HERZLS ETTERFØLGER?: Michael Melchior, tidligere forstander i den jødiske menigheten i Oslo. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
HERZLS ETTERFØLGER?: Michael Melchior, tidligere forstander i den jødiske menigheten i Oslo. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Melchior kan bli leder for Verdens sionistorganisasjon

Den tidligere Oslo-rabbineren kan bli Herzl og Ben-Gurions arvtaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior ligger an til å bli leder for Verdens sionistorganisasjon.

World Zionist Organization (WZO) ble grunnlagt i 1897 og fungerer som en paraplyorganisasjon for sionistbevegelsen. Blant tidligere ledere er sionismens grunnlegger Theodor Herzl og Israels første president David Ben-Gurion.

Organisasjonen har vært uten leder siden Zeev Bielski tidligere i år ble valgt inn i den israelske nasjonalforsamlingen for partiet Kadima.

I stedet for å foreslå en etterfÃlger fra egne rekker, har partileder Tzipi Livni bedt Michael Melchior overta etter Bielski, skriver den israelske avisen Haaretz.

Overrabbiner i Norge

Danskfødte Melchior leder det lille venstreorienterte religiøse Meimad-partiet i Israel og har sittet i den israelske nasjonalforsamlingen de ti siste årene. 55-åringen har også hatt flere statsrådsposter i ulike koalisjonsregjeringer.

Melchior var i mange år overrabbiner i Norge, og sønnen Joav Melchior er i dag rabbiner i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Utnevnelsen finner trolig sted når styret i WZO samles 3. august. Melchior har ifølge Haaretz støtte fra et flertall av de 22 styremedlemmene, som delvis representerer de politiske partiene i Israel, men tar selv ikke noe for gitt.

- Jeg har hørt at noen av dem som støttet nominasjonen av meg, nå vurderer saken på nytt, sier Melchior til Haaretz.

Jord til bosettere

Verdens sionistorganisasjon var sentral i arbeidet med å legge til rette for opprettelsen av staten Israel i 1948, blant annet ved oppkjøp av palestinsk jord gjennom Jewish National Fund.

Tidligere i sommer ble det avslørt at WZO i tett samarbeid med israelske myndigheter fortsatt tilegner seg palestinsk jord på den okkuperte Vestbredden, for deretter å overlate den til jødiske bosettere.

Israels etablering av bosetninger i områdene som ble okkupert i 1967, er et brudd på Genèvekonvensjonene og fordømmes av et samlet verdenssamfunn.

WZO arrangerer annethvert år Verdens sionistkongress, som lenge ble regnet som det jødiske folks uformelle parlament. Representanter fra hele verden deltar, men kongressene har mistet mye av sin tidligere betydning.

WZO er i dag i stor grad en organisasjon preget av israelsk politikk og interesser.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer