SIKTETFOR TERROR: Mulla Krekar møtte for 61. gang i en norsk domstol i dag. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTETFOR TERROR: Mulla Krekar møtte for 61. gang i en norsk domstol i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Meling mener Krekar må få bli i Norge: - Rettssaken må gå der «terrorkongen» sitter

PST mener Krekar ledet en organisasjon som i det skjulte planla terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av Krekar til Italia. Samtidig møter en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen i samme sak. 

Krekar og 42-åringen risikerer utlevering til Italia, hvor den italienske påtalemyndigheten har siktet dem for terror. Krekar er siktet for å ledet organisasjonen. Han benekter et hvert forhold i siktelsen, opplyser hans forsvarer Meling. Det samme gjør 42-åringen, som ifølge PST skal ha vært en budbringer for Krekars budskap.

Meling mener at dersom Krekar eventuelt skulle ha begått noe kriminelt, må rettssaken gå i Norge.

- Dersom det var slik at han var en leder i en organisasjon, må saken gå i Norge, hvor denne angivelige terrorkongen sitter. Ikke i Italia, sier Meling til Dagbladet.

- De feige må holde seg unna Rawti Shax har ifølge italiensk påtalemyndighet som langsiktig mål å etablere en islamsk stat i Kurdistan.

Organisasjonen har også, ifølge dokumentene, ambisjoner om å gjennomføre terror mot i Europa og mot vestlige interesser andre steder. Blant dem også hevnaksjoner mot Norge, og taktiske kidnappinger for å forhandle Krekar fri fra fengsel.

Slike planer skal komme fram i lydopptak gjort av Krekar og andre over flere år. Aalling informerte retten om hva som kom fram i lydopptak gjort i Kongsvinger fengsel av Krekar

- Etterforskningen og opptak spenner seg over fire år, og det er avlyttinger fra mange land. Dette er mange enkeltstående samtaler som handler om pengeinnsamling, lønn og om hvordan oranisasjonen er bygd opp, sier Signe Aalling i PST til Dagbladet.

I en avlytting fra Kongsvinger fengsel 2. september 2012 er Krekar ifølge PST mer tydelig på at man skal holde «de feige unna organisasjonen». 

- Dere mener dette er et terrornettverk, mens Krekar mener organisasjonen er en politisk idé. Hva tenker PST om det?

SKAL VITNE: Lars Gule, forsker og førsteamanuensis på Høyskolen i Oslo og Akershus, er innhentet for å uttale seg om islamsk statsrett. Her er han i tale med Krekar i pausen i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL VITNE: Lars Gule, forsker og førsteamanuensis på Høyskolen i Oslo og Akershus, er innhentet for å uttale seg om islamsk statsrett. Her er han i tale med Krekar i pausen i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi bestrider ikke at det er en politisk idé. Men materialet viser at man har drevet med politikk i det åpne, og med terror i det skjulte, sier Aalling til Dagbladet.

• Les alt om Krekars angivelige terrornettverk her, og videre om hvordan han eventuelt kan utleveres fra Norge her.

- Politisk bevegelse Klokka 10.30 startet Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sin innledning. Han kaller rettssakene mot hans klient et politisk spill. Meling kaller hele etterforskningen en drittpakke for å bli kvitt mulla Krekar. Det er 61. gang Krekar møter i en rettssak, sier Meling.

Han brukte så en og en halv time på å forklare bakgrunnen til mulla Krekar, helt fra han ble født i Irak i 1956, til han nå er siktet for terror, igjen.

Brynjar Meling sier at Krekar har kjempet for moderne islam som respekterer menneskerettighetene. Det er ifølge Meling på grunnlag av disse verdiene Krekar ønsker å presse fram et maktskifte i Kurdistan i Nord-Irak. 

- Rawti var ment å bli en bevegelse som skal delta i demokratiske prosesser i Nord-Irak. Man snakker om systemer og organisasjoner som skal respektere demokratiske prosesser. Om det innebærer at man fra Krekars side har sluttet å tro på det opplyste kalifatet, får han svare på selv. Men det er en erkjennelse av at veien til et eventuelt styre, skal gå via de demokratiske prosesser, sa Meling.

Meling sier at Krekar tar avstand fra terrorisme som rammer sivile mål. 

- Aldri hensikt om terror Meling sier at det som fremsettes i de italienske kjennelsene som er grunnlag for utleveringsbegjæringen, er påstander.

- Vi er av den klare oppfatning at det vil være en stor fordel for retten å vurdere romavlyttingen med egne ører, sier Meling. 

Til Dagbladet sier Meling at de ikke har fått høre på lydopptakene, og at Krekar ikke kjenner seg igjen i det som fremgår av påstandene hentet fra det materialet.

- Han har aldri hatt noen hensikt om terrorforbund. Ene og alene har dette handlet om å komme tilbake til Kurdistan, sier Meling, som i retten sa at Krekar ønsker å gjøre politisk comeback i hjemlandet. 

PST mener at vilkårene for utlevering er tilstede for begge to. Aaling sa at et omfattende bevismateriale, samlet inn fra en samlet europeisk etterforskning, overlevert PST fra Italia, innebar at det forelå skjellig grunn til mistanke. Krekars forsvarer, Brynjar Meling, mener det ligger et politisk spill bak utleveringsbegjæringen.

PST: Signe Aalling i PST prosederer saken for italienske myndigheter, som har siktet Krekar for terror og ønsker ham utlevert til seg.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PST: Signe Aalling i PST prosederer saken for italienske myndigheter, som har siktet Krekar for terror og ønsker ham utlevert til seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Man trenger ikke å være veldig konspiratorisk for å forstå at han tillater seg å tenke slik når han har vært gjennom fire regjeringer som alle har vært veldig hissige på grøten for å få ham ut, sier Meling.

- Bare tull 42-åringen som også møtte i retten i dag, skal ifølge PST og italiensk pålemyndighet ha vært en budbringer for Krekars budskap.

- Det hele er bare tull. Det er ikke sant det de sier, sier 42-åringen til Dagbladet.

Han skal ifølge etterforskningsmaterialet ha fått hemmelige oppgaver fra Krekar og dannet en hemmelig «komité» på ordre fra Krekar. Han skal også ha vært kontakten til den italienske cellen i det angivelige nettverket.

- Hvis dette hadde vært riktig, så skjønner jeg at det kan være skjellig grunn til mistanke. Men det er ikke dekning for det, sier mannens forsvarer, Solveig Kristine Høgtun.

BENEKTER TILKNYTNING: Mulla Krekar, her med forsvarer Brynjar Meling, uttalte seg ikke i retten i dag, men hans forsvarer sier at han benekter at Rawti er en politisk idé, ikke en terroroganisasjon.
mulla Krekar i retten
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BENEKTER TILKNYTNING: Mulla Krekar, her med forsvarer Brynjar Meling, uttalte seg ikke i retten i dag, men hans forsvarer sier at han benekter at Rawti er en politisk idé, ikke en terroroganisasjon. mulla Krekar i retten Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer