SLIK SER DEN UT: Det russiske veterinærinstituttet Rosselkhoznadzor melder at de har funnet rundormen Anisakis simplex og bakterien listeria i fersk, kjølt fisk. Foto: WIKIMEDIA COMMONS.
SLIK SER DEN UT: Det russiske veterinærinstituttet Rosselkhoznadzor melder at de har funnet rundormen Anisakis simplex og bakterien listeria i fersk, kjølt fisk. Foto: WIKIMEDIA COMMONS.Vis mer

Melder om dødsparasitt og listeria i norsk fisk

Russiske myndigheter truer med boikott. Mattilsynet avdramatiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland truer med å stenge grensene for norsk fisk etter at de hevder å ha funnet parasitter og bakterier i fisk fra fem norske leverandører.

Det russiske veterinærinstituttet Rosselkhoznadzor melder om rundormen Anisakis simplex i torskelever og bakterien listeria i fersk, kjølt fisk. Boikotten kan tre i kraft i neste uke, dersom russerne og nordmennene ikke finner en løsning.

Kan forårsake død Om den inntas i levende live, kan parasitten forårsake kolikksmerter, tarmblødning, feber, sår i mage- og tarmkanalen og i verste fall dødsfall. Salmonella er en tarmbakterie som kan gi feber og diaré. Listeria kan gi influensaliknende symptomer, men også alvorlig sykdom som hjernehinnebetennelse og fosterskade hos barn.

- Hvis det i løpet av uken ikke får en klar plan på dette fra Norge, må de stanse leveringen til de begynner å oppfylle kravene i lovverket vårt, sier Aleksej Alekseyenko til den russiske avisa Gazeta.ru.

Russene ga norske myndigheter en uke på seg til å rapportere tilbake. Fristen gikk ut i dag.

Avdramatiserer Det norske Mattilsynet bekrefter at de har fått melding om funnene, men avdramatiserer saken.

- Vi har hatt møte i norsk-russisk arbeidsgruppe, og de er ikke fornøyd etter kontrollen av fisk fra fem virksomheter. Russerne har en del særkrav i forhold til internasjonal standard og norsk regelverk, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet til Dagbladet.

Han ønsker å presisere at de ikke har hatt mulighet til å verifisere den russiske meldinga. Knudtsen sier at bakterienivåene og parasitten uansett ikke er farlig, fordi fisken er ment å stekes eller kokes.

I offentlige henvendelser har russerne ikke truet med boikott, sier Knudtsen.

- Russland har via media gått langt i sine beskrivelser av hva som er den russiske reaksjonen, herunder trussel om utestengelse. De offentlige henvendelsene inneholder ikke den type trusler. Overfor oss har de bedt om en redegjørelse fra Mattilsynet for hvordan Mattilsynet og norsk fiskerinæring kan forbedre og unngå slike tilfeller, og bedt om tilleggsdokumentasjon. Vi har henvendt oss til de fem selskapene det gjelder, og de har redegjort for dette. Dette sendes russiske myndigheter i dag, som forklaring og sannsynliggjøring for at det fortsatt bør være muligheter for eksport, til Russland. Hvis de ikke aksepterer, blir det ikke mulighet å få varer inn. Et kriterie for å importere til Russland, er at man står på russiske myndigheters liste, sier Knudsen.

- Vi mener vi står oss på å ha et regelverk som harmonerer med internasjonale standarder. Den enkelte virksomhet kan tilfredsstille det russiske regelverket hvis de ønsker. Vi jobber videre med russiske myndigheter om hvilke tiltak norske og russiske myndigheter kan gjøre. Målet vårt er å tilfredsstille kravene til folkehelse, redelig handel, sier Knudtsen.

Stort marked Russland er et av de største eksportmarkedene for norsk fisk. Norge eksporterer 150 000 tonn til Russland årlig. Knudsen tror derfor ikke det er av proteksjonistiske hensyn at russerne gjør som de gjør.

- Jeg tror ikke de ser seg interessert i å bryte norsk varestrøm. Fiskeimporten gir dem betydelige arbeidsplasser og betydelige kvantum til markedet. Det vil virke inn på markedet hvis de plutselig mister 150 000 tonn norsk fisk, sier Knudsen.