Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar utlevert til Italia

Meling: - Et justismord

I går hadde ikke PST og Italia avtalt utlevering. I natt ble mulla Krekar hentet i Oslo fengsel.

UTLEVERT: Mulla Krekar ble i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Han anket dommen, og saken skal igjen opp for en italiensk domstol etter at den 63-årige irak-kurderen ble hentet fra varetekt i Oslo fengsel og utlevert til Italia. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mulla Krekar ble i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for terrorforbund i Italia. Dommen ble avsagt uten at Krekar var til stede, og han fikk aldri forklart seg for verken etterforskere eller i retten.

Han har anket dommen, og saken skal igjen opp for en italiensk domstol etter at den 63-årige irak-kurderen ble hentet fra varetekt i Oslo fengsel og utlevert til Italia.

Da forsvarer Brynjar Meling møter pressen torsdag går han hardt ut mot avgjørelsen.

Han mener Krekar har vært utsatt for et justismord, og betegner dette som en «skammens dag».

Forsvareren har etterlyst en mer human behandling av 63-åringen.

- Det er åpenbare menneskerettighetsbrudd i denne saken. Jeg har ikke kjempet for mulla Krekar. Jeg har kjempet for en rettsstat og en uavhengig domstol. Så er spørsmålet om jeg har gjort det godt nok. Dette er en dag for ettertanke også for meg, sier Meling.

Forsvareren vil representere Krekar i Italia.

Til Høyesterett

Mulla Krekar har kone og fire barn i Norge.

Krekar og advokat Brynjar Meling anket avgjørelsen om utlevering hele veien til Høyesterett og deretter justis- og beredskapsdepartementet før den ble avvist av kongen i statsråd.

Han har nå sittet varetektsfengslet siden 15. juli i fjor, og i går ble varetektsperioden utvidet til 10. april.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett hadde PST og italienske myndigheter ikke avtalt utlevering onsdag, men natt til torsdag ble han hentet fra fengselet.

UTSENDT: 17 år etter at han første gang ble utvist fra Norge i 2003, er Mulla Krekar nå på vei til Italia. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

På terrorliste

Krekar har siden 2003 har vært på FNs terrorliste og vært inn og ut av norske rettssaler over flere år. Han er flere ganger blitt forsøkt utvist av politiske myndigheter, men først 13. mars i år, etter flere rettsrunder, ble det fattet utvisningsvedtak av kongen i statsråd.

Dommen fra Italia baserer seg blant annet på en rekke opptak av samtaler Krekar hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, der han sonet en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler mot Erna Solberg.

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Krekar bestrider en rekke av det som er referert til i samtalene. Det var PST som installerte avlyttingsutstyret i besøksrommet på bestilling fra Italia. Opptakene ble deretter sendt til Italia.

Krekar mener oversettelsene fra kurdisk er unøyaktige og tatt ut av sammenheng. I går mente han også at PST og italienske myndigheter kan ha blandet han og broren på opptakene.

SE TV: Onsdag ettermiddag møtte Mulla Krekar til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Da åpnet han med en tirade foran pressen. Den kan du se her. Video: Emma Whittaker / Dagbladet Vis mer

Krekar var gjennom nøyaktig samme runde om utlevering i 2016 i både tingretten, lagmannsretten, og Høyesterett da han sto som tiltalt i terrorsaken i Italia.

Norske domstoler fant at vilkårene for utlevering var til stede, men plutselig ble begjæringen fra Italia trukket. Etter dommen kom en ny begjæring, og denne runden har pågått i det norske rettsvesenet fram til nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!