EKSPLOSJON: Det er meldt om eksplosjoner på det kjemiske anlegget til Arkema i Crosby i Texas. Foto: Godofredo A. Vasquez/Houston Chronicle via AP/NTB Scanpix
EKSPLOSJON: Det er meldt om eksplosjoner på det kjemiske anlegget til Arkema i Crosby i Texas. Foto: Godofredo A. Vasquez/Houston Chronicle via AP/NTB ScanpixVis mer

Meldinger om eksplosjoner i oversvømt kjemisk anlegg i Texas

To eksplosjoner kunne torsdag høres inne fra et kjemisk anlegg i Crosby utenfor Houston, melder Fox News. Svart røyk stiger opp fra området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det franske selskapet Arkema som eier anlegget. Ledelsen har allerede varslet om at en eksplosjon kunne være uunngåelig.

- Det finnes ingen måte å hindre en eksplosjon på, sier Arkemas Nord-Amerika-sjef Richard Rowe.

Anlegget ligger i Crosby om lag 40 kilometer nordøst for Houston. Det har blitt oversvømt og vært uten elektrisitet siden søndag morgen. Nødaggregatene ligger under vann.

FØLELSESLADET: Politisjef i Houston, Art Acevedo, holdt en følelsesladet pressekonferanse etter at politibetjent Steve Perez (34) mistet livet på vei til jobb, som følge av «Harvey». Video: CNN. Vis mer

- Et lite team på elleve personer har holdt til på stedet de siste dagene, men situasjonen ble tirsdag ettermiddag alvorlig og vi måtte evakuere alt personell, heter det i en pressemelding fra Arkema.

Uten strøm har ikke anlegget lenger mulighet til å holde kjemikaliene kjølige. De blir eksplosjonsfarlige når temperaturen stiger, påpeker selskapet.

Vil ta fyr

- Det vil finne sted en brann. Den kommer til å bli som en brann i bensin. Det blir eksplosivt og intenst, sier talskvinnen Janet Smith til AP.

Selskapet framstiller ingredienser som brukes til en rekke formål, blant annet til farmasi og byggeindustri.

- Når temperaturen stiger, vil materialene gå i oppløsning. Det resulterer i hvit røyk som tar fyr. Brann er uunngåelig. Spørsmålet er bare når, sier forklarer Rowe.

Beboere i en radius på 2,4 kilometer fra anlegget har fått beskjed om å evakuere.

Industriområde

- Situasjonen er bekymringsfull. Men anlegget er i øyeblikket omringet av vann, så vi forventer ikke at noen brann vil kunne ramme steder utenfor anlegget, sier Rachel Moreno, en talskvinne for brannvesenet i Harris County.

Ledelsen i Arkema har løpende kontakt med lokale og føderale myndigheter, blant annet USAs miljødirektorat EPA.

Anlegget ligger i et område utenfor Houston som består av noen av landets største konsentrasjoner av raffinerier, rørledninger og kjemiske anlegg.

(NTB)