VIL FORHINDRE MOBBING: Under en en kampanjetale uttalte Melania Trump at hun blant annet vil jobbe mye med å forhindre mobbing på sosiale medier. Mange reagerer på dette ettersom ektemannen Donald gang på gang fremstår som et netttroll på Twitter. Video: CNN Vis mer

Valgkampen i USA:

Melania vil ha slutt på mobbing på sosiale medier. Får beskjed om å rydde opp hjemme først

- Vi må finne bedre måter å snakke med hverandre på, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld holdt Melania Trump sin første tale siden det republikanske landsmøtet og trådte dermed inn valgkampens rampelys, bare dager før den store dagen 8. november.

På talerstolen i Pennsylvania snakket hun først om sin bakgrunn som slovensk innvandrer til USA, sin modellkarriere i Milano og Paris og om familielivet og ekteskapet med den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

- «Make America Great Again» er ikke bare et slagord. Å få til det, har ligget nært hans hjerte siden jeg møtte ham. Siden har han blitt mer og mer bekymret. Når han ser fabrikker stenge ned blir han opprørt. Han har alltid snakket om hvordan han kunne ha fikset det, sa Melania fra talerstolen, som også fikk publikum til å juble og svare «ja» når hun spurte om de ønsket seg en president som gir alle en fair sjanse, som respekterer grunnloven og som respekterer kvinner og ønsker et sikker framtid for landets barn.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Mobbing på sosiale medier

Men det mange snakker om etter talen er at Melania som førstedame ønsker å stå opp mot mobbing og bøllete oppførsel, spesielt på sosiale medier.

- Voksne skriver stygge ord, til og med løgner. Barn og unge kan være sårbare, sa Melania, som mener at den amerikanske kulturen er blitt for røff og slem.

- Vi må finne bedre måter å snakke med hverandre på, spesielt på sosiale medier, sa Melania, som også sa at hun ville jobbe med kvinners stilling i USA.

Men tilbake til sosiale medier og amerikanske kommentatorer. Der kokte det over av spørsmål om «Melania egentlig kjenner sin ektemann». Da CNN satte over til studio da talen var over, kunne ikke deres politiske kommentarer, selv om de hadde hørt at Melania skulle snakke om mobbing, tro sine egne ører. De refererte selvfølgelig til Donald Trumps mange krasse utspill på Twitter.

- Har hun hørt hvordan mannen hennes snakker? sa en av CNN-kommentatorene.

- En ære

Det var på forhånd forventet at Melania vil forsøke å forandre det bildet motkandidat Hillary Clinton har tegnet av Trump som kvinnefiendtlig, skriver NTB.

- Det vil bli en ære og et privilegium for meg å tjene dette landet. Jeg skal være en forkjemper for kvinner og for barn, sa hun.

Melania snakket også om sin egen bakgrunn som innvandrer fra Slovenia og beskrev det å få amerikansk statsborgerskap som det største privilegiet i verden.

- Da jeg vokste opp var USA synonymt med frihet og muligheter, sa hun.

Talen var tenkt å appellere til forstadskvinner, hvis stemmer vil bli avgjørende for den republikanske kandidatens sjanser i delstaten Pennsylvania, skriver NTB.

Fram til nå har Melania Trump stort sett holdt seg utenfor valgkampen for å ta vare på parets ti år gamle sønn Barron.

Lista

Trump har de siste åra vært svært krass mot folk på Twitter. Her er ei liste: