Melk dreper dødsbakterier

TROMSØ (Dagbladet): Forskere i Tromsø er på sporet av et våpen i kampen mot dødsbakteriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden 1993 har forskere ved Regionsykehuset og Universitetet i Tromsø arbeidet med å framstille et nytt antibiotika - basert på proteinet lactoferrin.

Dette er vanlig i melk, særlig rå kumelk. Nå står de foran et gjennombrudd.

Tester viser at proteinene tar knekken på resistente bakterietyper som e.coli og gule stafylokokker.

- Vi har testet 130 ulike molekyler basert på melk. Det er ingen tvil om de har en effekt på dødsbakteriene, sier kjemiker og førsteamanuensis John Sigurd Svendsen ved Universitetet i Tromsø.

Herjer

Hittil i år er 35 nordmenn blitt angrepet av gule stafylokokker, også kjent som «sykehusbakterien». Flere har dødd.

På verdensbasis er infeksjoner fortsatt den vanligste dødsårsaken, og de siste 30 åra er det registrert over 30 nye infeksjonssykdommer.

Medisinernes skrekkscenario er at menneskene om få år kan stå maktesløse overfor de drepende bakteriene.

- Kan hjelpe

- Hovedproblemet er at flere og flere aggressive bakterietyper ikke lar seg knekke med de antibiotika vi nå kjenner. Det er foruroligende, sier Svendsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer