MELKEMASKIN: Fjøssystemer høster inn på norske bønder. Foto: Fjøssystemer.
MELKEMASKIN: Fjøssystemer høster inn på norske bønder. Foto: Fjøssystemer.Vis mer

Melket inn 726 millioner kroner på fjøs

Stenumgård-familiens Fjøssystemer på Fåvang dro i fjor inn 726 millioner kroner på å bygge fjøs til norske bønder.

(Finansavisen): Stenumgård-familiens Fjøssystemer på Fåvang dro inn 726 millioner på å bygge fjøs til norske bønder.

Allerede i 1980 etablerte Åge (68) Fjøssystemer på Fåvang i Gudbrandsdalen. I 1992 fikk han i oppdrag å bygge nytt fjøs for kongefamilien på Skaugum. Deretter tok det av for familiebedriften, skriver Finansavisen.

I dag bygger Fjøssystemer-konsernet driftsbygninger over hele landet, har rundt 725 millioner kroner i omsetning og 175 ansatte. Resultatet før skatt endte i fjor på 67 millioner kroner.

Nærmer seg 1 mrd.

- Da vi startet opp, var målsetningen å levere nøkkelferdige driftsbygninger til landbruket. Det er det fortsatt selv om vi har vært gjennom noen endringer i årenes løp, sier André Stenumgård (39) til Finansavisen, som tok over den daglige driften av selskapet for tre år siden.

- I en periode var vi mest opptatt av å levere inventar til fjøsene, men for seks–syv år siden begynte vi igjen å bygge fjøs. Vi er dermed tilbake der vi startet med å levere komplette løsninger.

For å bli enda litt mer komplette, opprettet Fjøssystemer ifølge avisen nylig et betongselskap som skal ha ansvaret for fundamentet til fjøsene, med blant annet støping av kanaler og liggebåser til dyrene.

- Det bør bidra til at omsetningen nærmer seg 1 milliard kroner. Vi når kanskje ikke helt opp dit i år, men vi forventer å komme veldig nærme, sier Stenumgård til avisen.

Ser flat utvikling

Den første virkelig store omsetningsveksten for Fjøssystemer kom ifølge avisen for rundt 15 år siden da melkebøndene ønsket å forenkle hverdagen gjennom å investere i melkeroboter. De seneste fire–fem årene har selskapet økt omsetningen med mellom 350 og 400 millioner kroner.

- Vi er litt redd for at gullalderen nå er over. Når det er sagt, så har vi hatt den bekymringen de seneste fem årene, sier Stenumgård til avisen, og forklarer:

- Vi forventer at markedet skal flate ut, spesielt med tanke på at Norge er det landet i verden med desidert flest melkeroboter pr. kyr. Over 50 prosent av den norske melken melkes i dag av roboter.

Andre økonominyheter:

Sjøhytteprisene stiger
Frykter børsfall på 40-70 prosent
16-åring driver egen business med fem ansatte