Meldte fra om seksuell trakassering. Det kostet henne livet

Ble dynket i parafin og satt fyr på på skolen. Under to uker tidligere hadde hun klaget inn rektoren for seksuell trakassering.

PROTESTER: Tusenvis har engasjert seg etter at 19 år gamle Nasrat Jahan Rafi ble drept da hun anmeldte rektoren for seksuell trakassering. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
PROTESTER: Tusenvis har engasjert seg etter at 19 år gamle Nasrat Jahan Rafi ble drept da hun anmeldte rektoren for seksuell trakassering. Foto: Zuma Press / NTB ScanpixVis mer

27. mars ble 19 år gamle Nusrat Jahan Rafi kalt inn på rektors kontor. Der hevdet hun at han tok på henne gjentatte ganger på en upassende måte, og at hun løp ut før det gikk for langt.

I motsetning til de fleste andre kvinner i Bangladesh, som holder slike hendelser for seg selv i frykt for å bli gjort til skamme av familien og av samfunnet, valgte hun å si ifra.

Det kostet henne livet.

Ble filmet av politiet

Samme dag som hendelsen skal ha funnet sted, gikk Rafi til den lokale politistasjonen og fortalte om sin opplevelse. Der ble hun filmet av politibetjenten mens hun satt i avhør.

I videoen kan man se at hun er tydelig ukomfortabel og forsøker å gjemme ansiktet i hendene, mens politimannen sier at klagen «ikke er en stor sak» og ber henne om å fjerne hendene fra ansiktet, skriver Dhaka Tribune.

Videoen lekket seinere ut i sosiale medier.

- SPORT ER FOR OSS OGSÅ: Kvinnelige sportsjournalister i Brasil tar et oppgjør med seksuell trakassering, under emneknaggen #DeixaElaTrabalhar - #LaHenneJobbe. Les hele saken her: https://goo.gl/edvJhH Vis mer

Presset til å trekke anklagen

Rafi var fra den lille byen Feni i Bangladesh, hadde en konservativ familie og gikk på en religiøs skole. Med denne bakgrunnen kan det å si fra om seksuell trakassering, komme med betydelige konsekvenser. Man risikerer å bli dømt av lokalsamfunnet, bli hetset og i noen tilfeller fysiske angrep, skriver BBC.

19-åringen fikk oppleve hele spekteret.

Samme dag som hun satt i avhør ble rektoren arrestert, og det var da det eskalerte. En gruppe samlet seg i gatene og krevde at han skulle løslates.

Demonstrasjonen var organisert av to mannlige studenter og flere lokalpolitikere skal ha vært tilstede. Folk begynte å legge skylda på Rafi, og familien sa at de ble bekymret for hennes sikkerhet.

6. april, elleve dager etter at hun meldte fra til politiet, dro hun på skolen for å gjennomføre sin avsluttende eksamen.

En kvinnelig medstudent skal ha tatt henne med på skolens tak, og hevdet at en av vennene hennes ble banket opp. Da hun kom til toppen, skal fire til fem mennesker iført burka ha omringet henne, og presset henne til å trekke anklagen mot rektoren. Da hun nektet, skal de ha satt fyr på henne.

HOLDNINGSKAMPANJE: Kripos har sluppet en video som tar for seg problematikken rundt seksuell trakassering i sosiale medier. Elever i 10. klasse sier det er en realistisk video. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Skulle se ut som et selvmord

Ifølge etterforskningssjef Banaj Kumar Majumder var planen å få det til å se ut som et selvmord. Planen gikk i vasken da Rafi ble reddet etter at de forlot åstedet.

- En av drapspersonene holdt hodet hennes nede med hendene sine slik at det ikke ble helt parafin der. Det er derfor hodet hennes ikke ble brent, sier Majumder til BBC Bengali.

Hun ble kjørt til det lokale sykehuset, og fikk snakket med politiet etter hendelsen. Da de så at brannskadene dekket store deler av kroppen, ble hun sendt videre til et større sykehus for omfattende behandling. De neste dagene dominerte hennes tilstand landets medier.

KNUST: Slektninger sørger over tapet av den unge jenta. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
KNUST: Slektninger sørger over tapet av den unge jenta. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer

For en drøy uke siden døde hun av skadene. Tusenvis av mennesker møtte opp i begravelsen i hjembyen.

Før hun døde, skal hun ha identifisert flere av angriperne som medstudenter. Etter at hun døde har hele 15 personer blitt pågrepet, sju av dem mistenkt for å være involvert.

Blant de pågrepne er de to mannlige studentene som organiserte demonstrasjonen til støtte for rektoren. Politimannen som filmet avhøret har blitt fjernet fra sin stilling og flyttet til en annen avdeling.

Rektoren forblir i varetekt, og det etterforskes hvorvidt han har vært involvert i planleggingen. To dager før hendelsen skal flere elever ha besøkt ham i fengsel.

- Han instruerte dem til å drepe Nusrat, sa Majumder under en pressekonferanse, ifølge Independent.

Voldsomme protester

Rafis bortgang har rystet en hel nasjon. Det har blitt avholdt voldsomme protester, og tusenvis har tatt til sosiale medier for å uttrykke sitt sinne over det som skjedde, og hvordan saken representerer behandlingen av ofre for seksuell trakassering i landet.

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Ain O Salish Kendra ble det i fjor anmeldt over 700 voldtekter i landet. Men ifølge ekspertene er det sannsynligvis store mørketall, gitt det store stigmaet knyttet til å si ifra.

- Når en kvinne forsøker å si ifra om seksuell trakassering, risikerer hun masse trakassering på nytt. Sakene blir liggende i årevis, og samfunnet stigmatiserer ofrene. Politiet er heller ikke villige til å etterforske sakene grundig, sier menneskerettsadvokat Salma Ali til BBC.

- Det fører til at ofrene gir opp. På den måten unngår overgriperne straff og gjør det samme igjen.

Vil saken føre til endring?

Det er det store spørsmålet mange stiller nå. For selv om statsminister Sheikh Hasina har lovet familien at alle de skyldige skal stilles for retten, er ikke myndighetenes statistikk når det kommer til oppklaring i slike saker særlig imponerende, mener menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

En rekke advokater og menneskerettsorganisasjoner har i lang tid protestert mot lovverket, som de mener medfører stor risiko for den som anmelder et forhold.

En fersk studie fra menneskerettsorganisasjonen Naripokkho viser dessuten at oppklaringsraten i voldtektssaker var nede i knappe 0,39 prosent i 2018.

- Det grusomme drapet på denne modige kvinnen som søkte rettferdighet viser hvor kraftig regjeringen har sviktet overgrepsofre. Nusrat Jahan Rafis død viser behovet for at myndighetene tar overgrepsofre på alvor, og sikrer at de får juridisk hjelp og beskyttelse mot hevntokter, sier direktør for Human Rights Watch i Sør-Asia, Meenakshi Ganguly, i en uttalelse.