- Mellom 20 og 30 flyplassansatte mister sikkerhetsklarering i Norge hvert år

- Jeg flyr med største trygghet, sier Security-sjefen i Luftfartstilsynet.

20 - 30 LUKES BORT HVERT ÅR:  Alle ansatte som jobber innefor sikkrhetssonen på norske flyplasser - som her på Oslo Lufthavn Gardermoen - må gjennom samme type sikkerhetsjekk som pasasjerene hver dag. Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen, Aftenposten/NTB Scanpix.
20 - 30 LUKES BORT HVERT ÅR: Alle ansatte som jobber innefor sikkrhetssonen på norske flyplasser - som her på Oslo Lufthavn Gardermoen - må gjennom samme type sikkerhetsjekk som pasasjerene hver dag. Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke meldte nyhetsbyrået AP at om lag 70 av 86 000 ansatte ved flyplassene i Paris og omegn hadde mistet sikkerhetsklarering siden terrrorangrepet i den franske hovedstaden i november i fjor.

De fleste av de 70 mistet tillatelsen til å jobbe med sikkerhet på grunn av radikalisering.

Tall fra Luftfartstilsynet viser at det i Norge er mellom 20 og 30 som mister tilsvarende sikkerhetsgodkjenning - og dermed jobben innenfor sikkerhetssonen - på norske flyplasser hvert år.

Andre årsaker - Årlig blir det gjennomført 13 000 til 14 000 sikkerhetssjekker av flyplassansatte som trenger slik godkjenning i Norge. I gjennomsnitt er det mellom 20 og 30 som mister klareringen hvert år. Det tallet har vært stabilt de siste fem årene, opplyser direktør i Security-avdelingen i Luftfartstilsynet i Bodø, Jørgen Ingebrigtsen, til Dagbladet.

Vinningsforbrytelser, vold og narkotikamisbruk er de gjennomgående årsak til at ansatte ikke lenger får jobbe med flysikkerhet.

Rapporterer til arbeidsgiver - Hvorvidt noen har mistet klarering på grunn av radikalisering, er det ikke min jobb å svare på. Men de som følger med på slikt rapporterer til arbeidsgiver på flyplassene, og Luftfartstilsynet blir orientert, sier Ingebrigtsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer