RENVASKET - ELLER?: Byggmester Harald Langemyhr (43) selv hevder hardnakket at han nå er renvasket i rettssystemet for anklagene om sosial dumping. Foto: CHARLOTTE SCHJØLL/SCANPIX
RENVASKET - ELLER?: Byggmester Harald Langemyhr (43) selv hevder hardnakket at han nå er renvasket i rettssystemet for anklagene om sosial dumping. Foto: CHARLOTTE SCHJØLL/SCANPIXVis mer

Melding om henleggelse gjaldt liten sak i Vestfold

Langemyhr fortsatt siktet for bedrageri og anmeldt for sosial dumping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag gikk den bedrageri- og sosial-dumping-siktede byggmesteren Harald Langemyhr (43) tungt ut i media og erklærte stor lettelse over at politiet har frafalt den alvorlige siktelsen om sosial dumping, som han pådro seg i forbindelse med behandlingen av polske arbeidstakere.

- Jeg er glad for at jeg nå er renvasket for å ha utnyttet andre mennesker. Siktelsen har gått ut over mitt gode navn og rykte, sier Harald Langemyhr til Dagbladet.no.

- Fortsetter for fullt
Men fullt så enkelt er det ikke. I kveld hersker det full forvirring om hva som faktisk er frafalt og ikke. Det viser seg at det bare er siktelsen Langemyhr har pådratt seg i hjemfylket Vestfold, som er frafalt; Oslo-siktelsen, som går på overfakturering, opprettholdes som før.

- Jeg kjenner ikke til at siktelsene mot Langemyhr skal være frafalt. Etterforskningen pågår for fullt hos oss, og vi har oppnevnt to sakkyndige som skal settes i arbeid så fort som mulig, sier etterforskningsleder Frank Grimstad Jensen ved Oslo politidistrikts seksjon for finans- og miljøkriminalitet til Dagbladet.no.

Politiadvokaten understreker at siktelsen mot byggmesteren opprettholdes i Oslo - og er ikke orientert om at det i det hele tatt fantes en egen siktelse i Vestfold.

- Det kan godt tenkes, men det fins ikke noen automatikk i at vi blir orientert. Vi har iallfall ikke hørt noe, sier Jensen.

I tillegg til bedragerisiktelsen har Arbeidstilsynet i Oslo levert en omfattende anmeldelse mot Langemyhr for sosial dumping. Den er ennå ikke behandlet av Oslo-politiet.

- Mye mindre sak
Etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, Ole Bjørn Sakrisvold, bekrefter siktelsen mot Langemyhr i distriktet.

- Her i distriktet hadde vi én isolert siktelse mot Langemyhr, på bakgrunn av en anmeldelse som gikk på kontrakter for polske arbeidere, sier Sakrisvold til Dagbladet.no.

Politiadvokaten opplyser at Vestfold-saken ble frafalt rundt jul.

- Bevisene var ikke tilstrekkelige. Dessuten var siktelsen mye mindre i betydning enn sakene i Oslo, sier Sakrisvold og antyder at hans politidistrikt ikke hadde noe ønske om å komplisere det han betegner som Oslo-politiets langt mer omfattende saker.

- Men kommer det fram nye opplysninger, vil vi vurdere saken på nytt, sier Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold-politiet.

- Saken ble oversendt
Langemyhr selv hevder hardnakket at det ikke lenger fins noen sosial-dumping-sak mot ham, men at det bare er bedragerisiktelsen som gjenstår.

- Det fins ingen UDI/Arbeidstilsyn-sak i Oslo; siktelsen i Vestfold ble opprettet fordi de fikk oversendt saken fra Oslo, sier Langemyhr til Dagbladet.no.

Dette avvises bestemt av Vestfold-etterforsker Sakrisvold.

- Det stemmer ikke. Vår siktelse ble opprettet på eget initiativ og var helt isolert fra Oslo-politiets, sier politiadvokaten til Dagbladet.no. Han legger til:

- Vi ringte til og med Oslo-politiet for å spørre om de ville bake inn vår siktelse i deres, men svaret var nei, sier Sakrisvold.

Byggmester Langemyhr framholder at Oslo-etterforsker Jensen selv bekreftet at han bare etterforskes for bedrageri og ikke sosial dumping, overfor advokat Eller Holager Andenæs tidlig i desember.

- Min advokat spurte Jensen rett ut om det var andre ting enn økonomi jeg etterforskes for i Oslo. Svaret var nei, sier 43-åringen kontant.

BYGGEPLASSEN BLE STENGT: Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte i begynnelsen av sist mars Langemyhrs byggeplass ved Økernhjemmet. Grunnen var blant annet arbeids- og boforholdene for byggmesterens polske arbeidere. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
BYGGEPLASSEN BLE STENGT: Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte i begynnelsen av sist mars Langemyhrs byggeplass ved Økernhjemmet. Grunnen var blant annet arbeids- og boforholdene for byggmesterens polske arbeidere. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer