Melding til stryk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortingets undervisningskomité arbeider nå med stortingsmeldingen om høyere utdanning. I mellomtida går den offentlige debatten om de omlegginger den innebærer, og det er knapt noen andre enn statsråden som syns reformene som skisseres, vil gi et utdanningsopplegg som er bedre enn dagens. Forskere og lærere ved universitetene, som er de institusjonene som først og fremst rammes, mener meldingen truer med å undergrave en av kunnskapssamfunnets støttepilarer.
  • Sist uke arrangerte Høyre et møte om meldingen på Universitetet i Oslo. En av hovedinnlederne var BI-rektor Torger Reve, og han konkluderte kort og godt med at meldingen ikke fortjener karakteren bestått. Han anbefalte kirke- og undervisningskomiteen å sende meldingen tilbake. Høyres representanter på møtet, Inge Lønning og Per-Kristian Foss, sluttet seg i sak til Reves vurderinger. Fra før vet vi at Venstres Odd Einar Dørum er meget kritisk. Han er en av de politikerne som har arbeidet mest inngående med de problemstillingene meldingen reiser. Han har også gitt statsråd Trond Giske strykkarakter.
  • Meldingen er ikke et hvilket som helst dokument. Det handler i høyeste grad om framtida for Norge. Skal landet vårt fortjene å kalles en kunnskapsnasjon, kan ikke reformene som Giske har presentert, legges til grunn. Hele det utdanningspolitiske hovedsyn som legges til grunn er uheldig. Dessuten gir den ingen løfter om økte ressurser, som omleggingene vil kreve. Universitetene arbeider i dag på sparebluss. Det er knapt penger til reiser ved mange institutter, bibliotekene har ikke råd til å kjøpe bøker. For ett år siden vedtok Stortinget forskningsmeldingene som hadde som sitt store mål å nå et bevilgningsnivå på høyde med gjennomsnittet i OECD. Det var det intet spor etter på inneværende års budsjett, og det er ingen grunn til optimisme for framtida, slik signalene fra regjeringen er. Opposisjonen i Stortinget bør derfor nå manne seg opp og signalisere at den har en alternativ politikk på dette området. Det beste ville være å gjøre som rektor Reve anbefaler: Send meldingen i retur.