Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meling ber retten være bevisst på politisk spill om Krekar-utlevering

Ber retten se opp for politiske Krekar-signaler.

SE OPP: Advokat Meling ber retten passe på at de ikke er for farget av politiske signaler. Foto: Scanpix
SE OPP: Advokat Meling ber retten passe på at de ikke er for farget av politiske signaler. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det våker sterke politiske signaler over denne utleveringssaken, uttalte Meling, da utleveringssaken mot mulla Krekar og en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, startet i Oslo tingrett torsdag.

Italienske myndigheter har bedt om at de to utleveres til Italia fordi de mener de deltar i et transnasjonalt terrornettverk.

Meling ba retten være oppmerksom på at det han hevdet har vært et politisk kappløp i Norge siden 2002 om å få Krekar kastet ut av landet. Han pekte på at Fremskrittspartiet i 2013 hadde som valgløfte å få Krekar ut innen 100 dager dersom de kom i regjering.

Presseoppslag om kontakt mellom politisk ledelse i Justisdepartementet og italienske myndigheter om Krekar lenge før pågripelsen i november 2015, og det som har blitt omtalt som en hemmelig nedsatt Krekar-gruppe i Justisdepartementet, vil stå sentralt i forsvarets bevisførsel i saken, sa Meling i sitt innledningsforedrag.

– Når vi har en regjering som har som politisk mål å bli kvitt Krekar, da er ikke rettssikkerhetsgarantiene oppfylt, og det gjør at retten må være særlig varsom, uttalte Meling.

– Leder terrornettverk

PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling redegjorde i retten for de italienske anklagene mot Krekar og 42-åringen.

Ifølge italienske politi skal Krekar ha stiftet og ledet et transnasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax med celler i en rekke europeiske land og i Midtøsten.

Organisasjonen skal ha en offentlig fasade og et skjult nivå. Det skjulte nivået har som mål å utføre terrorangrep i Vesten og rekruttere fremmedkrigere til Syria. Deres endelige mål er å styrte det sittende selvstyret i Kurdistan i Irak, uttalte Aalling, i retten.

Til NTB sier Aalling at PST mener det italienske etterforskningsmaterialet er overbevisende nok til at det gir skjellig grunn til utlevering.

– Det er både vurderinger, og også gjengitt konkret bevismateriale der, som gjør at vi absolutt mener det, sier Aalling.

– Politisk idé

Meling sa i retten at Krekar avviser totalt at Rawt er et terrornettverk. Han omtaler det som en politisk idé og en plattform for en fremtidig politisk bevegelse i Kurdistan, fortalte han.

Meling sier Krekar stiller seg helt uforstående til at han skal ha ledet en organisasjon som har som mål å utføre terroraksjoner og rekruttere fremmedkrigere til Syria, eller at han skal ha gitt ordre om slike aktiviteter.

Kritisk til kjennelser

Meling mener de to kjennelsene fra Italia som utleveringsbegjæringen bygger på, har klare svakheter, blant annet fordi Krekar ikke har fått uttalte seg om bevisene forut for kjennelsene.

Det er også en utfordring at italiensk rett legger et krav om terrorforsett til grunn for at noen skal dømmes for å ha inngått terrorforbund, mens ny norsk straffelov har et strengere krav, nemlig at det må ha vært terrorhensikt, påpekte både Meling og Solveig Kristine Høgtun, som er advokat for 42-åringen,

«Innpakningspapir»

Når det gjelder 42-åringen sier Meling at Krekar mener han kun er brukt som «innpakningspapir» for å kunne ta Krekar.

Meling pekte på at 42-åringen i de italienske kjennelsene er omtalt som tolk og oversetter for Krekar, noe han mente var absurd så lenge 42-åringen kun har utdanning tilsvarende grunnskolenivå, mens Krekar selv er universitetsutdannet.

Oslo tingrett har satt av fem dager til saken. Mulla Krekar starter etter planen sin forklaring fredag morgen. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!