-  Melder for fint vær

Synes du også værmeldingen bommer for ofte? Nå skifter båtfolk til det danske varselet - for å høre det norske været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  TV 2 melder fint vær om det så er stiv kuling, sier fisker Jan Ivar Olsen til Fædrelandsvennen.

-  De glemmer jo helt at det er noe som heter vind. Fiskere som skal et stykke ut på sjøen hører på dansk værmelding, sier Olsen.

Han er ikke den eneste som vraker den norske værmeldingen til fordel for den danske. Utrolig nok gjør faktisk danskene en bedre jobb med å melde det norske været, mener flere. De mener rett og slett den norske værmeldinga melder for fint vær.

Havnet i monsterbølger

En som fikk merke det upresise værvarslet var Leif Breistig og familien, som helga for to uker siden skulle på ferietur til Skottland.

-  Vi skulle dra fra Haugesund til Inverness, og hadde sjekket værmeldingen. Den så ikke så verst ut, men da vi passerte Sleipner-plattformen i Nordsjøen i 12-tida på lørdag, forverret det seg. Vi fikk mobildekning og ringte værmeldingen. Der fikk vi beskjed om at vinden ikke skulle bli verre. Derfor bestemte vi oss for å fortsette, fortalte Leif Breistig til Dagbladet.

Men værmeldinga tok feil, og enden på ferieturen var at de måtte reddes av helikopter fra nordsjøbølger på opp til 13 meter.

Innrømmer problemer

Værvarslerne selv er klar over problemet, og flere meteorologer Dagbladet har vært i kontakt med, advarer mot å stole på værvarslene på TV dersom du skal langt til sjøs. Da bør du innhente spesialvarsler.

-  Det er viktig å huske på at værvarslene ofte er veldig summariske. Derfor er det vanskelig å få med seg detaljer, som ofte kan være veldig skiftende, sier forskingssjef Øystein Hov hos Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Under sommerens APL Race Week i Arendal printet de ut dansk varsel da de skulle planlegge seilasene.

-  For arrangørene og seilerne er vinden svært viktig. Vi tror vi får det mer nøyaktig på dansk varsel, sier leder for Arendals Seilforening, Rune Hvass til Fædrelandsvennen.

FEILMELDING: - TV 2 glemmer jo helt at det er noe som heter vind. Fiskere som skal et stykke ut på sjøen hører på dansk værmelding, sier fisker Jan Ivar Olsen. Sannsynligvis var denne fiskeren glad for å komme seg i havn.