HOLD HATTEN: Det var bare å holde seg fast da Melania Trump reiste til Afrika. I etterkant har vi fått vite detaljer om krangling, konflikt og skyhøyt forbruk under reisen. FOTO: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
HOLD HATTEN: Det var bare å holde seg fast da Melania Trump reiste til Afrika. I etterkant har vi fått vite detaljer om krangling, konflikt og skyhøyt forbruk under reisen. FOTO: Saul Loeb / AFP / NTB ScanpixVis mer

Melanias kaotiske reise til Afrika

Det oppsto en del utfordringer i forbindelse med Melania Trumps første alenetur som førstedame, men det meste har ikke kommet fram før i ettertid.

I sommer satte Donald Trump Europa på hodet med sin mye omtalte kaosturné. Han gikk til frontalangrep på Tyskland, langet ut mot Theresa May og truet NATO med amerikansk alenegang før det hele ble rundet av med et kontroversielt møte med Vladimir Putin.

De siste dagene har det vist seg at Melania Trumps første alenereise som førstedame også skapte kaos - men flere av detaljene har vi ikke fått vite om før i etterkant av reisen.

Flere land skulle besøkes - blant annet Ghana, Malawi, Kenya og Egypt - og formålet med turen var å fronte hennes barnekampanje som har mottoet «vær best».

LITT FOR NÆRMT: USAs førstedame Melania Trump besøkte Nairobis nasjonalpark 5. oktober som en del av sin Afrika-turné. Her går det nesten veldig galt under elefant-besøket. Video: AP DV via NTB Scanpix Vis mer

Ivanka-utfordring

Den første konflikten startet allerede før Melania hadde rukket å plante sine bein på kontinentet. For da Melanias stabssjef annonserte Afrika-turneen, skal Ivanka-leiren ha uttrykt misnøye - for også hun hadde planlagt en Afrika-tur, men hadde bare ikke offentliggjort det ennå, ifølge The New York Times.

De skriver at denne hendelsen illustrerer utfordringen Det hvite hus har med å balansere Melanias rolle som førstedame, med Ivankas selvutnevnte rolle som «førstedatter».

Til tross for utfordringer med arbeidsfordelingen, skal Melania og Ivanka ha et godt forhold, ifølge ansatte i Det hvite hus. Men samtidig er begge leirene oppmerksomme på potensielle gnisninger.

Spesielt én hendelse under Melanias Afrika-tur skal ha vært gjenstand for diskusjon i Det hvite hus. I løpet av turen ble hun fotografert mens hun bar et svart barn, før Ivanka publiserte et liknende bilde bare dager seinere.

Det kommer ikke fram hva diskusjonene gikk ut på, eller hva de kom fram til, men hendelsen skal ha ført til økt spenning mellom leirene, melder The Times.

Sparking av rådgiver

En annen hendelse som har vært ukjent inntil nylig, er Melania-stabens krangel med en av landets sikkerhetsrådgivere.

Tirsdag kveld kom Melania med en oppsiktsvekkende uttalelse, da hun krevde at Det hvite hus skal sparke landets nasjonale vise-sikkerhetsrådgiver, Mira Ricardels.

- Det er førstedamens ståsted at Ricardel ikke lenger fortjener den æren det er å tjene Det hvite hus, sa Melanias talskvinne, Stephanie Grisham.

Kravet kommer som en følge av en feide Ricardel hadde med medlemmer av førstedamens stab under Afrika-oppholdet.

Ifølge kilder tett på Melania, skal Ricardel ha kranglet med hennes stab om flyseter og bruk av USAs nasjonale sikkerhetsråds ressurser. Natt til onsdag bekreftet Det hvite hus at Ricardel nå er fjernet fra stillingen.

Skyhøyt forbruk

Oversikten over føderale utgifter fra Afrika-turneen viser at det ble brukt 95 050 dollar - omtrent 800 000 kroner - under hennes besøk i Egypts hovedstad Kairo.

Førstedamen reiser med et stort team, og det er derfor ikke utenkelig at en natt på hotell med flere vakter, stylister og andre i teamet hennes kan bli en dyr affære.

Men mange reagerte på at regningen stammet fra ett enkelt hotell, og at Kairo-oppholdet ifølge Melanias timeplan bare skulle vare i én dag. Noe også magasinet Quartz visste å framheve i sin omtale av den skyhøye regningen.

Det fikk Melanias talsperson til å sette ned foten.

«Førstedamen tilbrakte ikke natta i Kairo. Dette er et eksempel på uansvarlig journalistikk, og om noen hadde faktasjekket ting med meg, kunne dette vært unngått», skrev Grisham på Twitter.

Det var altså ikke noe feil med regningen magasinet hadde fått tak, men at det ble framstilt som at Melania overnattet i Kairo. Grisham opplyste seinere overfor Quartz at oppholdet varte i seks timer - noe som betyr at Melania ikke brukte 800 000 på en dag, men på bare noen få timer.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Tropehjelm

Melania skapte også overskrifter av helt andre grunner under Egypt-besøket som avrundet turneen.

Da 48-åringen ble kjørt rundt på en kort safari i Kenya, hadde hun av alle ting valgt å iføre seg en tropehjelm - som for en stor del ble båret av hvite vestlige aktører fra de gamle kolonimaktene på 1800 og -1900-tallet. Hodeplagget kompletterte et antrekk som for øvrig besto av ridebukser og støvler.

Tropehjelmen er blitt et symbol på kolonial undertrykkelse, og nå til dags vil man sjelden se hodeplagget i bruk.

- Det jeg gjør er veldig viktig - hva vi gjør med amerikansk bistand, og hva jeg gjør med mine tiltak, og jeg skulle ønske folk fokuserte på hva jeg gjør, ikke hva jeg har på meg, uttalte Melania Trump til pressen foran pyramidene i Giza ved Kairo.

Åpenhjertig intervju

Oppholdet ble avsluttet med et uvanlig åpenhjertig intervju med ABC News hvor hun blant annet snakket om affæreryktene, avslørte bakgrunnen til hvorfor hun gikk med «I really don't care. Do u?»-jakka og sa at hun innimellom ber Donald Trump om å legge vekk telefonen.

- Jeg er ikke alltid enig i det han tvitrer - og det sier jeg til ham. Jeg gir ham min oppriktige mening og råd. Noen ganger hører han på meg, noen ganger ikke.

- Men jeg har min egen stemme og egne meninger, og det er veldig viktig for meg at jeg uttrykker hva jeg føler, sa hun.