Eirik Jensen-saken:

- Meldte fra om planlagt drap - ble avvist

Eirik Jensen fikk kildeinformasjon om et planlagt drap i Oslo. Tre måneder etter ble en pakistaner drept.

FIKK INFORMASJON OM PLANLAGT DRAP: Restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad ble i september 2013 slått i hjel på Manglerud i Oslo da han var på vei hjem fra jobb. Foto: Daniel Laabak
FIKK INFORMASJON OM PLANLAGT DRAP: Restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad ble i september 2013 slått i hjel på Manglerud i Oslo da han var på vei hjem fra jobb. Foto: Daniel LaabakVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen fortalte i retten at han hadde varslet om et planlagt drap, men ble avvist av en sjef.

I Oslo tingrett sa Jensen følgende:

«Jeg var så uheldig å motta informasjon om et mulig drap i Oslo. Da var jeg ikke på jobb, men jeg fikk noen til å skrive det inn i Indicia (et av politiets hemmelige registre, red. anm.)»

ET HELVETE: Eirik Jensen fikk problemer internt i politiet da han varslet om et planlagt drap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ET HELVETE: Eirik Jensen fikk problemer internt i politiet da han varslet om et planlagt drap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Da ble det et helvete, for jeg skulle ikke drive med det. Det ble en interessekonflikt med en sjef som åpenbart ikke hadde samme kontakt i miljøet som jeg hadde».

«Jeg mente vi skulle bringe det til torgs, men det ble tatt opp negativt. Det viser hvordan politiet fungerer. Det avdekker at den ene avdelingen ikke hadde kompetansen. Det er litt sånn å slåss med her».

Manglerud-drapet

Dagbladet får bekreftet at Jensen her forklarte seg om det såkalte Manglerud-drapet der Mohammad Arshad (52) ble overfalt og drept på gata.

SLÅTT IHJEL PÅ VEI HJEM FRA JOBB: Fire menn er dømt til lange fengselsstraffer for drapet på Mohammad Arshad i september 2013. 
SLÅTT IHJEL PÅ VEI HJEM FRA JOBB: Fire menn er dømt til lange fengselsstraffer for drapet på Mohammad Arshad i september 2013.  Vis mer

Dommen fra Borgarting lagmannsrett viser at flere menn angrep Arshad ved halv ett-tida natt til 28. september 2013. Han ble sprayet med pepperspray og slått flere ganger i hodet.

Han døde av skadene kort tid etter ankomst til Ullevål sykehus.

Det har tidligere kommet fram at mennene trodde de angrep sønnen til Arshad. Far og sønn disponerte samme bil, og sønnen skal ha vært i en konflikt med en av angriperne.

Fire menn er dømt til lange fengselsstraffer. Mennene ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, og dømt til henholdsvis 14 år, 11 år, 10 år og seks måneder og sju års fengsel. De ble også dømt til å betale en million kroner i erstatning til familien til Mohammad Arshad.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

Varslet om drap

Da Eirik Jensen fikk kildeopplysninger om det planlagte drapet, fikk han opplysningene registrert i et av politiets hemmelige registre.

På dette tidspunktet skal Jensen ha hatt et anstrengt forhold til en av sine sjefer.

Dagbladet er kjent med at Jensens varsling førte til intern oppvask, blant annet skal det ha vært et opprivende møte på kontoret til en av Oslos visepolitimestere.

Hemmelige informant

Det skal ikke ha vært hasjbaronen Gjermund Cappelen som var Eirik Jensens kilde, da han varslet om det planlagte drapet.

Tre måneder seinere - den 28. september 2013 - ble Muhammad Arshad funnet livløs i en gate på Manglerud. Kort tid etter døde Arshad på Ullevål sykehus.

Eirik Jensen hadde da ledet det store gjengsprosjektet Oslo-politiet hadde iverksatt for å knuse det kriminelle gjengmiljøet i hovedstaden.

Politisjef

Det er for Dagbladet uklart om det ble foretatt politimessige grep, eller om opplysningene fra Jensen bare ble liggende uten at noen foretok seg noe.

Dagbladet har vært i kontakt med politisjefen Eirik Jensen har pekt ut som "syndebukk», og som angivelig ble rasende da Jensen varslet om det planlagte drapet.

Politisjefen har følgende kommentar til Dagbladet:

- Jeg har foreløpige ingen kommentarer til denne type påstander.

Advokat Vibeke Knapstad var familien Arshads bistadsadvokat under rettsforhandlingene.

- Dette er nye opplysninger som ikke var kjent da saken ble rettslig behandlet. Opplysningene er svært interessante, sier Knapstad til Dagbladet.

PÅ VEI UT: Eirik Jensen og kjæresten Ragna Lise Vikre (t.h.) forlater retten etter første dag. Utenfor rettslokalet ble Jensen kalt «jævla svin». Video: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer