania Trump, har sagt så langt i valgkampen. Fram til i natt har 46-åringen holdt seg utenfor rampelyset i hele to måneder.

Etter talen hun holdt under det republikanske landsmøtet i natt, har ikke reaksjonene latt vente på seg. Nå beskyldes hun for å plagiere Michelle Obamas tale under det demokratiske landsmøtet for åtte år siden.

ÅPNET OPP: Melania Trump ble introdusert som taler på republikanernes landsmøte av sin egen ektemann og partiets presidentkandidat, Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Michelle vs. Melania:

Flere punkt i talen, blant annet der Melania Trump snakket om oppvekst og verdier, var påfallende like Michelle Obamas tale fra 2008:

«Barack og jeg er oppdratt etter like verdier», «Obama sa: jobb hardt for det du ønsker i livet, gjør som du sier du skal gjøre, behandle folk med verdighet og respekt, selv om du ikke kjenner dem og selv om du ikke er enig med dem....»

«Barack og jeg skal lede etter disse verdiene», «og lære dem videre til neste generasjon, fordi vi ønsker at våre barn - og alle andre barn i dette landet - skal vite at det eneste som setter begrensninger for å lykkes, er dine egne drømmer og vilje for å jobbe for dem.»

Det var åtte år siden. I natt sa Melania Trump dette:

«Foreldrene mine lærte meg verdier om å jobber hardt for å oppnå det man ønsker i livet, gjøre som man sier og å holde løftene sine, og alltid behandle folk med respekt».

«Dette er lærdom som jeg har lært videre til sønnen vår.» «... vi må føre dette videre til neste generasjon. Vi ønsker at barn i dette landet skal vite at det eneste som kan stoppe deg i nå målene dine, er styrken av dine egne drømmer og viljen til å jobbe for dem.»

- Har skrevet den selv

Melania er en av flere i Trump-familien som skal tale under republikaneres landsmøtet. Tidligere på går sa hun til NBC News at hun hadde skrevet talen selv, med litt hjelp.

- Jeg har lest over en gang, og det er alt. Fordi jeg skrev den... med så lite hjelp som mulig, sa hun til TODAY Show-verten Matt Lauer, når hun ble spurt om hun hadde øvd mye på talen.

Så kom meldingen fra Trump-kampanjen:

«Da den vakre talen ble skrevet, tok Melanias team notater fra livet hennes, og inkluderte fragmenter som reflekterte hennes egen tenkning. Melanias innvandrerbakgrunn og kjærlighet til Amerika skinte gjennom i talen, og det var det som gjorde den til en slik suksess.
- Jason Miller , Senior kommunikasjonsrådgiver»

- De er nesten identiske. Noen kommer til å få sparken, skriver en av Obamas tidligere taleskrivere, Jon Favreau, på Twitter.

Modellkarriere

Melania Trump vokste opp på 70-tallet i det som da het Jugoslavia. Hun ble oppdaget på gata i Slovenias hovedstad Ljubliana av en lokal fotograf på videregående.

Derfra skjøt modellkarrieren fart, og etter hvert var hun på forsida av Q, Vouge, Harper's Bazaar, Elle, FHM og Sports Illustrated. Ifølge New York Times var Melanias far medlem av kommunistpartiet, mora jobbet på den lokale tekstilfabrikken.

Om Donald Trump skulle bli USAs neste president, blir Melania den andre førstedamen etter John Quincy Adams' kone, som er født i et annet land.

Hun vil i tillegg være den første presidentfrua som noen gang har posert naken. I 2000 poserte hun uten en tråd på en bjørneskinnsfell i magasinet GQ.

Andre reaksjoner: