Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meling til Dagbladet: Vi er skuffet, men ikke overrasket

Oslo tingrett utsatte Krekar-kjennelsen. En fordel for mulla Krekar, mener advokaten Brynjar Meling.

 LEVER I ET VAKUUM:  Mulla Krekar skulle helst sett at kjennelsen kom fredag, forteller hans advokat Brynjar Meling, her utenfor Stavanger-kontoret hans. Både Meling og hans klient mulla Krekar tror imidlertid utsettelsen av rettskjennelsen kan være en fordel. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
LEVER I ET VAKUUM: Mulla Krekar skulle helst sett at kjennelsen kom fredag, forteller hans advokat Brynjar Meling, her utenfor Stavanger-kontoret hans. Både Meling og hans klient mulla Krekar tror imidlertid utsettelsen av rettskjennelsen kan være en fordel. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Fredag skulle Oslo tingrett gi sin kjennelse om hvorvidt politets instruks om å tvangsflytte mullaen til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag var gyldig eller ikke.

Tidlig fredag formiddag kom imidlertid kontrabeskjeden: domstolen ville ikke gi sin kjennelse før på mandag.

- Fordel for oss Det tror Brynjar Meling, Krekars mangeårige advokat, kan være en fordel for hans klient.

- Han (Krekar journ. anm) tar det rolig og er avventende, men han liker at retten bruker ytterligere tid til å vurdere og drøfte spørsmålet om tvangsflytting, sier Meling til Dagbladet på hans kontor i Stavanger.

Meling legger imidlertid ikke skjul på at både han og mulla Krekar er litt skuffet over at kjennelsen ble utsatt i siste liten.

- Alle som lever i et vakuum har behov for avklaring, så jeg skal ikke si at det ikke hadde vært ønskelig med en avklaring nå, sier Meling.

Varsler anke Samtidig er han klar over at påtalemyndigheten mest sannsynlig vil anke tingrettens kjennelse om den skulle gå i Krekars favør. Det samme varsler Meling allerede nå at han vil gjøre hvis utfallet blir motsatt.

- Jeg vil ikke tro, men jeg har et godt håp om at når retten har hørt våre argumenter og motpartens argumenter, kommer de til at våre argumenter er bedre, forteller Meling.

Mullaen til Kyrksæterøra For drøye to uker siden ble det kjent at politiet hadde vedtatt å tvangsflytte mulla Krekar fra Oslo til Kyrksæterøra. Det skapte umiddelbart reaksjoner fra flere hold, blant annet jurister. Meling er blant dem som mener at instruksen om å tvangsflytter mulla Krekar er myntet spesielt mot ham og derfor ugyldig.

 GOD HUMOR:  Brynjar Meling lo godt da Dagbladet overrakte ham fredagens avis som inneholder et Krekar-spill. - Befriende deilig å se, sier Meling til Dagbladet på hans Stavanger-kontor. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet.
GOD HUMOR: Brynjar Meling lo godt da Dagbladet overrakte ham fredagens avis som inneholder et Krekar-spill. - Befriende deilig å se, sier Meling til Dagbladet på hans Stavanger-kontor. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Vis mer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener på sin side at instruksen som ble gitt fra Justisdepartementet var generell, ikke myntet på Krekar, og derfor gyldig.

Uavhengig av det, er det svært lite rettspraksis å rette seg etter på området. Derfor mener Meling tvangsflytte-saken er ekstra viktig, og ikke minst vanskelig.

- Vi har kommet i et tilfelle hvor lovhjemlene er uklare, og de (myndighetene journ. anm) prøver å dekke det til med å bruke en generell formulering.

Krekar-spillet Dagbladet overrakk Brynjar Meling et eksempler av fredagens avis på hans kontor i Stavanger fredag. Avisa inneholder Krekar-spillet, et slags stigespill som i alle fall Meling mener illustrerer Krekar-saken komisk godt.

- Jeg synes det er befriende deilig når Krekar-saken blir omspunnet med humor. Det er bra for saken, det er bra for samfunnet og det er bra for Krekar, sier Meling på spørsmål om hva han synes om Dagbladets spill.

- Dette viser jo litt hva saken er for noe. Jeg tror det er viktig for saken og for Krekar at vi ikke tar dette for alvorlig. Jeg tror søren meg jeg skal få tatt et særtrykk av det og få det laminert, sier  Meling om avisa.

- Frykter for egen sikkerhet Da mulla Krekar ble løslatt fra fengsel i forrige uke etter å ha sonet i over to år for å true blant andre Erna Solberg, uttalte han at han fryktet for egen sikkerhet. Han sa blant annet at det ikke var Norge eller nordmenn som var i fare, men han selv.

- Vi har kontinuerlig dialog med politiet om hans sikkerhet, sier Meling.

På spørsmål om han mener mulla Krekar har grunn til å frykte for egen sikkerhet, svarer advokaten følgende:

- Det er bekymringsfullt mangel på vilje til å følge opp saken mot han som ble arrestert å bistå i attentatet mot Krekar. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at det ikke ble fatalt, sier Meling om attentatet mot boligen til Krekar som endte med at Krekars svigersønn ble skutt i hånden.

Krekar selv ble ikke skadd i attentatet.

 - TAR DET ROLIG:  Mulla Krekar tok nyhetene om at retten utsatte sin kjennelse omkring politiets vedtak om å tvangsflytte ham, rolig, ifølge Brynjar Meling. Her fotografert på gata utenfor Borgarting Lagmannsrett der saken hans om tvangsflytting til Kyrksæterøra ble behandlet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TAR DET ROLIG: Mulla Krekar tok nyhetene om at retten utsatte sin kjennelse omkring politiets vedtak om å tvangsflytte ham, rolig, ifølge Brynjar Meling. Her fotografert på gata utenfor Borgarting Lagmannsrett der saken hans om tvangsflytting til Kyrksæterøra ble behandlet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Meling legger til:

- Når vedkommende så blir utlevert til Norge igjen etter å ha flyktet landet, blir han varetektsfengslet i flere måneder. Det ender med en plutselig henleggelse som ikke ble varslet til oss. Da kan man skjønne at han er bekymret for sin sikkerhet her i landet.