Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omsorgsbygg-saken:

Meldte seg ut av Fagforbundet i protest: «Har mange ganger blitt advart av kolleger om at jeg må være forsiktig med hva jeg sier»

Forteller om familie-ansettelser og snakk «i kriker og kroker» i kommunale Omsorgsbygg siden 2009.

Omstridt arbeidsmiljø: I et innlegg på foretakets interne Facebook-side, forteller en ansatt i Omsorgsbygg at fryktkultur har preget miljøet i nesten ti år. Vedkommende mener også at fagforeningen har vært altfor nær ledelsen.
Omstridt arbeidsmiljø: I et innlegg på foretakets interne Facebook-side, forteller en ansatt i Omsorgsbygg at fryktkultur har preget miljøet i nesten ti år. Vedkommende mener også at fagforeningen har vært altfor nær ledelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av landets største eiendomsforetak, Omsorgsbygg, er satt under lupen av kontrollutvalget i Oslo kommune, som følge av et varsel om uregelmessigheter knyttet til ansettelser.

Dagbladet har avdekket hvordan norsk lov og kommunens regler ble brutt da direktøren i foretaket, Per Morten Johansen, ansatte sin egen forlover, og da direktørens underordnede ledere ansatte hans datter og svigersønn.

Kontrollutvalget i kommunen behandlet nylig en rapport fra kommunerevisjonen som pekte på flere lovbrudd, og som også stilte spørsmål ved hvorfor en rekke av stillingene direktørens nærstående har fått, ikke har vært lyst ut på vanlig måte.

Nå kan Dagbladet fortelle at kontraktsforvalter Bror Morten Andresen i Omsorgsbygg har tatt et internt oppgjør med kulturen. Han føler seg sviktet av fagforeningen og har nå meldt seg ut i protest.

Ukultur siden 2009

I et åpent innlegg publisert på foretakets interne Facebook-side, forteller han at rykter om ansettelser av familie og ansatte som føler seg forbigått har preget foretaket helt siden han begynte i 2009.

Dagbladet fikk innlegget til Andresen tilsendt fra en annen ansatt i Omsorgsbygg, som ikke tør stå fram av frykt for represalier. I innlegget er dette noe Andresen også berører:

- Jeg har mange ganger blitt advart av kolleger om at jeg må være forsiktig med hva jeg sier, «det går rett til ledelsen og du blir straffet», skriver Andresen i innlegget.

Andresen sier til Dagbladet at han står inne for innlegget han har skrevet, men at han ikke finner det riktig å kommentere saken i media. Han er innforstått med at Dagbladet i dag publiserer utdrag fra innlegget.

I forrige uke fortalte Dagbladet om en rekke kilder som uavhengig av hverandre kontaktet avisa med påstander om en fryktkultur i foretaket.

Flere reagerte sterkt på at en ansatt ved HR-avdelingen og en person tilknyttet Fagforbundets klubb skal ha gått fra dør til dør med en tillitserklæring til direktøren, rett i forkant av et styremøte der kommunerevisjonens kritiske konklusjoner skulle behandles.

Kritikk og bekymring

Dette er noe av bakteppet for innlegget til Bror Morten Andresen, der han forteller at han allerede i et medlemsmøte for Fagforbundet har kritisert blant annet underskriftskampanjen. Han skriver også at han har sendt en bekymringsmelding til hovedverneombudet om «at representant fra HR avdelingen og tillitsvalgt i Fagforbundet/klubben gikk rundt i gangene for å få underskrifter.»

Andresen skriver at han i etterkant av sine kritiske uttalelser har blitt oppsøkt av kolleger som har uttrykt at de er enige med ham, men ikke tør å stå fram, i frykt for represalier.

«Det har i alle årene jeg kan huske (vært ansatt siden 2009) blitt snakket om ansettelser av familie og beordringer. I en overveiende negativ kontekst i kriker og kroker og bak lukkede dører. Ja, jeg har også vært med på denne «skjulte» kritikken,» skriver Andresen og fortsetter:

«Jeg vet det er mange som har følt seg forbigått og ikke blitt gitt de samme mulighetene på karrierestigen. Jeg har også kjent på «hvorfor blir ikke jeg spurt, jeg har kompetansen, egenskapene og erfaringen som kreves».

Andresen mener at hans egen fagforening, Fagforbundet, gikk rundt med en underskriftskampanje for å støtte ledelsen, etter at Kommunerevisjonen hadde dokumentert brudd på habilitetsreglene ved ansettelser. Dette har han kritisert internt.

Andresen understreker at han kritiserer «handlinger gjort av de tillitsvalgte som institusjon i Omsorgsbygg», og ikke vil stå ansvarlig for at noen eventuelt tar kritikken personlig. Om sin kritikk av ledelsen, mener han at han «har vært ganske forsiktig (...), men tydelig. Når jeg allikevel sitter igjen med en følelse av å bli fryst ut/ignorert av kollegaer i EIE/OBY og Per Mortens stab, da er det vel ikke tegn på en åpenhetskultur?» spør Andresen, som avslutter Facebook-innlegget med at han ønsker dialog og diskusjoner.

Innrømmer dårlig informasjon

Fagforbundets Roger Dehlin sier til Dagbladet at det er leit, dersom noen av deres tidligere eller nåværende medlemmer føler at fagforeningen ikke har ivaretatt dem.

- Samtidig er vi uenig i beskyldningene som har vært rettet mot oss tidligere og som rettes mot oss på nytt i dette innlegget. Av samhandlingshensyn må vi ha en viss nærhet til ledelsen, men det er ingen unormal kontakt mellom oss i klubben og ledelsen i Omsorgsbygg, sier Dehlin.

- Vi har full respekt for enkeltindividets meninger, men vi er av en annen oppfatning og mener at vi ikke har gjort noe galt. Samtidig må vi innse at vi kanskje har vært dårlige til å informere og har mye å lære om betydningen av det.

Når det gjelder varslingssaken om forholdene i Omsorgsbygg og påstandene om at fagforeningen skal ha deltatt i en underskriftskampanje til støtte for direktøren, står Dehlin fast på at klubben ikke deltok i denne kampanjen.

- Men vi har respekt for varslingssystemet og avventer resultatet av prosessen. Vi har også respekt for at man ikke skal blande seg inn i behandlingen av en varslingssak, men hvis varslingssystemet, som er en uhildet tredjepart, skulle komme fram til at vi har oppført oss uheldig, så tar vi følgene av det, sier Dehlin.

Kjenner seg ikke igjen

Administrerende direktør, Per Morten Johansen i Omsorgsbygg kommenterer via kommunikasjonssjef Marte Svenneby Facebook-innlegget slik i en e-post til Dagbladet:

«Workplace er for oss et godt arbeidsverktøy, hvor ansatte har alle muligheter til å ytre seg. Varslersaken har vist at det er ulike meninger internt, og det er god takhøyde i Omsorgsbygg for å uttrykke disse. Dagbladet trekker frem et innlegg med ett meningsinnhold. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det som skrives om fryktbasert ledelse og frykt for represalier, og hadde gjerne sett at dette ble konkretisert. Da ville det vært det mulig for meg å gjøre noe med det i positiv retning.»

Johansen sier at han i mange år «jobbet for at Omsorgsbygg skal har en tillitsbasert ledelse på alle nivåer, og føler selv at jeg har lykkes godt med dette».

Omsorgsbyggsjefen fortsetter:

«Jeg har mottatt mange støtteerklæringer internt av medarbeidere som heller ikke kjenner seg igjen i denne beskrivelsen, og som er ukomfortable med at det er de kritiske kreftene som får spalteplass i Dagbladet. Det finnes for øvrig mange andre innlegg og kommentarer på samme Workplace-side fra andre medarbeidere som har ytret seg internt, men da med et motsatt meningsinnhold. Som leder applauderer jeg at ulike meninger kommer frem, men har ikke noe behov for å kommentere den enkeltes mening.»

Dagbladet har også henvendt seg til styreleder Øivind Christoffersen og bedt ham kommentere denne saken. Han henviser til administrerende direktør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!