<strong>IKKE DØD LIKEVEL:</strong>  Myndighetene i Guatemala ber nå om unnskyldning for å ha antydet at narkobaronen Joaquín Guzman, bedre kjent under navnet «El Chapo», var død. Foto: Damian Dovarganes / AP Photo / NTB Scanpix
IKKE DØD LIKEVEL: Myndighetene i Guatemala ber nå om unnskyldning for å ha antydet at narkobaronen Joaquín Guzman, bedre kjent under navnet «El Chapo», var død. Foto: Damian Dovarganes / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Meldte at narkokongen «El Chapo» muligens var død

Nå angrer guatemalske myndigheter på ryktespredningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag denne uka kom guatemalske myndigheter med meldingen om at den meksikanske narkokongen Joaquín Guzman (58), bedre kjent som «El Chapo», muligens var drept i en skuddveksling.

Drapet skulle ha funnet sted Guatemalas nordlige by San Francisco i regionen El Peten, på grensen til Mexico.

Men etter en rekke resultatløse søk etter kjeltringen, ble søket avsluttet fredag.

Verdens farligste «El Chapo» har vært på flukt siden han rømte fra et meksikansk fengsel i en vaskerivogn i 2001, og er ansett for å være en av verdens farligste, mest ettersøkte og rikeste kriminelle.

Han er leder for landets mektigste narkotika-kartell, kalt Sinaloa, som opererer i Mexicos nordvestlige stater Baja California, Durango, Sonora og Chihuahua.

Ryktene om hans død oppsto da en talsperson for regjeringen i Guatemala, Francisco Cuevas, sa følgende torsdag:

- Vi må avvente de tekniske undersøkelsene før vi kan sikkert kan si noe om den døde er Joaquín «El Chapo» Guzman.

Meldingen kom etter at Wikileaks torsdag antydet at «El Chapo» gjemmer seg i El Peten, hvor smuglerrutene inn til Mexico går.

Skyldte på lokale borgere Men bare timer seinere trakk Guatemala tilbake meldingen, og meldte at de ikke engang hadde funnet noe lik, og heller ikke fått bekreftet at det hadde blitt avfyrt skudd.

Både politihelikopter og bakkesoldater ble satt inn i søket etter liket, men uten hell.

Guatemalas innenriksminister, Mauricio Lopez Bonilla, sa så til nyhetsbyrået AP at det var innbyggerne i byen San Francisco som hadde meldt om skyteepisoden og at en av de døde lignet på Guzman.

Mexicos president Enrique Pena Nieto sa seinere samme dag at de ikke visste noe om saken.

- Jeg har ingen informasjon som kan bekrefte dette, sa han til journalistene.

Ber om unnskyldning Nå ber Guatemalas innenriksminsiter om unnskyldning, melder Washington Post. I 2009 kåret businessbladet Forbes «El Chapo» til en av verdens mektigste menn med en estimert formue på en millard kroner.

- Jeg ber om unnskyldning dersom det oppsto en misforståelse, sier Lopez til radiokanalen Emisores Unidos.

<strong>PATRULJERER:</strong>  Soldater patruljerer områdene nær San Valentin, nord i Guatemala - ved grensa til Mexico. Dette området er ansett for å være kontrollert av det mexikanske kartellet Zeta, som er en av fiendene til kartellet Sinaloa - som igjen ledes av «El Chapo». Foto: Moises Castillo / AP Photo / NTB Scanpix
PATRULJERER: Soldater patruljerer områdene nær San Valentin, nord i Guatemala - ved grensa til Mexico. Dette området er ansett for å være kontrollert av det mexikanske kartellet Zeta, som er en av fiendene til kartellet Sinaloa - som igjen ledes av «El Chapo». Foto: Moises Castillo / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vi refererte til informasjon som stammet fra området om at det muligens var et åsted med en død person som liknet «El Chapo». Vi har ingen bekreftelse på dette per nå.

Provinsen Peten er et isolert jungelområde som er kjent for dyretransport. I 2011 ble 27 arbeidere massakrert av narkotikakartellen Zeta - den største fienden til «El Chapo»s kartell Sinaloa.

Verre enn forgjengeren I forrige uke ble han også erklært til Chicagos største folkfiende, «Chacagos Public Enemy No 1», en tittel som ikke har blitt gitt noen siden narkobanditten «Al Capone» fikk det i sin tid.

- Hvis de to møtte hverandre i ringen, ville «El Chapo» spist Capone levende, sa Jack Riley ved det amerikansk narkotikapolitiet til AP.

I USA er det utlyst en dusør på fem millioner amerikanske dollar for ledetråder som kan føre til at «El Chapo» pågripes.

«El Chapo» betyr småen på spansk, og Kera fikk navnet på grunn av sine 170 centimeter.

Stort problem Ifølge meksikanske myndigheter ble hele 1104 drap knyttet til organisert kriminalitet i landet i januar, melder Los Angeles Times.

Minst 70 000 mennesker er drept i Mexico siden 2006, da den daværende presidenten erklærte krig mot narkotikakartellene.

De siste seks årene har 45 ordførere og tidligere ordførere blitt drept i Mexico, ifølge Universitetet i San Diegos grense-institutt.

<strong>BOMMA:</strong>  Guatemalas innenriksminister, Mauricio Lopez, møtte pressen og sa at myndighetene avventet tekniske undersøkelser av et lik som muligens kunne være narkobaronen. Seinere viste det seg at det ikke fantes noen lik, og at det heller ikke er funnet spor som tyder på at en skyteepisode har funnet sted. Foto: Saul Martinez / EPA / NTB Scanpix
BOMMA: Guatemalas innenriksminister, Mauricio Lopez, møtte pressen og sa at myndighetene avventet tekniske undersøkelser av et lik som muligens kunne være narkobaronen. Seinere viste det seg at det ikke fantes noen lik, og at det heller ikke er funnet spor som tyder på at en skyteepisode har funnet sted. Foto: Saul Martinez / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer