Meldte seg for politiet etter barnekidnapping

De to døtrene er fortsatt i Tsjetsjenia.

TILBAKE I NORGE: Ti uker etter at han kidnappet sine egne døtre på seks og åtte år fra beredskapsforeldrene i Kongsvinger, meldte i dag den internasjonalt etterlyste Mansur Mahashev seg for norsk politi. Foto Bjørn Langsem
TILBAKE I NORGE: Ti uker etter at han kidnappet sine egne døtre på seks og åtte år fra beredskapsforeldrene i Kongsvinger, meldte i dag den internasjonalt etterlyste Mansur Mahashev seg for norsk politi. Foto Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER (Dagbladet): Ti uker etter at han kidnappet sine egne døtre på seks og åtte år fra beredskapsforeldrene i Kongsvinger, meldte i dag den internasjonalt etterlyste Mansur Mahashev seg for norsk politi.

Han møtte til avhør hos politiet i Kongsvinger like før klokka 12 i dag.

De to døtrene er fortsatt i Tsjetsjenia sammen med sin mor - Mahashevs tidligere kone.

Utgangspunktet for barnebortføringen er en konflikt med barnevernet i Oslo, som like før jul i fjor iverksatte et hastevedtak om at de to døtrene skulle overflyttes til beredskapsforeldre på mistanke om at de ble utsatt for vold i hjemmet.

Det var 10. juni at Mahashev og medhjelpere dro avgårde med de to jentene da de gikk av skolebussen fra Austmarka skole på vei til beredskapsforeldrene.

Barnas mor og en ansatt i Mahashevs norske entreprenørfirma er siktet for medvirkning til bortføringen.

Feil av barnevernet De to jentene har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap.

Etter kidnappingen har Mahashev og ekskona fått medhold i Fylkesnemnda for barnevernsaker og sosialsaker at de to døtrene ikke skal omplasseres fra hjemet på permanent basis.

Nemnda skriver i sitt vedtak, som Dagbladet har lest i sin helhet, at barnevernet i Grorud bydel ikke hadde grunnlag for å ta fra foreldrene barna, som det gjorde.

- Tre hundre familier Mens den kidnappingssiktede Mansur Mahashev satt i avhør, med politiet på Kongsvinger sammen med sin forsvare, ventet en svenskbosatt mann med tsjetsjensk bakgrunn på gangen.

Han sier at han jobber sammen med jurister og andre for tsjetsjenske familier som mener norsk og svensk barnevern har begått overgrep mot dem.

Mannen og støttegruppen vil ikke identifiseres før han får vite hva som skjer med Mansur Mahashev hos politiet i dag.

De kjente hverandre ikke fra før, ifølge mannen.

- Nyheten om barnebortføringen på Kongsvinger var kjent over halve kloden. Et par dager etter at den skjedde. Dagen etter var det nyhetsoppslag i Frankrike og i USA om det norske barnevernet, og forholdet til foreldre fra tsjetsjenia. I Norge er det 300 barn av 6-7000 tsjetsjenere som er i samme situasjon, hevder mannen.

- I Sverige er det drøyt 100 familier. Hvorfor er det sånn?, spør mannen.

Han sier at støtteforeningen med utspring i Sverige har samlet over 500 underskrifter fra folk som kjenner den oslo-bosatte Mansur Mahashev, og som sier han er «verdens beste far».

- Vi har arbeidet med flere hjelpetiltak for familier i samme situasjon, men jeg vil ikke si noe om dette før jeg vet hvordan denne spesielle saken går, sier mannen.

Mannen sier han selv har bodd i Sverige i 13 år, og har tre barn.

ETTERLYST: Mansur Mahashev var etterlyst etter bortføringen av sine to barn, som fortsatt er i Russland.
ETTERLYST: Mansur Mahashev var etterlyst etter bortføringen av sine to barn, som fortsatt er i Russland. Vis mer