Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meling: - Vil ta mange år å bli kvitt Krekar

Varsler en årelang rettslig prosess.

ADVOKAT OG KLIENT: Mulla Krekar og Brynjar Meling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT OG KLIENT: Mulla Krekar og Brynjar Meling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling varsler en årelang rettslig prosess dersom regjeringen forsøker å sende Krekar ut av landet eller internere ham på Trandum.

Regjeringen jobber med en kortsiktig løsning for mulla Krekar når han slipper ut av fengsel 25. januar, varsler Frp-nestleder Per Sandberg. Det kan bli en lang prosess, mener advokat Brynjar Meling.

- Vi må skille mellom det som fremstår som ren retorikk og politikk, og det rettslige her. Mye av det som antydes at de kan og vil gjøre, er uhjemlede tiltak. Det å sende ut Krekar, for å bruke det uttrykket, har de ikke noe vedtak på. Det eneste de har vedtak på er at det er grunnlag for å utvise ham. Verken Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett eller Høyesterett har vurdert vilkårene for å sende ham tilbake, sier Meling til NTB.

Flere år Han gjør det klart at Krekar ikke vil gi seg uten kamp.

- Det er helt åpenbart, med de uttalelsene som har kommet, at dersom de velger den linjen at de vil sende ham ut med tvang, drives vi inn i en rettslig runde som vil ta flere år. Det er på tide at vi stikker fingeren litt i jorda og kjenner etter hvor vi står her. Hvis ikke risikerer regjeringen å gå på nye smeller i tingrett, lagmannsrett og Høyesterett. Det er på langt nær sikkert at de vil få medhold i at vilkårene for å sende ut Krekar er til stede, sier advokaten.

Tror ikke på Trandum Meling ser heller ikke for seg at Krekar blir plassert på utlendingsinternatet på Trandum, der utviste utlendinger plasseres før de skal sendes ut av Norge.

- Per Sandberg kan få lov til mene og synes at Krekar burde vært plassert på Trandum. Men Per Sandberg trenger en hjemmel. Hvis Sandberg kommer med den hjemmelen, er det opp til en eller annen rettslig instans å vurdere om hjemmelen er oppfylt.

- Inntil Sandberg kommer med hjemmelen han skal bruke for å plassere mulla Krekar på Trandum, er ikke hans uttalelser verdt mer enn at jeg for eksempel kanskje kunne synes at det var en fordel om Sandberg ble sendt til månen, sier Meling til NTB.

Møter Krekar Meling opplyser at han skal møte sin klient i Kongsvinger fengsel onsdag for å diskutere videre strategi.

- Jeg skal i et møte med Krekar på Kongsvinger i dag og vil ta en vurdering etter å ha snakket med ham, sier Meling.

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook