FERIEFYLL: Overstadig berusede nordmenn i syden sammen med barn. Barneombudet kommer med et klart budskap: - Meld fra om konkrete tilfeller. Foto: Benjamin A. Ward
FERIEFYLL: Overstadig berusede nordmenn i syden sammen med barn. Barneombudet kommer med et klart budskap: - Meld fra om konkrete tilfeller. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Alkohol og sydenferie:

- Meld fra om fulle foreldre

1 av 10 har observert små barn i følge med foreldre på feriefylla. - Omsorgssvikt, mener Barneombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En reiseundersøkelse i regi av Europeisk Reiseforsikring viser at 1 av 10 på utenlandsreise har sett barn i følge med overstadig berusede foreldre i syden. Tendensen er den samme over flere år.

OGSÅ I NORGE: Forsker Else-Marie Augusti tror det ikke bare er i syden det er tilfeller som dette. Foto: NKVTS
OGSÅ I NORGE: Forsker Else-Marie Augusti tror det ikke bare er i syden det er tilfeller som dette. Foto: NKVTS Vis mer

- Grunnen til at det kan bli litt mye på ferie kan være at man er utenfor sin vanlige kontekst. Grensene blir litt annerledes. Noen forbinder kanskje ferie med alkohol, sier Else-Marie Augusti, som forsker på blant annet omsorgssvikt.

Problem også hjemme

Augusti poengterer at dette ikke nødvendigvis bare er et problem i utlandet, og sier at om det kan skje i utlandet, så kan det også skje hjemme.

- I utlandet er det mer åpenlyst på grunn av at man ofte er ute eller på hotell. Det er ikke nødvendigvis psykologiske perspektiver som spiller inn, det kan også være fordi det ikke er like lett å observere hjemme innenfor husets fire vegger, sier hun.

Om mamma eller pappa blir beruset kan barnet merke atferdsendringer mye tidligere enn foreldrene selv. Det setter barnet i en svært utrygg situasjon.

- Det kan skape mye uro og engstelse. Den personen barnet vanligvis vil oppsøke når det er i en utrygg situasjon er ikke tilgjengelig fordi man er full. Det at det skjer på ferie og ikke i vante omgivelser gjør det enda mer utrygt, sier forskeren.

Slipper seg løs

Augusti tror årsaken til at mange slår seg litt ekstra løs på sydenferie kan være at man hjemme ikke drikker i arbeidstiden, men er man på ferie eller har fri, kan man drikke over lengre tid.

- Hjemme drikker man kanskje alkohol i festlig lag, når barna ikke er tilstede. Når man er i syden er man med barna hele tiden, og hvor alkohol konsumeres i større grad, sier hun.

Det som kan skje da er at man mister grepet om tid og har færre hemninger. Grenser viskes mer ut. I tillegg nevner forskeren en del fysiske faktorer som kan spille inn, nemlig at man ikke tåler like mye alkohol i varmen og kanskje glemmer å spise.

- Det er aldri en unnskyldning for foreldre å drikke for mye alkohol. Man skal ikke bli berusa foran barna sine, sier Augusti.

- Må våge å si fra

SI FRA: Camilla Kayed, fagsjef i Barneombudet, mener man bør si fra om tilfeller ved omsorgssvikt uansett. Foto: Barneombudet
SI FRA: Camilla Kayed, fagsjef i Barneombudet, mener man bør si fra om tilfeller ved omsorgssvikt uansett. Foto: Barneombudet Vis mer

Camilla Kayed, fagsjef hos Barneombudet, er enig. Fra deres perspektiv er det ikke greit at man er full sammen med barn uansett om man er i syden eller hjemme.

- Det er ikke en situasjon man bør sette seg selv og barna sine i. Den generelle tendensen vi har i landet vårt om ikke å si fra blir ikke noe mindre i utlandet. Man må våge å si fra om man ser noen er rusa med barn, sier hun.

Kayed legger til at barna ikke har noen andre enn foreldrene sine rundt seg i en slik situasjon, derfor er det ekstra viktig at man er våken.

- Reiser man uten et reiseselskap, er det hotellet man bør si fra til. De aller fleste steder er det lokale tjenester som skal komme inn i akutte alvorlige hendelser, forteller hun.

Er det snakk om personer man kjenner eller vet hvem er, kan et alternativ være at man ringer alarmtelefonen i Norge, som skal guide deg til hva du burde gjøre.

Rutiner ved bekymring

Reiseselskapet Ving Norge sier de mottar rundt én bekymringsmelding i året. Representantene deres har rutiner de skal følge når de blir kjent med at barn utsettes for alvorlig omsorgssvikt.

- Ledelsen på reisemålet tar ansvar for oppfølging så snart et tilfelle av omsorgssvikt blir kjent, skriver kommunikasjonsdirektør, Tonje Løkaas Fossum i en e-post til Dagbladet.

Videre vurderes det om familien kan fortsette å bo sammen, og om politi eller andre skal involveres.

- I akutte tilfeller hvor det ikke er noen til å ta hånd om barnet vil våre representanter gjøre dette inntil hjelp kommer til. Familien følges tett, skriver hun.

Etter endt opphold vurderes det om det skal sendes en bekymringsmelding.

Engsteligheten kan sette stopper

Å melde fra er viktig for at barnet ikke blir gående i en situasjon til fare for barnet. Selv om mange kan oppleve det som en vanskelig og ubehagelig situasjon å håndtere vil det være bedre for barnet på lang sikt.

- Vi vet jo at det er skadelig å bli utsatt for omsorgssvikt, så meld inn din bekymring, så er det andres ansvar å vurdere hvor reell bekymringen er, sier Kayed i Barneombudet, og legger til:

- At vi er engstelig for å ta feil kan ikke stoppe oss fra å si fra.

Barneombudet får en del spørsmål fra barn på nettet, men de har fått lite om alkohol og ferie. Kayed sier det ikke er et område de jobber mye med, men de jobber med å få voksne til å skjønne at man må si fra.