Apekopper:

Melder om uvanlige symptomer

Pasienter opplever å få utslett rundt anus og kjønnsorganene, melder smittevernbyrå.

APEKOPPER: Sykdommen apekopper har spredt seg over hele verden. Nå melder det amerikanske smittevernbyrået om uvanlige symptomer, og ber leger om å være obs. Foto: AP/CDC/NTB
APEKOPPER: Sykdommen apekopper har spredt seg over hele verden. Nå melder det amerikanske smittevernbyrået om uvanlige symptomer, og ber leger om å være obs. Foto: AP/CDC/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 14. juni gikk det amerikanske smittevernbyrået Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ut med en advarsel til landets leger.

I det offisielle varselet ba de leger som diagnostiserte apekopper om å være årvåkne etter symptomer som ikke nødvendigvis passer med den vanlige beskrivelsen av sykdommen.

- Ukarakteristiske trekk

Hittil har mer enn 1600 tilfeller av apekopper blitt påvist i mer enn 30 land, og antallet øker daglig.

- I USA har vi sett bevis på smitte fra person til person i flere delstater. Rapporter om tilfeller med ukarakteristiske trekk får oss til å frykte at noen tilfeller ikke blir gjenkjent eller testet, skriver CDC i meldingen.

Apekopp-viruset hører til samme familie som koppeviruset. Apekopp-viruset utløser liknende, men mildere symptomer, skriver CDC.

De vanlige symptomene på apekopper er feber, hodepine, muskel- og ryggsmerter, hovne lymfekjertler og utmattelse.

I tillegg kan man oppleve å få utslett som likner på kviser eller blemmer i ansiktet, inne i munnen og på andre steder av kroppen.

Utslett ved anus

Utslettet går gjennom flere stadier før de gror fullstendig. Sykdommen varer normalt sett fra to til fire uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer