Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melankolivet

Det er en revne i alt. Det er slik lyset trenger gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET KREVES HARDT arbeid å være tro mot sitt mismot og sin melankoli. Denne jobben har få klart bedre enn Leonhard Cohen. Da Cohen slo gjennom fikk han høre at sangene var velegnet som bakgrunnsmusikk. For selvmord. Selv har Cohen sagt det slik, ifølge Politiken: «Google fortvilelse og melankoli og mitt navn dukker opp». Nå er Cohens første diktsamling på 22 år klar og den har fått navnet «Book of longing». Bak alle diktlinjene lyder det et ekko av et rådvilt menneske uten alder. Et menneske som føler seg alt annet enn fullendt, og derfor selvsagt lengter. Men er lengsel nødvendigvis en oppskrift på ulykke? Nei, lengselen gjør at du er i bevegelse.

NÅR HØSTEN KOMMER lengter vi mer en vanlig, etter sol, etter et blikk, etter det som var og aldri kommer tilbake. Lengselen er selve motoren i melankolien. Melankoli er forbundet med tap og fravær, sier psykoanalytikeren og filosofen Julia Kristeva. Men dette fraværet kan omformes. Mens depresjon er å miste språket, bærer det melankolske temperamentet i seg behovet for å gjenopprette. Til å finne et språk til sine erfaringer for å komme videre. Det er denne livsfølelsen som er verbalisert så finstemt og mangetydig av Leonard Cohen i hans tekster.

HVORFOR ER DU trist når du tilsynelatende ikke har noen grunn til det? Jeg tror det er fordi bevisstheten er som en søkemotor. I våken tilstand gjennomsøker den enorme areal og saksområder for hvert minutt. Den er på konstant jakt etter noe å kaste sin belysning over. Hva den skal stoppe opp ved er påvirket av fortida, nåtida og de forventningene du har til framtida. Bevisstheten er en hvileløs jeger på jakt etter noe å vende seg mot. Men ifølge filosofen Nietzsche kan den nesten aldri bli identisk med sitt innhold. Det nytter ikke å tenke på glede hvis du ikke er glad. Du kan ikke fortrenge en tiltrekning, hvis du virkelig er forelsket. I glimt smelter bevisstheten sammen med sitt innhold, i disse stundene opplever vi fylde og mening. Men også midt i en lykkerus kan bevisstheten din forråde deg, glippe og begynne å slarke. Bevissthetsmotoren har igjen startet søket etter et nytt belysningfelt. Derfor handler mye av livet om uro, lengsel og melankoli. Du er ikke alltid regissør i eget liv.

DET ER EN revne i alt, det er slik lyset trenger gjennom, lyder det i en av Cohens sanger. Tenk på det når du går gjennom den mørke skogbunnen, og høstsola skjærer strimer av lys mellom bladene der oppe.