Meldingen fikk Hitler til å rase. Nå er telegrammet solgt for 450 000

Lå bortgjemt i årevis.

- FORRÆDERI?: Et telegram fra Hermann Göring datert 23. april 1945 gjorde Adolf Hitler forbanna. Telegrammet ble denne uka solgt for nærmere 450 000 kroner. Foto: Alexander Historical Auctions
- FORRÆDERI?: Et telegram fra Hermann Göring datert 23. april 1945 gjorde Adolf Hitler forbanna. Telegrammet ble denne uka solgt for nærmere 450 000 kroner. Foto: Alexander Historical Auctions Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et telegram som ble sendt fra nazitoppen Hermann Göring til Adolf Hitler rett før Nazi-Tysklands fall ble solgt på auksjon for nærmere 450 000 kroner tirsdag denne uka. Det melder Washington Post.

Telegrammet, skrevet 23. april 1945, har en helt spesiell historie - og fikk senere Hitler til å beordre Göring arrestert for høyforræderi.

Brevet hadde i årevis ligget bortgjemt i en safe i den amerikanske delstaten South Carolina etter at offiseren Benjamin Bradin uvitende hadde tatt med seg det verdifulle og historiske papiret til USA.

- Forræderi Dette er bakgrunnen for telegrammet som fikk Hitler til å rase:

Hitler befant seg på dette tidspunktet (23. april 1945) i en bunker i Berlin, og det var bare et tidsspørsmål før russiske soldater hadde tatt over byen. Føreren mente telegrammet som Göring sendte var et forsøk på å overta makta. Adolf Hitlers personlige sekretær og partisekretær i NSDAP, Martin Borman, var med å overbevise føreren om dette.

Meldingen i telegrammet lød som følger:

«Min Fører. Er De, i betraktning av Deres beslutning om å bli i Festning Berlin, enig i at jeg umiddelbart overtar den totale ledelse av Riket, med full handlefrihet innenlands og utenlands, som Deres etterfølger? Hvis intet svar er mottatt innen klokka 22.00 i kveld, vil jeg gå ut fra at De har mistet Deres handlefrihet, og jeg vil da handle til beste for vårt land og vårt folk. De vet hva jeg føler for Dem i denne alvorligste stund i mitt liv. Jeg mangler ord for å uttrykke det jeg føler. Måtte Gud beskytte Dem og bringe Dem hit. Deres hengivne, Hermann Göring»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer