Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet om corona-risikoen:

Meldte at virus-lege døde

Global Times meldte at den kinesiske legen Li Wenliang (34) var død. Det viser seg å ikke stemme.

SYK: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet av viruset. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Den kinesiske legen Li Wenliang (34) døde torsdag i Wuhan, ifølge Global Times.

Dødsfallet viser seg nå å ikke stemme, melder Global Times i en kontrabeskjed. Legen Li Wenliang, som er kjent for å ha forsøkt å varsle kolleger om Wuhan-viruset, er ikke død likevel, melder Global Times.

Avisen, som er en engelskspråklig versjon av Folkets Dagblad, melder om dødsfallet på Twitter tidligere i dag.

Tilsammen har 565 personer dødd av viruset, og rundt 28 000 er blitt smittet.

Den 34 år gamle legen jobber i den kinesiske byen Wuhan, der det dødelige virus-utbruddet startet.

Li ble erklært smittet av viruset 1. februar. Han ble selv syk etter å ha behandlet en pasient 10. januar.

Li begynte å hoste og utviklet feber dagen etter. Han har vært innlagt på sykehus siden 12. januar. På lørdag gjorde han intervju med CNN fra sykesengen delvis via tekstmeldinger på grunn av pustevansker.

Varslet

Allerede den 30. desember postet den 34 år gamle legen Li Wenliang et urovekkende varsel på den kinesiske meldingsappen WeChat.

Ifølge CNN skrev han at: «syv pasienter fra et lokalt matmarked har fått en SARS-lignende sykdom og er blitt satt i karantene på sykehuset der jeg jobber».

Først en hel måned senere, 30. januar 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

- Alvorlig

Wenliang delte meldingen med tidligere legestudenter, og forklarte at ifølge en test han hadde sett, var sykdommen coronaviruset - et virus som fører til alvorlig akutt respirasjonsvansker.

Det er ikke lenge siden kineserne ble rammet av et lignende utbrudd, da SARS-viruset herjet i 2003 og drepte hundrevis på verdensbasis. Med det friskt i minne advarte legen sine tidligere medstudenter.

DRONE «KJEFTER» PÅ FOLK: Kinesiske myndigheter har gått drastisk til verks for å forhindre ytterligere spredning av coronaviruset, melder statlig kinesisk tv. Video: Global News Vis mer

Gikk viralt

«Jeg vil bare minne alle mine klassekamerater på universitetet om å være forsiktige,» skrev han. Han oppfordret også alle vennene sine til å advare sine kjære, ifølge CNN.

I løpet av få timer gikk skjermbildet av de private meldingene med navnet hans viralt. Kort tid etter at han la ut meldingen, men altså flere uker før utbruddet ble kjent for resten av verden, ble han ifølge CNN, anklaget for ryktespredning av politiet i Wuhan.