FRP-VETERAN: Åge Starheim (t.v.) satt på Stortinget i åtte år for Fremskrittspartiet og ble æresmedlem i partiet i 2013. Her står han sammen med Ingrid Heggø og Gunvald Ludvigsen og tar imot kong Harald under åpningen av Stortinget i 2005. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
FRP-VETERAN: Åge Starheim (t.v.) satt på Stortinget i åtte år for Fremskrittspartiet og ble æresmedlem i partiet i 2013. Her står han sammen med Ingrid Heggø og Gunvald Ludvigsen og tar imot kong Harald under åpningen av Stortinget i 2005. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

Melder seg ut i protest

Tidligere stortingsrepresentant Åge Starheim mener Frp lukker øynene for ulovligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har sittet åtte år på Stortinget for Fremskrittspartiet, men i går meldte han seg ut av partiet i protest. Årsaken er det han omtaler som løgner, snusk og fanteri i hjemfylket Sogn og Fjordane.

«Eg kan heller ikkje vere medlem i eit parti som let att augene for ulovlege handlingar berre fordi desse er utført av eigne sentrale medlemmar», skriver Åge Starheim (68) i utmeldingsbrevet.

Årsaken til Starheims kraftsalve er Dagbladets avsløring økonomisk rot i fylkespartiet de tre siste årene. I en revisjonsrapport fra Deloitte går det fram at:

• Regnskapene har ikke vært revidert siden 2011.
• Reiseutgifter er refundert uten reiseregning og kvitteringer.
• Fylkesleder Frank Willy Djuvik har selv tatt i mot fakturaer, gjennomført betalinger og stått for bokføring.
• Det har ikke vært noen kontroll med utbetalingene.
• Store deler av reisebudsjettet og andre utlegg har gått tilbake til fylkesleder Djuvik.
• Reisekostnader er ført som utgifter til revisjon (som ikke ble gjennomført).
• Det ble kjøpt inn en valgkamptilhenger uten faktura.

Les hele revisjonsrapporten HER:

Partikontoret i Oslo engasjert seg for å hindre at innholdet i rapporten ble kjent og sendte ut en e-post der de understreker at rapporten er intern og ikke skal deles med noen utenfor fylkesstyret.

- Snusk I januar 2013 ble Starheim utnevnt som æresmedlem i Frp av partileder Siv Jensen. Hun hyllet ham for innsatsen på Stortinget som den eneste Frp-representanten fra Sogn og Fjordane.

Nå er Starheim skuffet over hvordan partiledelsen i Oslo har håndtert saken om økonomirotet:

- Jeg skjønner ikke at de sentrale ikke har reagert for å få slutt på snusk og fanteri, sier han til Dagbladet.

Hvert år har fylkeslaget sendt inn årsregnskap og årsmelding til partikontoret i Oslo, men ingen der har reagert på at regnskapene ikke er blitt revidert.

- Har de ikke fulgt med eller har de sett mellom fingrene med dette?

- Det er jo deres jobb å sørge for at slikt er på plass. Da må de fjerne årsaken til snusket og fanteriet og det er først og fremst førstekandidat på fylkestingslista Frank Willy Djuvik, sier Starheim.

I forrige uke sendte han brev til partiledelsen der han ba om at Djuvik måtte bli fjernet,

«Eg skjønar etter kvart at innhaldet i rapporten er avslørande for enkelte personar i det tidlegare fylkesstyret og at det er viktigare å prøve å beskytte desse enn å opptre ærleg overfor medlemmane i fylkespartiet. Eg meiner at ei slik haldning hos partiet tillitsfolk er forkasteleg og totalt udemokratisk. Vi som parti står ikkje til truande om vi tillet slike ulovlegheiter og det vert ikkje betre av at partiet både på fylkesnivå og sentralt prøver å dekkje over det som har skjedd», skriver Starheim.

Han forteller at han ikke har fått noe svar på brevet.

- Kupp Djuvik ser på den bitre striden som en kamp om politikk og posisjoner.

- Åge Starheim har vel nå skjønt at det kuppforsøket han har forsøkt ikke har lykkes. Til tross for alle hans ærekrenkende påstander om meg har både revisjonen og partiets gjennomgang vist at det ikke har foregått noe ulovlig. Alt er gjort etter det regelverket Sogn og Fjordane Frp har vedtatt. Åge Starheim var selv med å bestemme reglene vi har styrt etter og de reglene er ikke brutt, sier Djuvik til Dagbladet.

Dagbladet skrev mandag for én uke siden at økonomirotet i følge BI-professor Hans Robert Schwencke kan være et brudd på partiloven og partiforskriften som regulerer partienes bokføring. Djuvik avviser på det sterkeste at det har skjedd noe ulovlig.

- Revisor har i tre beretninger slått fast at ingen ting ulovlig har skjedd. Jeg må si det nesten er barnslig å bruke det som begrunnelse for å melde seg ut. Han har vært sur i to år nå og at han nå har funnet et påskudd for å melde seg ut får stå for hans regning, sier Djuvik.

Han mener at Starheim selv har et ansvar for det økonomiske uføret i fylkeslaget.

- Han bør begynne å feie for sin egen dør. Han satt selv med økonomiansvaret i deler av 2012 - et av årene som er omtalt i rapporten. Jeg tror han har like mye å svare for som alle andre i det fylkesstyret.

- Bløff Starheim mener listetoppen forsøker å sno seg unna ansvaret.

- Han kan ikke bløffe seg vekk fra innholdet i revisjonsrapporten, for den er drepende. Uansett hvor gode talegaver du har så klarer du ikke å skylde på andre når du har begått et lovbrudd, sier Starheim.

Helge André Njåstad leder organisasjonsutvalget i partiet og reiste selv til et fylkesstyremøte i Jølster 20. februar. Der var den knusende revisjonsrapporten tema.

- Det har vært noe rot i fylkeslaget en periode som partiet og fylkesstyret har tatt tak i og ryddet opp i. Konklusjonen har vært at det ikke har vært ulovligheter, men brudd på partiets vedtekter. At Starheim melder seg ut tar vi til etterretning, sier Njåstad.

TOPPER: Frank Willy Djuvik (t.h.) er listetopp til fylkestingsvalget og nylig avgått fylkesleder i Sogn og Fjordane. Her er han sammen med partileder Siv Jensen. Foto: David E Antonsen / Firdaposten
TOPPER: Frank Willy Djuvik (t.h.) er listetopp til fylkestingsvalget og nylig avgått fylkesleder i Sogn og Fjordane. Her er han sammen med partileder Siv Jensen. Foto: David E Antonsen / Firdaposten Vis mer