Meldt om jordskjelv i Nord-Sverige: - Jordskjelv, nei. Det er jo masse gruver her i området

Sprenges der hver natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt kom meldingen om at et jordskjelv målt til styrke 4 hadde rammet Gällivare i Nord-Sverige.

Men årsaken kan ha vært langt mindre alvorlig enn som så.

- Jordskjelv, nei. Det er jo masse gruver her i området, og det smeller og rister i dem. Det må ha vært noen som har tatt feil, det må være gruvearbeidet de har hørt, sier operasjonsleder Hans Ôsterlund hos Norrbotten-politiet til Dagbladet fredag formiddag.

- Burde ha ristet kraftig Ellers ville dere kanskje hørt om det?

- Ja, det er ingen som har ringt inn til oss, og det burde det jo vært om det var snakk om et jordskjelv. 4,0 burde ha ristet kraftig, og ting hadde vel også rast. Men vi har ikke hørt noe annet enn det vi leser i avisene, sier Ôsterlund.

Det var det amerikanske jordskjelvsenteret USGS som meldte om at skjelvet som inntraff i halv to-tida i natt hadde en styrke på 4,0.

Den svenske lokalavisa NSD har snakket med Reynir Bödvarsson, som er seismolog ved Instituttet for geovitenskap ved universitetet i Uppsala.

- Hver natt  Han har heller ikke stor tro på jordskjelv-teorien i byen der en av Europas største kobbergruver ligger.

- Det er absolutt ikke et skjelv med styrke 4. Det hadde man kjent mer, sier han.

Han tror ifølge avisa det kan dreie seg om et framprovosert skjelv, som kan ha skjedd på grunn av gruvearbeidet. Det er ikke uvanlig, ifølge eksperten.

- Det rister som et jordskjelv, men det er mye mindre. Grunnen til at folk ikke reagerer, er at det sprenges der hver natt, sier Bödvarsson til NSD.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer