Melk dreper dødsbakterier

TROMSØ (Dagbladet): Forskere i Tromsø er på sporet av et våpen i kampen mot dødsbakteriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1993 har forskere ved Regionsykehuset og Universitetet i Tromsø arbeidet med å framstille et nytt antibiotika - basert på proteinet lactoferrin.

Dette er vanlig i melk, særlig rå kumelk. Nå står de foran et gjennombrudd.

Tester viser at proteinene tar knekken på resistente bakterietyper som e.coli og gule stafylokokker.

- Vi har testet 130 ulike molekyler basert på melk. Det er ingen tvil om de har en effekt på dødsbakteriene, sier kjemiker og førsteamanuensis John Sigurd Svendsen ved Universitetet i Tromsø.

Herjer

Hittil i år er 35 nordmenn blitt angrepet av gule stafylokokker, også kjent som «sykehusbakterien». Flere har dødd.

På verdensbasis er infeksjoner fortsatt den vanligste dødsårsaken, og de siste 30 åra er det registrert over 30 nye infeksjonssykdommer.

Medisinernes skrekkscenario er at menneskene om få år kan stå maktesløse overfor de drepende bakteriene.

- Kan hjelpe

- Hovedproblemet er at flere og flere aggressive bakterietyper ikke lar seg knekke med de antibiotika vi nå kjenner. Det er foruroligende, sier Svendsen.

Moderne teknologi har nå gjort det mulig å forsterke effektene av melkestoffer.

- Men sjøl om det ser lovende ut nå, er det ikke sikkert at vi har funnet opp noen mirakelkur. Om framgangen fortsetter, kan dette muligens hjelpe mennesker om fem til ti år, sier John Sigurd Svendsen.

<B>FORSKER: John Sigurd Svendsen