- Meld fra om politi-overtramp

Motorsyklistene mener seg utsatt for rein trakassering av politiet. Nå oppfordres alle mc-kjørere til å melde fra om overtramp. Bevisene skal legges fram helga over påske i Bergen under landsmøtet i Abate Norge, organisasjonen som ivaretar motorsyklisters rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann Espen Edvardsen hevder at hver eneste av landets 50000 motorsykkelførere betraktes som mulige kriminelle, i særdeleshet de som kjører i skinndress.

- En 50-årig motorsyklist forteller at han kjørte i grå BMW-dress i årevis uten å bli stanset av politiet. Etter at han kjøpte seg skinndress må han vise ID-kort til politiet hver gang han sitter på sykkelen.

Tenk om alle bilister ble behandlet på samme måte, fordi noen bilførere ikke er mors beste barn. Det ville blitt et kjemperabalder, sier Espen Edvardsen.

Fritt vilt

Ifølge Abates pressekontakt stoppes mc-kjørere uten grunn opptil flere ganger om dagen.

- Det dreier seg aldri om tekniske kontroller eller fartsmålinger. Vi blir bedt om legitimasjon. Noe som kan fortone seg ganske latterlig når samme uniformerte politimann sjekker førerkortet ditt tre ganger i løpet av en formiddag. Vi finner oss i tekniske kontroller og fartsmålinger. Men ikke rein trakassering fra politifolk som stopper deg i sentrum på formiddagen og spør uten foranledning: «Hva har du gjort? Hvor skal du?»

Politiet har skaffet seg en forsvarsløs fiende. Vi er fritt vilt og trakasseres etter noter.

Norsk lov

I statuttene for Abate heter det at motorsykkelforumet er til for «deg som lurer på eller vet at du kjører rundt med gæren ramme eller motornummer. Motorsykkelforumet hjelper deg å få orden på dette, så du slipper å få din sykkel beslaglagt. Vi hjelper ikke deg som driver med snusk og fanteri».

Espen Edvardsen i Abate har stor forståelse for at politiet vil avdekke lovbrudd, men maner til respekt for norske borgeres rettigheter.

- Politiet har beslaglagt motorsykler uten lovhjemmel. Flere mc-kjørere har fått rettens medhold i at politiet må levere syklene tilbake. Likevel hentes de inn på nytt, gjerne på vårparten, og tilbakelevering treneres slik at eierne ikke får brukt motorsyklene før sesongen er over. Hva slags respekt skal folk få for landets lover, når selv ikke politiet respekterer dem? spør Abate-talsmannen.