BLE IKKE VALGT UT: Eli Hagen ble "skutt ut" av juryen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE IKKE VALGT UT: Eli Hagen ble "skutt ut" av juryen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Meling fjernet Eli Hagen fra Kristin-juryen. - Jeg har jo saksøkt mannen hennes for Mulla Krekar

Eli Hagen avbrøt Spania-ferien, men ble «skutt ut» av juryen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august 1999 startet i dag i Borgarting lagmannsrett, med blant annet en utvelgelse av juryen.

Det kalles alltid inn flere jurymedlemmer enn de 11 som skal utgjøre den endelige juryen, for eksempel i tilfelle det viser seg at noen av dem er inhabile eller det kommer innvendinger mot dem.

FORSVARER: Brynjar Meling er forsvarer for tiltalte. Foto: Bjørn Langsem / Oslo
FORSVARER: Brynjar Meling er forsvarer for tiltalte. Foto: Bjørn Langsem / Oslo Vis mer

Blant de potensielle jurymedlemmene var Eli Engum Hagen, profilert medlem av Fremskrittspartiet, og gift med tidligere partileder Carl I. Hagen.

«Skutt ut»

Men hun bli ikke en del av selve juryen, hun ble nemlig «skutt ut», som det heter, av 39-åringens forsvarer Brynjar Meling.

Forsvarer har rett til å «skyte ut» medlemmer uten at det krever noen begrunnelse. Han valgte også å fjerne en skattekrimrevisor fra juryen.

Da Dagbladet møtte Eli Hagen på vei ut fra Borgarting lagmannsrett sa hun at hun hadde forventet at Meling kom til å «skyte henne ut» av juryen. Hun hadde reist hjem i går fra Spania for å delta i rettssaken.

- Meling vil ikke ha meg! sier Hagen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Det er jo bare sånn man må spekulere i, men jeg skjønte relativt raskt at jeg kom til å bli skutt ut da jeg så at han var forsvarer, sier Hagen, som forteller at hun sa til de andre jurykandidatene at hun kom til å måtte forlate retten i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det noen som blir skutt ut, er det meg.

- Saksøkt mannen hennes

Brynjar Meling sier følgende om avgjørelsen:

- Jeg har jo saksøkt mannen hennes på vegne av Mulla Krekar, så det var fordi ingen skulle stille spørsmål om det.

Bakgrunnen for ærekrenkelse-søksmålet var at Krekar beskyldte Hagen for å ha kalt ham «terrorist».

Eli Hagen forteller at hun synes saken absolutt er spennende og at hun gjerne kunne tenkt seg å følge den.

- Trodde Carl også at du kom til å bli tatt ut av juryen?

- Vi var nok relativt sikre på det, begge to.

- Men du var ikke inhabil?

- Nei nei, jeg kjente ikke til noen i saken. Jeg har fulgt med på saken i media, jeg hadde bestemt for at jeg skulle gjøre opp min mening da jeg var ferdig med saken. Men som sagt, jeg visste at her blir ikke jeg, Meling er forsvarer, og da blir ikke jeg, sier Hagen og ler.

Eli Hagen sier at hun har noe noe kjennskap til Meling.

- Aldri møtt han. Vi kjenner navnene til hverandre og vet om hverandre, sier Hagen, som forteller at hun tidligere har vært meddommer, men ikke jurymedlemmer, og at hun gjerne kunne tenkt seg å følge saken.

- Dette er jo en spennende sak. Og når man blir kalt inn til jury, så har man en plikt til å møte, sier Hagen.

Elleve jurymedlemmer

Etter utskytingen skal det være igjen fem kvinner og fem menn. For å komme ned til ti jurymedlemmer måtte resten trekkes ut ved loddtrekning. I dagens sak valgte dommeren å starte med 11 medlemmer, i tilfelle det skal skje sykdomsforfall. Hvis de fullfører saken fulltallig, vil et av medlemmene bli trukket ut før de skal avgjøre saken.

Lagdommer Mette Trovik har for øvrig forbudt mediene å filme eller fotografere jurymedlemmene i saken, fordi hun mener det vil være en ekstrabelastning for dem.

Lekdommere og jurymedlemmer blir trukket ut tilfeldig fra den enkelte domstols utvalg til hver enkelt sak. Til saker i lagmannsretten trekkes det lagrettemedlemmer og meddommere fra lagrettens to meddommerutvalg.

Alle som står i utvalget over lekdommere, og som blir trukket ut til å gjøre tjeneste i en sak, har møteplikt.

Jørn Lier Horst, krimforfatter og tidligere leder for etterforskningen av drapet, er for øvrig blant de som skal vitne i rettssaken.

Dagbladet følger rettssaken