Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meling: Osman kan henrettes i morgen

UD har sendt protestbrev til irakiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I følge advokat Brynjar Meling kan Osman Omar Osman henrettes i løpet av kort tid,  Namdalsavisa.no 

Meling fikk telefon fra Osman fredag, som fortalte at han har fått beskjed om at ti av de dødsdømte i fengselet skal henrettes i løpet av kort tid, og at han er sikker på at han er en av dem.

- Han ringte meg og ba om å få snakke med barna sine. Osman opplever dette som nært forestående. Han er overbevist om at dette er slutten, sier Meling til  ANB.

Osman skal ha fått beskjed om at henrettelsen vil finne sted like etter at fastemåneden Ramadan er avsluttet, som vil være i kveld eller mandag kveld.

- Det er som russisk rulett. Alle må leve med frykten for å miste livet, også de som ikke skal henrettes, sier Meling.

I løpet av helgen har advokaten tatt kontakt med norsk UD og Amnesty Internasjonal for å få hjelp til å finne ut hva som skjer. Osman er norsk statsborger, og Meling har flere ganger forsøkt å få han utlevert til Norge for straffegjennomføring her.

- Vi har flere personer i sving som akkurat nå prøver å finne ut om dette stemmer, sier pressetalskvinne Anne Kjersti Shaw i Utenriksdepartementet til Namdalsavisa.

UD har sendt protestbrev til irakiske myndigheter, der de forlanger at Osman sendes til Norge, skriver  VG.no

- Han er både norsk og irakisk statsborger, så det er jo begrensede muligheter for hva vi kan gjøre. Men vi prøver å gjøre så godt vi kan ved å protestere, sier Shaw.

Osman ble funnet skyldig i drapet på sin kone Marita Strøm, i byen Suleimaniya i Irak i september 2004. I november i fjor ble dødsdommen opprettholdt.