Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåt med 44 om bord funnet:

Meldte om tekniske problemer. Fikk ordre om å returnere til marinens base

Familiene til de savnede har levd i uvisshet i over ett år. Nå er ubåten funnet på 800 meters dyp.

FUNN: Torsdag denne uka ble det kunngjort at det var blitt gjort et funn. Den argentinske marinen publiserte da et bilde av et 60 meter langt objekt funnet på sjøbunnen. Foto: Amanda Argentina / Twitter
FUNN: Torsdag denne uka ble det kunngjort at det var blitt gjort et funn. Den argentinske marinen publiserte da et bilde av et 60 meter langt objekt funnet på sjøbunnen. Foto: Amanda Argentina / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et år med omfattende leteaksjoner, har ubåten ARA San Juan blitt funnet på 800 meters dyp utenfor halvøya Valdes, bekrefter den argentinske marinen lørdag.

Torsdag denne uka ble det kunngjort at det var blitt gjort et funn. Den argentinske marinen publiserte da et bilde av et 60 meter langt objekt funnet på sjøbunnen.

Ifølge en ny tweet fra den argentinske marinen har man nå klart å identifisere objektet som den savnede ubåten.

Ubåten ble funnet av en fjernstyrt undervannsfarkost tilhørende det amerikanske skipet Ocean Infinity.

Siste kontakt

Det var 44 mennesker om bord i ubåten da den forsvant spørløst for nøyaktig ett år og to dager siden. Den siste kontakten mellom den argentinske marinen og ubåten, foregikk tidlig den 15. november 2017. Ubåten meldte da om tekniske problemer.

Ifølge BBC ble det rapportert om en kortslutning i ubåtens batterier.

I den siste samtalen mellom ubåten og marinen, klokka 07.30 denne morgenen, opplyste fartøyets kaptein at mannskapet om bord var i god behold.

Ubåten fikk da ordre om å returnere til marinens base.

De siste signalene ARA San Juan sendte ut, ble registrert 430 kilometer utenfor den argentinske kysten. Siden har ingen hørt noe fra ubåten.

FILE PHOTO: The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina. June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Argentine Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
FILE PHOTO: The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina. June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Argentine Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Vis mer

- Ønsker svar

I over ett år har familiene til de 44 om bord ventet på svar om hva som skjedde.

- Familiene er ødelagt, sier Yolanda Mendiola (55) til New Straits Times.

Hver eneste morgen etter forsvinningen har hun gått hun til marinens base i en stille protest. Hun vil vite hva som skjedde med sønnen, Leandro Cisneros (28). Hun har ingen andre steder å gå, sier hun.

- Vi kan ikke dra hjem. Vi går til basen hver eneste dag, morgen og kveld, sier hun og forteller om et sterkt behov for svar på hva som skjedde med sønnen.

«Dronning av sjøen»

Blant de 44 om bord, var det en kvinne.

Eliana Maria Krawczyk (35) var Argentinas første kvinne til å tjenestegjøre på en ubåt, ifølge BBC.

MOR: Yolanda Susana Mendiona har i over ett år ventet på svar om hva som skjedde med sønnen, Fabian Cisneros, som var korporal i ARA San Juan. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix
MOR: Yolanda Susana Mendiona har i over ett år ventet på svar om hva som skjedde med sønnen, Fabian Cisneros, som var korporal i ARA San Juan. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix Vis mer

«Dronning av sjøen», var kallenavnet hennes far hadde gitt henne. Ifølge familiemedlemmer var hun født til å jobbe på en ubåt.

- Hun hadde en vilje av stål, og stort engasjement for arbeidet, forteller de.

Norske skip i søket

48 timer etter at ubåten hadde den den siste kontakten med marinen, startet en omfattende leteaksjonen etter ubåten, der 13 land deltok, ifølge BBC.

Siden ubåten forsvant har blant annet to norske skip deltatt i søket etter båten, ifølge NTB.

I september skal det norske forskningsskipet Seabed Constructor ha deltatt i søket. Også offshoreskipet Skandi Patagonia har deltatt.

SAVNET: I ett år har Andrea Mereles ventet på svar om sin mann, Ricardo Gabriel Alfaro Rodriguez. Han var blant mannskapet på 44, som var om bord ubåten ARA San Juan. Ubåten ble meldt savnet den 15. november 2017. I dag melder den argentinske marinene at ubåten er funnet. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix
SAVNET: I ett år har Andrea Mereles ventet på svar om sin mann, Ricardo Gabriel Alfaro Rodriguez. Han var blant mannskapet på 44, som var om bord ubåten ARA San Juan. Ubåten ble meldt savnet den 15. november 2017. I dag melder den argentinske marinene at ubåten er funnet. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix Vis mer

En organisasjon som overvåker atomeksplosjoner har ifølge BBC rapportert om at de oppdaget en lyd få timer etter den siste kontakten med ubåten. Den argentinske marinen har i ettertid uttalt at dette kan ha vært lyden av at ubåten eksploderte.

- Mangler kommunikasjon

To døgn etter at ubåten forsvant, holdt den argentinske marinen en pressekonferanse om det pågående søket.

- Vi har ikke klart å finne, få visuell- eller radio-kommunikasjon med ubåten, sa marinens talsperson, Enrique Balbi ifølge AFP.

- Jeg vil ikke overdramatisere saken. Vi mangler kommunikasjon og vet ikke hva som har skjedd, sa han videre.

SØNN OM BORD: Sønnen til Victoria Morales og Luis Garcia var om bord ubåten ARA San Juan, da den forsvant sporløst den 15. november i fjor. I dag melder den argentinske marinene om et funn på 80 meters dyp. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix
SØNN OM BORD: Sønnen til Victoria Morales og Luis Garcia var om bord ubåten ARA San Juan, da den forsvant sporløst den 15. november i fjor. I dag melder den argentinske marinene om et funn på 80 meters dyp. Foto: Mara Sosti / AFP / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!