- Meld dere tvert! Dette kan dere ikke leve med

Ordføreren i Klæbu frykter rasisme ligger bak angrepet mot en flyktningfamilie, og mener hele bygdesamfunnet nå prøver å finne gjerningsmennene.

POLITIVAKT: I ettermiddag hadde politiet ennå ikke funnet ut hvem som sto bak det spesielle angrepet mot en kvinne i tomannsboligen i bakgrunnen. Foto: TOM E. ØSTHUUS
POLITIVAKT: I ettermiddag hadde politiet ennå ikke funnet ut hvem som sto bak det spesielle angrepet mot en kvinne i tomannsboligen i bakgrunnen. Foto: TOM E. ØSTHUUSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjerningspersonene er ennå på frifot etter at noen i går kveld tok seg inn i bolighuset til en flyktningfamilie i Klæbu, rispet opp en kvinne med kniv og satte fyr på huset før de stakk fra stedet.

Den afrikanske barnefamilien har flere ganger tidligere blitt utsatt for mobbing og angrep som blant annet knyttes til rasisme.

Kommuneledelsen trodde den hadde fått bukt med problemet, men nå frykter ordfører Jarle Martin Gundersen at det kan ha vært rasistiske motiver bak også den nye hendelsen.

- Ikke tilfeldig
Ordføreren bor selv 300 meter unna åstedet og hilser jevnlig på den rammede familien.

- Dette er forferdelig tragisk. Man kan tenke seg selv den utryggheten man føler etter en slik hendelse. Sånt er ikke tilfeldig - når en person går inn i noens hjem og knivstikker en kvinne, sier Gundersen.

Han har følgende oppfordring til den eller de som sto bak:

- Meld dere tvert! Det er best for alle sammen, både for Klæbu og for dere. Selv om dere skulle slippe unna politietterforskningen er det ikke noen god frihet å leve med når hele bygdesamfunnet ønsker å finne dere.

- INGEN MISTENKTE: Lensmann Marit Fostervold Johansen i Klæbu har ikke funnet noen direkte koblinger til de tidligere episodene ved familiens hus, men utelukker ingenting. Foto: TOM E. ØSTHUUS
- INGEN MISTENKTE: Lensmann Marit Fostervold Johansen i Klæbu har ikke funnet noen direkte koblinger til de tidligere episodene ved familiens hus, men utelukker ingenting. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Uavhengig av hva som måtte være motivet, håper ordføreren på en rask oppklaring, særlig med tanke på hva familien har gjennomgått tidligere.

Konfronterte guttegjeng
Den vondeste hendelsen før gårsdagens angrep var da en 17-åring i desember i fjor kom inn i huset og blant annet tok kvelertak på mannen som bor der.

«Jeg skal drepe dere negre», ropte gutten, som ble dømt til samfunnsstraff.

Den dømte 17-åringen er ikke  mistenkt i den nye saken.

- I en periode sto en guttegjeng bak mobbing av denne familien. Det begynte relativt uskyldig, før de stadig tøyde grensene. Fra for eksempel kasting av snøballer, tok man ett skritt til og ett skritt til, så var familien plutselig blitt mobbeofre. Det er noe vi ikke skal ha i vårt lokalsamfunn, og vi klarte den gang å bryte opp i situasjonen, forteller ordføren.

Den godt likte familien, med faren i lokal jobb og barna i kultur- og idrettsaktiviteter også utenfor skolen, har bodd i Klæbu sju-åtte år. De vil i dag bli tatt hånd om av kommunens beredskapsteam om det skulle være behov for det.

- Det er kort sagt en slik familie som vi vil ha i Klæbu. Skrekkscenarioet er at de som opplever noe sånt som dette ikke klarer å bo i Klæbu lenger - at vi ikke har klart å beskytte dem eller at de som står bak ikke blir tatt. Det ville vært forferdelig, sier Gundersen til Dagbladet.

ORDFØRER OG NABO: ordfører Jarle Martin Gundersen i Klæbu er opprørt etter gårsdagens hendelse. Han er på hils med familien, og ber gjerningsmennene om å melde seg. Foto: KLÆBU KOMMUNE
ORDFØRER OG NABO: ordfører Jarle Martin Gundersen i Klæbu er opprørt etter gårsdagens hendelse. Han er på hils med familien, og ber gjerningsmennene om å melde seg. Foto: KLÆBU KOMMUNE Vis mer

Ingen mistenkte
Politiet holdt i natt og i morgentimene i dag vakt ved boligen i Klæbu etter knivangrepet og
ildspåsettelsen, mens etterforskningen pågikk for fullt.

-Ingen er pågrepet og vi har ingen konkrete mistenkte i saken. Vi etterforsker denne saken bredt, sa lensmann Marit Fostervold Johansen i Klæbu til Dagbladet.no i formiddag.

Politiet utelukker ikke at rasisme kan ligge bak, men har ikke det som en hovedteori og har foreløpig ikke spor som knytter saken til tidligere voldsepisoder mot familien.

Det er ikke funnet spor som tyder på at det kan ha dreid seg om ordinære innbruddstyver eller ranere på jakt etter verdisaker.

- Denne familien er godt integrerte i lokalmiljøet, og vi vil ikke spekulere i motiv for det som skjedde i går kveld, sier Fostervold Johansen, som ikke vil gå ut med detaljer om den alvorlige episoden av hensyn til etterforskningen.

- Var alene
Det var i 21-tida i går kveld at politiet ble varslet om angrepet. Kvinnen i huset skal ha vært alene da det skjedde, mens ektemannen, som oppholdt seg i nabolaget, kom styrtende til like etter brannstiftingen.

Et vitne har fortalt politiet at menn med nordisk utseende løp fra stedet før bevæpnet politi og brannvesenet ankom.

SATT I BRANN: Brannvesenet måtte rykke ut sammen med politiet til boligen i går, etter at de samme mennene som angrep kvinnen skal ha satt fyr på huset.
SATT I BRANN: Brannvesenet måtte rykke ut sammen med politiet til boligen i går, etter at de samme mennene som angrep kvinnen skal ha satt fyr på huset. Vis mer

Kvinnen var i ettermiddag ennå på St. Olavs hospital etter å ha blitt behandlet for knivskaden, men skal ikke være alvorlig fysisk skadd og blir trolig utskrevet snart.