Melder seg ut og tar knallhardt oppgjør med Arbeiderpartiet

Ap-veteran Freddy de Ruiter kaller partikursen utydelig og sier det er blitt stadig vanskeligere å tilhøre venstresida i Ap. Han vil ha blårussen ut av partiet.

FERDIG I PARTIET: Freddy de Ruiter melder seg ut av Ap og inn i SV. Årsaken er mangelen på «en tydelig kurs» i partiet.
Foto: Mimsy Møller / Samfoto
FERDIG I PARTIET: Freddy de Ruiter melder seg ut av Ap og inn i SV. Årsaken er mangelen på «en tydelig kurs» i partiet. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

- Dette er noe jeg gjør med stor sorg. I dag gjør det vondt i både hjertet og sjela.

Med måkeskrik og bølgeskvulp som kontentum snakker sørlendingen Freddy de Ruiter om det vanskelige valget han nettopp har fattet: Etter 35 år i Ap - 12 av dem i partiets tjeneste på Stortinget - har han nå meldt seg ut.

Fra og med i dag er han en SV-er. Likevel omtaler de Ruiter fortsatt seg selv og Ap som «vi» da Dagbladet intervjuet ham.

- Jeg har vært med i partiet veldig lenge. Ap er blitt en stor del av meg. Jeg begynte i AUF som 15-åring, og det har vært en fantastisk reise. I dag er en vemodig dag, det må jeg bare si, sier de Ruiter til Dagbladet.

Savner tydelighet

Årsaken til at austegden fra Arendal nå tar det tunge steget ut av partiet er klar: Over tid er det blitt for vanskelig å tilhøre venstresida i partiet, sier han.

Han sier han ikke lenger kunne sitte å se på at partiet hans manglet en tydelig politisk kurs. Spesielt kritisk er de Ruiter til foretaksmodellen som har tatt over store deler av offentlig sektor, spesielt i helsevesenet.

På Facebook, der de Ruiter forklarer utmeldingen utfyllende, skriver han:

«20 år etter støtter fortsatt AP foretaksmodellen, noe som fører til at pengene styrer og ikke pasientenes behov. Samt at det er foretakene og deres avpolitiserte styrer som bestemmer, noe som bl.a fører til nedbygging av flere sykehustilbud som feks i Arendal, slik vi har sett de siste 20 årene».

- Ut med blårussen!

Når Dagbladet ber han komme med en siste oppfordring til Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen svarer de Ruiter raskt:

- Ut med blårussen! Ap må være villig til å styre mer, gå foran og fronte aktiv politikk, for eksempel i spørsmålet om fordeling av ressurser. Og vi må skrote hele foretaksmodellen og det tankegodset som følger med. Makta må flyttes til innbyggerne og vi må huske hvem velferdstjenestene er til for. Markedsrettinga kan ikke få styre tjenestetilbudet til folket, sier han.

Konflikt før landsmøtet

Ap går mot landsmøte til helga. Tidligere i dag avslørte Dagbladet at det er konflikt rundt innstillingen av Anette Trettebergstuen som leder av kvinnenettverket.

Line Oma var den første varsleren i Arbeiderpartiet som sto fram og fortalte om seksuell trakassering fra Trond Giske.

Nå advarer hun mot at Anette Trettebergstuen blir ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk på grunn av hennes opptreden som likestillingspolitisk talsperson under og etter metoo-bølgen i partiet.

Partiledelsen

Freddy de Ruiter ønsker ikke å rette sitt skarpe skyts direkte mot ledelsen på Stortinget.

- At du melder deg ut kan virke som en kritikk av partileder Støre og nestleder Tajik?

- Det er først og fremst et politikkproblem for Arbeiderpartiet, svarer han.

- Men partilederen har vel ansvaret for den utydelige kursen du viser til?

- Jeg har alltid ment at Arbeiderpartiet er summen av alle medlemmene, av sentral- og landsstyret. Det blir for enkelt å peke ut én eller noen få personer, svarer de Ruiter.

- Har Ap beveget seg mot høyre de siste åra?

- Det tror jeg ikke, men vi er for utydelige. Arbeiderpartiet er ikke villig til å endre sykehuspolitikken. Det er et stort behov for tydeligere avklaringer som Arbeiderpartiet ikke ønsker å ta.

- Du sier det er blitt vanskelig å tilhøre venstresida i Ap?

- Ja, og det er blitt stadig vanskeligere de siste åra, også, sier de Ruiter.

Han understreker at han ikke har noen planer om å søke politiske verv for SV.

SV-leder Audun Lysbakken sier han er svært fornøyd med å få de Ruiter inn i SVs rekker.

- Jeg vil ønske Freddy hjertelig velkommen til SV, vi er stolte over at han har valgt vårt parti. Han var en dyktig representant på Stortinget, og blir en ressurs for oss. Hans sterke engasjement mot ulikhet passer godt inn i SV, og jeg er helt enig med ham i hans kritikk av helseforetakene. Vi må demokratisere sykehusene igjen, og i SV kan Freddy jobbe for å få til det, sier han.