MÅTTE FLYKTE:  Melkija Mulabdic er i dyp sorg etter at hun mistet sitt splitter nye hjem da vannmassene traff huset hennes. Foto: AP Photo
MÅTTE FLYKTE: Melkija Mulabdic er i dyp sorg etter at hun mistet sitt splitter nye hjem da vannmassene traff huset hennes. Foto: AP PhotoVis mer

Melkija mistet alt hun hadde da de enorme vannmassene traff huset: - Det var nesten ingen vei å flykte

Over en million mennesker er berørt av flommen i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  (Dagbladet): 47 mennesker er til nå bekreftet omkommet i den gigantiske flommen som har rammet Bosnia, Serbia og Kroatia de siste dagene.

Myndighetene frykter at tallet på omkomne kan stige betraktelig. Dette er den verste flommen på over 120 år i Serbia og Bosnia.

En av dem som måtte evakuere da den gigantiske flommen skylte inn over land, var Melkija Mulabdic (44) fra Srbrenica i Bosnia.

Hun og hennes nærmeste familie måtte på dramatisk hvis fraktes bort av helikopter tilknyttet forsvaret i Bosnia.

- Det var nesten ingen vei vi kunne flykte. Jeg måtte bare ta med meg barna, la alt ligge igjen i huset og løpe av gårde så langt det var mulig, sier Mulabdic til avisa Klix.

Overlevde krigen Familien bor nå sammen i en brakke i byen Zenica. Deres splitter nye hjem, er dessverre borte for alltid.

Til sammen har flere hundre tusen mennesker evakuert fra hjemmene sine, og flere titalls landsbyer og byer er isolert etter den gigantiske flommen.

Myndighetene i landet sammenligner katastrofen med ødeleggelsene under krigen i landet, som varte fra 1992 til 1995, hvor flere tusen mennesker omkom.

- Konsekvensene er forferdelige, sa den bosniske utenriksministeren Zlatko Lagumdzija på en pressekonferanse i går.

Melkija forteller at denne ytterst dramatiske hendelsen naturligvis har skapt uro hos henne og familien hennes.

Samtidig er hun midt oppe i alt dette glad for å være i live, og tenker tilbake på tida da hun måtte flykte under Srbrenica-massakren - hvor flere av hennes familiemedlemmer omkom.

- Jeg overlevde krigen, men mistet to brødre og faren min. Det var krig, og du kan forestille deg hvordan jeg følte meg da, sier en rystet Melkija til Klix.

1 million mennesker Bare i Bosnia-Hercegovina er 1 million mennesker berørt av flommen. Ifølge regjeringen er over 100 000 bygninger ubeboelige og over 500 000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine.

Myndighetene i både Serbia og Bosnia frykter at flommen og mangel på rent drikkevann vil føre til spredning av sykdommer som tyfus og hepatitt.

Flere landminer fra balkankrigen på 1990-tallet har også blitt skylt opp på land. Dette utgjør en stor fare for både redningsmannskapene og flomofre, sier Røde Kors ifølge nyhetsbyrået TT.

- Vi sloss for våre innbyggeres liv. Nå må vi også slåss for å ivareta deres helse, sier Zeljko Ler, som leder helsevesenet i Sarajevo.

 REDNING:  Her blir en hund reddet ut av de massive vannmassene som har skyldt inn over land. Foto: Reuters.
REDNING: Her blir en hund reddet ut av de massive vannmassene som har skyldt inn over land. Foto: Reuters. Vis mer