Melchior: - Gillon bør trekke seg

Carmi Gillon bør trekke seg som Israels kommende ambassadør i Danmark, mener folketingsrepresentanten Arne Melchior fra Centrum-Demokraterne (CD).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed snur Melchior i synet på utnevnelsen av Gillon, en utnevnelse som har skapt en voldsom debatt i Danmark. Med uttalelsen fra Melchior som er Centrum-Demokraternes utenrikspolitiske talsmann, øker presset mot den kommende israelske ambassadøren.

Carmi Gillon, som ledet den israelske sikkerhetstjenesten midt på 1990-tallet, sa nylig til danske medier at han støttet bruk av «moderat fysisk press» mot mistenkte palestinere. Dette har fått danske menneskerettighetsgrupper til å kreve at regjeringen enten avviser den nye ambassadøren eller stiller ham for retten for brudd på FNs torturkonvensjon.

Beskyttet

Sent onsdag kveld slo imidlertid den danske justisministeren, Frank Jensen, fast at Israels nyutnevnte ambassadør i Danmark ikke kan straffeforfølges av danske myndigheter. Ifølge Jensen er Israels ambassadør Carmi Gillon beskyttet mot anklager om tortur på grunn av sin diplomatiske immunitet.

Folketingsrepresentanten Melchior har tidligere uttrykt forståelse for uttalelsene Gillon er kommet med om at Israel bør gjeninnføre bruken av fysisk press under politiavhør.

Men til nyhetsbyrået Ritzau sier Melchior torsdag morgen at han nå mener at Gillon bør trekke seg av hensynet til forholdet mellom Israel og Danmark.

- Urimelig

- Det er med et tungt hjerte at jeg er kommet til dette standpunkter. Det er urimelig og urettferdig for mannen at situasjonen har utviklet seg til dette. Men hensynet til forholdet mellom Danmark og Israel må i en slik sak veie tyngre enn hensynet til det enkelte mennesket, sier Melchior.

(NTB)