Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Meld deg ut, Ludvigsen

Fiskeriminister Svein Ludvigsen mener han ikke er inhabil til å behandle saker som berører frimurerbrødre. - Spørsmålet er ikke hva Ludvigsen sjøl mener, men om andre trekker hans troverdighet i tvil, sier Ågot Valle, leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fiskeriministeren er det ikke aktuelt å melde seg ut av frimurerlosjen. Samtidig reises flere habilitetsspørsmål rundt en rekke fiskeripolitiske saker, ikke minst til Fjord Seafood, der losjebror Paul Birger Torgnes er konsernsjef.

- Jeg ser ingen grunn til å melde meg inhabil i saker selv om de berører andre medlemmer i frimurerlosjen. Det er ikke slik det er. Jeg er medlem i losjen i Tromsø, og kjenner ikke frimurere andre steder i landet. Losjemedlemmer er ikke på noen måte forpliktet til å utvise spesielle økonomiske hensyn til andre medlemmer, sa Ludvigsen til Dagbladet i går.

- Kjenner du losjebror og konsernsjef i Fjord Seafood, Paul Birger Torgnes?

- Ja, ham kjenner jeg jo. Torgnes var rådgiver i Fiskeridepartementet i 1984- 85.

- Hva med habiliteten der?

- Dette ønsker jeg ikke å svare på. Hver sak må vurderes for seg, sa Ludvigsen.

Andre avgjør

- Spørsmålet er ikke hva Ludvigsen sjøl mener. Det grunnleggende spørsmålet i slike saker er om andre finner ham inhabil. Så lenge fiskeriministeren er medlem av et brorskap preget av så mye hemmelighold og tette strukturer, vil habilitetsspørsmålet bli reist fra tid til annen. Ikke minst i omstridte saker, granskinger, undersøkelser og økonomiske saker, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle (SV).

Hun mener en statsråd i Fiskeridepartementet, som har ansvar for så viktige nærings- og ressursforvaltningsspørsmål, burde melde seg ut av frimurerlosjen.

- Spørsmålet er om regjeringen kan leve med en statsråd som alltid må regne med spørsmål om habilitet, sier Valle.

Gransking

Hun sier at hun vil følge nøye fiskeriministerens håndtering av undersøkelsene rundt Fjord Seafoods oppdrettsvirksomhet i Chile. Oppdrettsgiganten er - sammen med flere andre norske selskaper - blitt kritisert for å gi blaffen i både miljøkrav og arbeidsforholdene for de ansatte i Chile. Selv om Fjord Seafood tok avstand fra påstandene, mente den tidligere fiskeriministeren at det var nødvendig å undersøke saken.

Det er opp til Ludvigsen å gjennomføre undersøkelsene.

Til Dagbladet ønsket ikke Ludvigsen i går å gi konkrete kommentarer i denne saken.

Konsesjonstrøbbel

Toppsjefene i Fjord Seafood er ikke de eneste frimurerne i havbruksnæringen. Administrerende direktør Ingvald Løyning i Marine Harvest er også frimurer. Styreleder Tarald Sivertsen i Norske Fiskeoppdretteres Forening skal også være losjebror. Foreningen har som oppgave blant annet å fremme oppdretternes økonomiske interesser. Også her kan det bli vanskelig for frimurer Ludvigsen. 40 oppdrettskonsesjoner er ikke fordelt, og her skal Ludvigsen og hans folk avgjøre hvem som skal få konsesjon.

TRØBBEL: En statsrpd med stadige habilitetsproblemer får trøbbel, hevder lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Ågot Valle. Hun råder fiskeriministeren til å trekke seg fra frimurerlosjen.
Hele Norges coronakart