Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melder seg ut av Ap

Tillitsvalgt i Fellesforbundet, Richard Storevik, bekrefter overfor Dagbladet at han melder seg ut av Arbeiderpartiet nå som partiet sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

MELDER SEG UT: Nestleder i Fellesforbundet på Sunnhordland/Stord, Rickard Storevik, bekrefter at han melder seg ut av Ap. Foto: Henrik Mundal Andreassen
MELDER SEG UT: Nestleder i Fellesforbundet på Sunnhordland/Stord, Rickard Storevik, bekrefter at han melder seg ut av Ap. Foto: Henrik Mundal Andreassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag bekreftet Jonas Gahr Støre at det på landsmøtet blir besluttet at Ap går bort fra oljekompromisset i 2017, og sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lørdag kveld har Dagbladet fått bekreftet at to tillitsvalgte i Fellesforbundet melder se ut av Ap, mens en tredje vurderer det samme. En fjerde tillitsvalgt trakk seg allerede før helga.

Samtidig bekrefter klubbleder i Industri Energi Odfjell Avdeling 171, Harald Hereid, overfor Dagbladet at også han velger å trekke seg.

- Vedtakene har ingen praktisk betydning, men det er signalet som sendes ut, som gjør det helt umulig for meg å stå i, sier Heraid til Dagbladet.

Hereid er leder for 940 medlemmer, og sier at flere føler at Ap og Venstresiden har blitt mindre relevant for dem.

- Jeg er litt overrasket. Ap skal favne over industriarbeidere, men sender med dette et signal som setter næringen vår i fare.

Melder seg ut

- Utmeldinga ligger i utboksen. Endrer landsmøtet oljekompromisset, trykker jeg på «send», sa nestleder i Fellesforbundet på Sunnhordland/Stord, Rickard Storevik, til Klassekampen før helga.

Overfor Dagbladet bekrefter Storevik at han vil holde ord.

- Nå skal jeg sende den e-posten. Selv om Arbeiderpartiet ikke står for det de sier, så skal jeg gjøre det, sier Storevik til Dagbladet og understreker at det ikke finnes et annet parti for ham.

- Jeg er kjempeskuffet og litt tom for ord. Dette kommer til å slå hardt ut, dessverre.

Ny utmelding

Også leder for Fellesforbundets bedriftsklubb Aibel, Rune Eriksson, bekrefter overfor Dagbladet at han nå melder seg ut av Arbeiderpartiet.

- For meg handler det ikke bare om denne saken alene, men det er den som gjør at jeg nå melder meg ut, sier han og omtaler Aps olje-nei som symbolpolitikk.

Eriksson, som er leder for 675 medlemmer, forteller at han ikke ble overrasket over dagens nyheter.

- Det har ligget an til at det skulle bli slik. Det blir ikke konsekvensutredninger i denne stortingsperioden uansett, så å ta denne fighten på dette tidspunktet er litt fantastisk, sier Eriksson.

LAGSEIER: Leder i AUF Ina Libak kaller det en lagseier at Ap nå sier nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Fryktet utmeldinger

Fredag spurte Dagbladet leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Ap, Jørn Eggum, om det er fare for utmeldinger fra Ap.

- Ja, det er jeg bekymret for. Det er masse motløshet og bekymring for at Ap vil bryte med en 50 år gammel tradisjon med å konsekvensutrede før man skrittvis utvikler petroleumsnæringen, om det er grunnlag for det, sa Eggum.

Etter at det ble klart at Ap går bort fra oljekompromisset, uttrykte Eggum sin skuffelse overfor Dagbladet.

- Dette er symbolpolitikk på sitt verste og totalt unødvendig i den politiske situasjonen som er på begge sider av blokkene. Jeg er ikke bare litt skuffet, jeg er jævlig skuffet. Dette vil splitte arbeiderbevegelsen, sier Eggum.

- Hvorfor vil det splitte arbeiderbevegelsen?

- Fordi man endrer politikk midt i en stortingsperiode. Det var et skjørt kompromiss. Jonas har stått på, men motkreftene ble for sterke denne gangen, sier Eggum.

Utmelding

Mens leder av Fellesforbundet Avdeling 5 allerede har meldt seg ut, har leder i Avdeling 57 i Haugesund, Steffen Høiland, varslet at han vil gjøre det samme.

- Dette handler ikke bare om oljepolitikk. Det er noe som har bygd seg opp over tid, men oljepolitikken er avgjørende. Snur Ap, leverer jeg inn medlemskapet, sa Høiland til Klassekampen.

Lørdag ettermiddag forteller Høiland til Dagbladet at han ikke er sikker på om han kommer til å melde seg ut av partiet, men sier at han er forbannet.

- Jeg er litt opprørt og forbannet. Jeg føler at her har man vært opptatt av symbolpolitikk, og dette kommer til å skape uro blant mine medlemmer på Vestlandet.

- Ap ikke relevant

Høiland ønsker imidlertid å lese vedtakene nøye før han bestemmer seg for om han kommer til å melde seg ut av partiet.

- Jeg kommer ikke til å svare på om jeg melder meg ut eller ikke på nåværende tidspunkt. Jeg vil lese over de endelige vedtakene og tenke over det. Det blir i hvert fall en jævlig stor utfordring for meg å gå hjem og drive valgkamp blant våre medlemmer i leverandørindustrien, sier Høiland.

Han frykter at medlemmene ikke føler at Arbeiderpartiet er relevant for dem lenger.

- Jeg frykter at det blir slik. Når jeg er ute og prater med medlemmer, hører jeg ofte at medlemmer sier at Ap ikke lenger er for arbeidsfolk.

Overrasket og skuffet

Leder i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sier at industrien er overrasket og skuffet.

LANDSMØTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre argumenterte i det lengste for at kompromisset far 2017 skulle beholdes, men innså at landsmøtet ville noe annet. I formiddag presenterte Støre selv forslaget fra redaksjonskomiteen landsmøtet kommer til å vedta. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Det er over 200 000 ansatte i oljeindustrien. De trenger stabile rammevilkår.

- Hele industrien er overrasket og skuffet over at Arbeiderpartiet endrer et stortingsvalgprogram midt i perioden. Det gir ikke den forutsigbarheten vi er avhengige av.

- Jeg har merket meg at også fagbevegelsen ønsket et annet vedtak, skriver Schjøtt-Pedersen i en tekstmelding til Dagbladet.

Avviser stort nederlag

Jonas Gahr Støre avviser at dette er et stort nederlag for ham.

- Nei, det er ikke et stort nederlag. Det er mitt ansvar i slike situasjoner å spørre: «Hvor står partiet, hva sier fylkespartiene?» Vi vet at engasjementet for at disse områdene ikke skal konsekvensutredes er stort og voksende.

- Parallelt har vi sett at vi slår ring om næringen. Jeg er fornøyd med at vi samler oss om industrien og sier at den har en lang framtid. Vi setter ingen sluttdato for olje- og gassnæringen, sier Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!