Melkeveien er stappfull av planeter

Jorda er kanskje ikke så spesiell som du tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden menneskene fant den første eksoplaneten i 1995 har jakta på planeter utenfor vårt solsystem blitt stadig mer sofistikert. Så langt har man funnet over 700 eksoplaneter, hvor noen av dem også kan inneholde liv.

Metodene som har vært brukt for å finne de 700 første planetene har enten vært å registrere den ørlille gravitasjonskraften planeten utøver på sin moderstjerne, eller ved å måle den minimale svekkelsen av lyset fra ei stjerne idet en planet passerer foran den, skriver European Southern Observatory (ESO) i en pressemelding.

Men disse metodene har aldri besvart spørsmålet: Hvor vanlig er egentlig planeter i galaksen vår, Melkeveien?

Flere planeter enn stjerner Nå har forskerne fra blant annet ESO funnet svaret, som bør være gledelig for alle som ikke liker å være alene. Planeter er vanlig, svært vanlig. Melkeveien er full av dem, kommer det fram i en forskningsartikkel som publiseres i Nature i dag.

- Etter et seks år langt søk der millioner av stjerner ble kartlagt, har forskerne konkludert med at planeter rundt stjerner er regelen snarere enn unntaket. Totalt sett tyder resultatene sterkt på at det gjennomsnittlige antall planeter rundt ei stjerne er større enn én. Planeter er regelen snarere enn unntaket, skriver ESO i pressemeldingen.

Metoden forskerne har brukt for å konkludere med at planeter er vanlig, kalles mikrolinsing. For å registrere en planet med metoden, må ei bakgrunnsstjerne og stjerna som forårsaker linseeffekten ligge bortimot perfekt på linje, noe som er sjeldent og helt tilfeldig. Det er derfor svært vanskelig å finne en planet ved hjelp av metoden.

- Jorda ikke unik - De seks årene med mikrolinsedata, inneholdt tre eksoplanetoppdagelser: en superjord og to andre planeter med masser omtrent som Neptun og Jupiter. Det er faktisk en imponerende fangst når vi snakker om mikrolinsemetoden. Oppdagelsen av tre planeter innebærer enten at astronomene hadde utrolig flaks og traff blink tross særdeles dårlige odds, eller så er planeter så utbredt i Melkeveien at funnene var bortimot uunngåelig, skriver forskerne.

Totalt er det funnet 12 planeter ved hjelp av mikrolinsing, men siden så mye skal klaffe for at man finner en planet ved metoden forteller det tallet forskerne at det må finnes millioner av planeter.  Resultatene tyder på at det gjennomsnittlig er flere planeter enn stjerner. Planeter er regelen snarere enn unntaket.

- Før tenkte man at Jorda kanskje var unik i vår galakse, men nå ser det ut til at det bokstavlige talt finnes milliarder av planeter med masser omtrent som Jorda, som kretser rundt stjerner i Melkeveien, skriver medforfatter Daniel Kubas.

MELKEVEIEN: Galaksen vår inneholder et sted mellom 200 og 400 milliarder stjerner. Nå har forskerne vist at det er minst like mange planeter. Observatoriet på bildet ligger i København og deltok i kartleggingen av antall planeter. Bildet er tatt med 15 minutters eksponeringstid.
MELKEVEIEN: Galaksen vår inneholder et sted mellom 200 og 400 milliarder stjerner. Nå har forskerne vist at det er minst like mange planeter. Observatoriet på bildet ligger i København og deltok i kartleggingen av antall planeter. Bildet er tatt med 15 minutters eksponeringstid. Vis mer