Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melder seg ut av KrF i protest mot behandling av #metoo-varsler

Fylkeslederen i KrFU Østfold, Herman Midtsjø (18), har vært aktiv i KrFU i fire år. Nå melder han seg ut.

MELDER SEG UT: Herman Midtsjø går nå fra KrFU til Unge Høyre. Forskjellen i hvordan de to partiene har håndtert #metoo-varsler på er en av årsakene, sier han. Foto: Nina Hansen
MELDER SEG UT: Herman Midtsjø går nå fra KrFU til Unge Høyre. Forskjellen i hvordan de to partiene har håndtert #metoo-varsler på er en av årsakene, sier han. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årsaken er behandlingen Julia Sandstø fikk da hun gikk ut i media med sin varslersak, og det han opplever som utfrysing og baksnakking av de i partiet som har støttet henne.

- Jeg hadde aldri tenkt at det skulle ende slik. Da Julia gikk ut med sin historie ble jeg glad, tenkte at KrF skulle bane vei, og sette #metoo-kampanjen på kartet i Norge. I stedet ble hun bare motarbeidet, sier Herman Midtsjø til Dagbladet.

- Behandlet dårlig

Julia Sandstø sto fram i Aftenposten i desember og fortale om hvordan KrFU-er som hun fikk tildelt som leder og mentor, viste en interesse for henne som ble ubehagelig. Hun avviste ham, men i et år pågikk det hun opplevde som trakassering og forfølgelse. Vedkommende har beklaget belastningen han har påført henne, men mener deler av framstillingen i avisa er feil.

I januar trakk Sandstø seg fra alle verv i ungdomspartiet.

- Jeg har blitt behandlet ekstremt dårlig. Derfor melder jeg meg ut av partiet i protest. Jeg kan ikke være medlem av et parti som ikke tar varslernes side. KrF er ikke lenger mitt parti, sa Sandstø til NRK.

Et landsstyremøte der mediehåndteringen av saken sto på programmet, ble utløsende. Her svarte Sandstø på spørsmål om saken foran rundt 30 personer, noe hun har beskrevet som svært belastende. Midtsjø deler 20-åringens oppfatning av møtet.

- Jeg opplevde at jeg var med i en rettssak mot en varsler som åpenbart ikke ble trodd, sier Midtsjø.

Skuffet over Hareide

​Den nå avgåtte fylkeslederen sier han er nesten mest skuffet over hvordan KrF og Knut Arild Hareide har forholdt seg til Sandstøs historie og #metoo-kampanjen.

- Jeg er veldig skuffet over hvordan Hareide har håndtert det. Han knytter #metoo opp til alkohol, og sier det er bra at andre ungdomspartier nå slutter med alkohol på sine arrangementer. Det synes jeg er svakt, sier den nylig avgåtte fylkeslederen.

Han minner om at Sandstøs #metoo-sak ikke hadde noe med alkohol å gjøre.

- Jeg synes han kan si det som det er, at det også skjer i KrF, uten alkohol, sier Midtsjø, som beskriver KrF som en gammel menighet.

- Partiet vil ikke snakke om det som er ubehagelig og skyver bare ting under teppet. De tør ikke ta en debatt, og kommer du med kritikk, så får du høre det. Slik har det vært i kristen-Norge i alle år, det som er vanskelig å prate om prater man ikke om, mener han .

Går til Høyre

For Herman Midtsjø har saken ført til at han nå melder seg inn i Unge Høyre.

- En av grunnene er måten de har håndtert Metoo på. Da Erna Solberg skulle presentere sin nye regjeringserklæring klarte hun ikke å la være å snakke om varslingssaken først. Det var tydelig at det var noe som opprørte henne. Måten generalsekretæren deres har vært ute i media og støttet varslerne er også en helt annen enn i KrF. Høyre har alltid vært nummer to partiet for meg, men denne saken har gjort rekkefølgen annerledes, sier han.

- Leit

- Jeg er svært lei meg for at Julia og nå også Herman har valgt å melde seg ut av partiet. De er to dyktige politikere som har betydd mye for KrFU og som vi kommer til å savne, sier leder i KrFU, Martine Tønnessen, til Dagbladet.

Hun sier videre at saken Sandstø varslet om for to år siden ble behandlet umiddelbart etter varselet, i all fortrolighet, og var ferdig håndtert i februar 2016, da vedkommende det var varslet om trakk seg fra alle verv.

- Behandlingen i landsstyret i januar gjaldt et krav om ekstraordinært landsmøte og håndteringen av mediesaken i desember 2017. Like før jul kom det krav om ekstraordinært landsmøte med valg av nytt sentralstyre og gjennomgang av saken fra åtte fylkesledere, Herman inkludert. Alternativet til landsstyremøtet var altså å gjennomgå saken med over 90 delegater pluss observatører, og med pressen til stede, sier KrFU-lederen.

- Nulltoleranse

Knut Arild Hareide vil ikke svare på kritikken, men henviser via sin pressetalsmann til generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

- KrF har nulltoleranse for seksuell trakassering. Vi skal gjøre alt vi kan for at ingen blir utsatt for slikt i vårt parti. Dette har også Knut Arild Hareide klart uttalt, senest i sin tale til 350 av KrFs tillitsvalgte forrige helg. Han har ikke bare knyttet #metoo til alkohol, men pekt på at det ofte er en sammenheng, sier hun i et skriftig svar til Dagbladet.

- Uten å gå inn i varslingssaken som vedrører Julia Sandstø, ble den slått hardt ned på den gang. Selv om saken ble tatt på dypeste alvor også da, beklager vi igjen at vi ikke har klart å ivareta henne godt nok. Vi har lært mye av hennes tilbakemeldinger, og det har vi tatt med i arbeidet med de nye etiske retningslinjer i KrF, som nå er ute på åpen høring i partiet, sier generalsekretæren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling