Apekopper:

Melder om uvanlige symptomer

Pasienter opplever å få utslett rundt anus og kjønnsorganene, melder smittevernbyrå.

APEKOPPER: Sykdommen apekopper har spredt seg over hele verden. Nå melder det amerikanske smittevernbyrået om uvanlige symptomer, og ber leger om å være obs. Foto: AP/CDC/NTB
APEKOPPER: Sykdommen apekopper har spredt seg over hele verden. Nå melder det amerikanske smittevernbyrået om uvanlige symptomer, og ber leger om å være obs. Foto: AP/CDC/NTB Vis mer
Publisert

Den 14. juni gikk det amerikanske smittevernbyrået Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ut med en advarsel til landets leger.

I det offisielle varselet ba de leger som diagnostiserte apekopper om å være årvåkne etter symptomer som ikke nødvendigvis passer med den vanlige beskrivelsen av sykdommen.

- Ukarakteristiske trekk

Hittil har mer enn 1600 tilfeller av apekopper blitt påvist i mer enn 30 land, og antallet øker daglig.

- I USA har vi sett bevis på smitte fra person til person i flere delstater. Rapporter om tilfeller med ukarakteristiske trekk får oss til å frykte at noen tilfeller ikke blir gjenkjent eller testet, skriver CDC i meldingen.

Apekopp-viruset hører til samme familie som koppeviruset. Apekopp-viruset utløser liknende, men mildere symptomer, skriver CDC.

De vanlige symptomene på apekopper er feber, hodepine, muskel- og ryggsmerter, hovne lymfekjertler og utmattelse.

I tillegg kan man oppleve å få utslett som likner på kviser eller blemmer i ansiktet, inne i munnen og på andre steder av kroppen.

Utslett ved anus

Utslettet går gjennom flere stadier før de gror fullstendig. Sykdommen varer normalt sett fra to til fire uker.

- Noen ganger kan folk få utslett først, etterfulgt av andre symptomer. Andre får bare utslett, skriver smittevernbyrået.

UTSLETT: Slik kan utslettet hos apekopp-smittede se ut. Ifølge CDC har dette utslettet dukket opp på uvanlige steder hos enkelte smittede. Foto: AFP Photo/UK Health Security Agency/NTB
UTSLETT: Slik kan utslettet hos apekopp-smittede se ut. Ifølge CDC har dette utslettet dukket opp på uvanlige steder hos enkelte smittede. Foto: AFP Photo/UK Health Security Agency/NTB Vis mer

Normalt sett dukker apekopp-utslettet opp rundt ansiktet og munnen først, før det sprer seg til armene og beina. Men i noen av de nylige tilfellene fra USA har sykdommen oppført seg annerledes, ifølge CDC.

De forteller at de har fått inn tilfeller der pasientene har opplevd å få utslett ved anus og rundt kjønnsorganene først.

Noen av disse pasientene har beskrevet symptomer som smerte i anus, rektalblødning og følelsen av å måtte på do uten å trenge det.

Kan likne kjønnssykdom

Disse symptomene er ikke blant de som er typiske for sykdommen.

- De andre kjente apekopp-symptomene, som for eksempel feber, utmattelse, hodepine og hovne lymfekjertler har ikke alltid dukket opp før utslettet, om de har dukket opp i det hele tatt, skriver de.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Nå advarer CDC om at symptombildet hos apekopper kan være liknende enkelte seksuelt overførbare sykdommer, som syfilis, herpes eller venerisk lymfogranulom, en bakterieinfeksjon som skyldes infeksjon med en spesiell type klamydiabakterier.

- Leger bør derfor gjennomføre en grundig undersøkelse av hud og slimhinner i anus, vagina eller munnen, for å se om de finner det karakteristiske apekopp-utslettet. Dette kan bidra til å oppdage sår som pasienten kanskje ikke har vært klar over selv, skriver de.

- Uvanlig situasjon

Liknende, uvanlige symptomer hos apekopp-smittede har blitt sett også i andre land, påpeker det vitenskapelige nettstedet Live Science.

- Det er nå klart at dette er en uvanlig situasjon. Det betyr at viruset oppfører seg annerledes enn hvordan det oppførte seg tidligere, har WHO-generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus tidligere sagt, ifølge NBC News.

Det amerikanske smittevernbyrået skriver at det er størst risiko for smitte ved nærkontakt med apekopp-smittede. Det inkluderer seksuell kontakt. Det er også en risiko for smitte om man deler sengetøy.

Ifølge CDC har de fleste registrerte smittetilfellene i USA vært blant homofile, biseksuelle eller andre menn som har sex med menn.

- Enhver person, uavhengig av kjønnsidentitet eller legning, kan få og spre apekopper, understreker de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer