Hviterussland

Meldinger om skyting ved grensa

Migrant-kaos på grensa mellom Hviterussland og Polen.

KAOS: En stor mengde migranter har samlet seg ved grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen nær den hvitrussiske byen Grodno. Stemningen er svært spent. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skyting er hørt på grensa. Det er ikke klart hvem som skjøt. Migranter sier det var hviterussiske sikkerhetsstyrker, skriver den hviterussiske journalisten Hanna Ljubakova på Twitter i 18-tida.

Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti omtaler også skuddlydene.

- Skytingen høres fra polsk side, sier den hviterussiske myndighetstalsmannen Anton Bytsjkovskij til byrået.

Det er ikke kjent hvorvidt noen er skadd.

Tømmerstokker

Situasjonen på grensa mellom Hviterussland og Polen - EUs yttergrense - er svært spent etter at det tidligere i dag ble meldt om en stor mengde migranter fra bl.a. Midtøsten og Afrika på vei mot grensegjerdet. I ettermiddag prøver de ifølge polske myndigheter å rive ned sperringene.

- De kaster tømmerstokker på gjerdet for å gjøre det lavere, for så å bryte seg gjennom det, sier Katarzyna Zdanowicz, talskvinne for polske grensevakter, til Reuters.

KLARE: Polske soldater står klare på sin side av grensegjerdet. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB
KLARE: Polske soldater står klare på sin side av grensegjerdet. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer

Det er vanskelig å få dokumentert sikkert hva som foregår ved grensa, ettersom journalister ikke får tilgang til området. Det gjelder både på hviterussisk og polsk side.

Ifølge det polske forsvarsdepartementet har de siste forsøkene på å bryte igjennom gjerdet mislyktes, og migrantene har isteden slått leir og fyrt opp bål på stedet.

Presses over

Den siste tida har det kommet gjentatte meldinger om migranter og flyktninger som presses over grensa til Polen av hviterussiske grensevakter - for så å bli presset tilbake av polske vakter, ifølge NTB.

En video fra en hviterussisk blogg, angivelig filmet i dag, viser migranter med vinterklær og ryggsekker gå langs motorveien. Andre videoer viser at migrantene følges av væpnede uniformerte menn.

- Ny informasjon viser at gruppa kontrolleres nøye av væpnede hviterussere. Det er de som bestemmer hvilken retning gruppa går i, sier polske myndigheters talsmann Stanislaw Zaryn ifølge NTB.

12 000 soldater

- Vi forventer at det de neste timene blir nye angrep mot vår grense, av grupper på flere hundre personer, uttalte Pawel Soloch, den polske nasjonale sikkerhetssjefen, til pressen.

Ifølge den polske regjeringens talsmann Piotr Müller befant det seg tidligere i dag mellom 3000 og 4000 migranter nær grensa, og at over 10 000 står klare til å ta seg over til Polen.

Polske myndigheter har styrket vaktholdet med soldater, grensevakter og politifolk; ifølge forsvarsdepartementet teller de militære mannskapene 12 000 personer. Nabolandet Litauen vurderer samtidig å innføre unntakstilstand på sin grense mot Hviterussland, og også Latvia følger situasjonen nøye.

- Hevn

EU anklager Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å stå bak migrantstrømmen mot nabolandene, ved å tilby visum og fly inn i landet, for så å frakte dem til grenseområdet. De kaller det «hybridkrigføring».

Lukasjenkos motiv, ifølge EU, er hevn mot sanksjonene mot Hviterussland, som er innført som følge av omfattende brudd på menneskerettighetene. I mai tvang myndighetene i landet et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius til å mellomlande i hovedstaden Minsk - og arresterte den kjente regimekritikeren Roman Protasevitsj.

- INHUMANT: De mange tusen migrantene lever under svært kritikkverdige forhold, mener menneskerettighetsgrupper. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB
- INHUMANT: De mange tusen migrantene lever under svært kritikkverdige forhold, mener menneskerettighetsgrupper. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer

Hviterusslands kritikere mener behandlingen av migrantene er uholdbar, ettersom de utsettes for kulde, matmangel og mangler helsetilbud. Ifølge Polen er sju migranter funnet døde på polsk side av grensa. I tillegg skal flere ha omkommet på hviterussisk side.

Lukasjenko avviser alle anklager og skylder isteden på Vesten. Den hviterussiske grensekomiteen har i dag bekreftet at mange migranter er på vei mot Polen - men sier samtidig at de polske myndighetene utviser en «inhuman holdning».

Kritikk mot Polen

Hviterusslands nærmeste allierte Russland støtter Lukasjenkos håndtering av migrantspørsmålet. Kremls talsmann Dmitrij Peskov har i dag uttalt at Hviterussland tar alle nødvendige grep for å opptre på en lovlig måte.

Heller ikke Polen går fri for kritikk i den spente situasjonen. Menneskerettighetsorganisasjoner mener den sittende nasjonalistiske regjeringen forbryter seg mot asylinstituttet ved å presse migrantene tilbake over grensa istedenfor å gi dem opphold. Polen forsvarer sin handlemåte.

- Den polske grensa er ikke bare en strek på et kart. Grensa er hellig - polsk blod er utgytt for den! skriver statsminister Mateusz Morawiecki på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer