Meldte seg ut av Arbeiderpartiet i protest

Meldte seg ut av Ap i protest. Slik gikk møtet med Støre

Stian Sagvold er stillasbygger og tillitsvalg i Kværner Verdal. Han refser Jonas Gahr Støre for symbolpolitikk. Denne uka meldte han seg ut.

FINT BESØK: Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Her er starten på klubbmøtet Stian Sagvold sitter mens Jonas Gahr Støre kommer inn i lokalet.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FINT BESØK: Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Her er starten på klubbmøtet Stian Sagvold sitter mens Jonas Gahr Støre kommer inn i lokalet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

VERDAL (Dagbladet): - Det er ikke smågreier, nei. 100 meter opp i lufta, forteller Stian Sagvold.

Som stillasbygger var han med på å bygge arbeidshestene som driver fram velferden i Norge. De plattformene som sørger for at olje og gass kommer opp fra havbunnen og når verdensmarkedet.

Nå jobber Sagvold som klubbsekretær på heltid for verkstedklubben Kværner Verdals medlemmer.

Ut av Ap

I fjor fulgte Stian rådet til Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, og meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Medlemsskapet holdt i et år, for denne uka meldte han seg ut igjen.

Grunn? Det Stian Sagvold kaller symbolpolitikk når Arbeiderpartiet går inn for ikke å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Han føler heller ikke at hans meninger, hans folk, blir hørt i Arbeiderpartiet. Acer-striden fra i fjor er heller ikke glemt.

Jonas Gahr Støre var torsdag i Verdal og besøkte Stian Sagvold og de andre industriarbeiderne. I klubblokalet etter omvisningen, tok Stian ordet.

- Det som ble vedtatt av Arbeiderpartiet i helga er populisme-vedtak. Det er bare starten på et videre arbeid. Dette er ingen seier for dem som ønsker å fase ut oljen, de vil vinne ting, advarte Sagvold Arbeiderpartiets partileder.

STØRE: Arbeiderne på Kværner Verdal er forbanna og skuffet etter at Arbeiderpartiet ikke lenger vil konsekvensutrede oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Vis mer

Støre: - Kjør på!

Støre tok opp ballen og ba Sagvold om å engasjere seg i partiet. Og ta med sin bakgrunn inn i partiarbeidet.

- Kjør på! Gå inn og ta de debattene. Dette er et demokrati. Hvis du er urolig for dette, kom inn - du er velkommen. Vi skal gi deg arenaer. Hvis du er urolig, må du ikke holde det for deg selv, sa Støre.

Støre varslet også at Arbeiderpartiet fram mot 2021 kommer til å jobbe hardt for nettopp å få industriarbeidere som Stian med i utformingen av ny politikk. Det er stemmer Støre savner.

- Har dere vært for dårlige til å få med fagbevegelsen og industriarbeiderne i diskusjonen?

- Nå ser jeg ikke bakover, men framover. Jeg ser at disse folkenes erfaring, kunnskap og engasjement for industrien trengs sterkere i samfunnsdebatten.

- Du finner dem ikke der så ofte?

- Nei. Her tror jeg mange må gå i seg selv, også vi i Arbeiderpartiet. Vi har sterke stemmer fra offentlig sektor - og dem ønsker jeg i partiet - men jeg ønsker flere av disse stemmene i vår interne politiske debatt, sier Støre og sikter blant annet til Stian Sagvold.

Uaktuelt med Ap

Støre har god tilgang til fagbevegelsen, men tenker også på at olje og klima er oppe i den offentlige debatten, uten at Stian og de andre blir hørt.

- Jeg ønsker å få dem med i samfunnsdebatten så ikke de opplever at de kommer i en forsvarsposisjon i en stor omstilling for hele samfunnet. Og vi skal ikke omstille mot noen, men med folk, sier Støre.

Klubbleder Ståle Johansen advarer Støre:

- Det er et signal at folk melder seg ut.

- Ja, det er det. Det er derfor jeg er her. For å lytte en hel dag før påske, sier Støre.

Stian Sagvold følger oss ut fra industriperlen innerst i Trondheimsfjorden. Vi spør om Støre overbeviste ham til å melde seg inn i Arbeiderpartiet igjen og delta i debatten.

- Å melde seg inn i Arbeiderpartiet med et slikt vedtak, er uaktuelt for meg idag. Vi som klubb har alltid deltatt aktivt i debatten om å forsvare arbeidsplasser og Velferds-Norge. Det kommer vi aldri til å slutte med, med eller uten et Ap-medlemskap, sier Stian Sagvold.